Skip to main content

Καζάκος: Ασφαλιστικά μέτρα κατά της εργασιακής εφεδρείας

Ασφαλιστικά μέτρα για την προστασία από την εργασιακή εφεδρεία συστήνει ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου του ΑΠΘ Άρις Καζάκος. Καταγγελίες από τον πρόεδρο της ΕΔΟΘ για τη γενική γραμματεία Μακεδονίας- Θρ

της Κάτιας Γερακαρίτου

Σε θέση μάχης για την εργασιακή εφεδρεία ενόψει των αποφάσεων του υπουργικού συμβουλίου της Κυριακής βρίσκεται το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και η Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων. Το ΕΚΘ αρχικά προσπαθεί να «μπλοκάρει» σε πολιτικό επίπεδο την εργασιακή εφεδρεία, ενώ οι επόμενες ενέργειες θα καθοριστούν βάσει των τελικών αποφάσεων της κυβέρνησης.

Η εργασιακή εφεδρεία θα περάσει και στο στενό δημόσιο τομέα, σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΔΟΘ Πέτρος Κετικίδης, αναφέροντας ότι ήδη στη γγ Μακεδονίας- Θράκης υπάρχει εμπιστευτικό έγγραφο για να δοθεί λίστα του πλεονάζοντος προσωπικού. Σημείωσε πως το 50% των οργανικών θέσεων στη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας-Θράκης είναι κενές και άρα δεν υπάρχει πλεονάζον προσωπικό.

Αντισυνταγματική και παράνομη χαρακτηρίζει την εργασιακή εφεδρεία ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου του ΑΠΘ Άρις Καζάκος, ο οποίος ανέλαβε να εξετάσει το ζήτημα για λογαριασμό του ΕΚΘ. «Η εργασιακή εφεδρεία, είναι μια αργή απόλυση, είναι ο φερετζές της απόλυσης, που χάνει κανείς τη δουλειά του και για ένα χρόνο παίρνει το 60% του μισθού του (επίδομα ανεργίας), ενώ μπαίνει και σε λίστα υποψήφιος για επαναπρόσληψη» ανέφερε. 

Ο κ. Καζάκος τόνισε πως πρόκειται για ομαδικές απολύσεις, οι οποίες αντιβαίνουν στο κοινοτικό δίκαιο. «Το κοινοτικό δίκαιο δεν μπορεί να το παρακάμψει κανείς ούτε καν με την επίκληση του συντάγματος» τόνισε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Όπως είπε, ο ουσιαστικός λόγος που είναι παράνομη η εργασιακή εφεδρεία είναι ότι οι απολύσεις αυτές γίνονται χωρίς τις εγγυήσεις του δικαίου των απολύσεων, διότι η θέση σε εφεδρεία δεν συνδέεται με την καταβολή αποζημίωσης. Σημείωσε, επίσης, ότι δεν τηρείται ούτε καν η τυπική νομιμότητα, καθώς, ζητείται από οργανισμούς να καταρτίσουν καταστάσεις με προσωπικό που θα τεθεί σε εφεδρεία, ανεξάρτητα αν το προσωπικό τους αυτό είναι πλεονάζον ή όχι.

Ο κ. Καζάκος σημείωσε ότι «η μόνη ελπίδα για την άμεση αντιμετώπιση του ζητήματος είναι η προσωρινή δικαστική προστασία, τα ασφαλιστικά μέτρα», δεδομένου ότι τα ελληνικά δικαστήρια απονέμουν το δίκαιο με πολύ αργό ρυθμό. «Σε πολλές περιπτώσεις οι νόμοι και το Σύνταγμα κοιμούνται» σημείωσε, ενώ κάλεσε τα εργατικά συνδικάτα να στηρίξουν τη δικαστική προστασία όσων θίγονται από τη εργασιακή εφεδρεία. Ήδη ο κ. Καζάκος συνέταξε εξώδικη διαμαρτυρία ενώπιον κάθε δικαστηρίου και αρχής, στην οποία προχώρησε ο σύλλογος εργαζομένων στην Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης (ΚΑΘ Α.Ε.).

«Στόχος μας δεν είναι να ανοίξουμε ένα δικαστικό αγώνα, αλλά να τους επαναφέρουμε στην τάξη» συμπλήρωσε από την πλευρά του και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, τονίζοντας ότι όλα θα εξαρτηθούν από τις τελικές αποφάσεις που θα λάβει η κυβέρνηση την Κυριακή.
Αναφορικά με τη σκοπιμότητα, ο κ. Καζάκος υπογράμμισε ότι «κάθε θυσία δικαιωμάτων ατομικών και κοινωνικών για να είναι νομική πρέπει να είναι ένα αναγκαίο μέτρο που αποβλέπει στην εξυπηρέτηση υπέρτερων κοινωνικών ή δημόσιων συμφερόντων».

«Έχετε αναλογιστεί τη συνολική επιβάρυνση του κράτους από τις παροχές που θα καταβάλει σε όλους αυτούς του ανθρώπους από τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και από τη μείωση των εσόδων του κράτους από τη πρόσθετη ύφεση που θα προκαλέσουν οι απολύσεις» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Εν τω μεταξύ, σκληρή κριτική άσκησαν οι συνδικαλιστές στην κυβέρνηση και τον υπουργό Οικονομικών, κάνοντας λόγο για πρωτοφανείς καταστάσεις που οδηγούν τον κόσμο σε απόγνωση. Να αναλάβει τις ευθύνες της και να φύγει, κάλεσε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΕΚΘ Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης. «Δεν μπορεί να αλλάζουν τέσσερις απόψεις μέσα σε 24 ώρες. Δεν μπορεί ο υπουργός Οικονομικών, καθηγητής συνταγματικού δικαίου να κρατάει μόνο το συνταγματικό και να ξεχνάει το δίκαιο. Κινείται εκτός δικαίου» δήλωσε.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ έχει προγραμματίσει δυο κινητοποιήσεις για τον Οκτώβριο.