Skip to main content

Καζάνι που βράζει η Λιβύη: Διαδηλωτές εισέβαλαν στο κοινοβούλιο στο Τομπρούκ

Σύμφωνα με πολλά τηλεοπτικά δίκτυα στη Λιβύη, διαδηλωτές εισέβαλαν την Παρασκευή στο εσωτερικό του κτηρίου και το λεηλάτησαν.

Διαδηλωτές εισέβαλαν χθες Παρασκευή στην έδρα του κοινοβουλίου της Λιβύης στο Τομπρούκ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, για να διαμαρτυρηθούν για την επιδείνωση των συνθηκών ζωής και το πολιτικό αδιέξοδο στη χώρα, μία ημέρα μετά την αποτυχία ενός ακόμη γύρου διαπραγματεύσεων μεταξύ των αντίπαλων πλευρών.

Σύμφωνα με πολλά τηλεοπτικά δίκτυα, διαδηλωτές εισέβαλαν στο εσωτερικό του κτηρίου και το λεηλάτησαν. Εικόνες που μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης έδειχναν πυκνά σύννεφα μαύρου καπνού να βγαίνουν από τον χώρο του κτιρίου αφού οργισμένοι νεαροί διαδηλωτές έκαψαν λάστιχα.

Άλλα μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι μέρος του κτιρίου φλέγεται. Το κοινοβούλιο ήταν άδειο όταν εισέβαλαν σε αυτό οι διαδηλωτές, καθώς χθες ήταν αργία στη Λιβύη.

Μια μπουλντόζα την οποία οδηγούσε ένας διαδηλωτής έριξε μέρος της περίφραξης του κτιρίου, διευκολύνοντας την είσοδο των διαδηλωτών σε αυτό. Αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν. Λίγο αργότερα άλλα μηχανήματα έργου έφτασαν στο σημείο και άρχισαν να ξηλώνουν ορισμένα τμήματα των εξωτερικών τοίχων του κτιρίου.

Άλλοι διαδηλωτές, κάποιοι από τους οποίους κρατούσαν τις πράσινες σημαίες του παλαιού καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, πετούσαν στον αέρα έγγραφα τα οποία είχαν αρπάξει από τα γραφεία.

Αναγνωρίζοντας “το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν ειρηνικά”, το κοινοβούλιο καταδίκασε τη νύκτα της Παρασκευής προς Σάββατο “τις πράξεις βανδαλισμού και τις πυρπολήσεις”.