Skip to main content

Και χειρουργική για θύματα τρομοκρατίας

Τα περισσότερα γερμανικά νοσοκομεία δεν είναι προετοιμασμένα για την περίθαλψη θυμάτων τρομοκρατικών επιθέσεων

Στην αρχή του παιχνιδιού ο κάθε ασθενής έχει έξι βαθμούς ζωής. Μετά από κάθε τραυματισμό αυτοί γίνονται λιγότεροι. Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Φρανκφούρτης χειρουργοί με ειδίκευση στην τραυματολογία βρίσκονται αντιμέτωποι με 120 τραυματίες βομβιστικής επίθεσης. Όλα αυτά στη θεωρία όμως και με τη βοήθεια ενός επιτραπέζιου παιχνιδιού.

Οι γιατροί καλούνται μέσα σε δευτερόλεπτα να αποφασίσουν για την τύχη των ασθενών. Ποιος πρέπει να εγχειριστεί άμεσα, ποιος μπορεί να μπει σε δωμάτιο και για ποιον δεν μπορούν πλέον να κάνουν τίποτα. Στο παιχνίδι υπάρχουν και εμπόδια: μπορεί, για παράδειγμα, να μη λειτουργεί κάποιο μηχάνημα.

Γρήγορη αντιμετώπιση

Μπορεί όλο αυτό να μοιάζει με ένα περίεργο παιχνίδι, στην πραγματικότητα όμως είναι ένα τεστ για τους γιατρούς και για το πώς θα δρούσαν εάν επρόκειτο για πραγματική ανάγκη. Για πρώτη φορά η Γερμανική Εταιρεία Τραυματολογίας (DGU) μαζί με την υπηρεσία πρώτων βοηθειών του στρατού διοργανώνουν σεμινάρια χειρουργείων που στηρίζονται σε θεωρητικά σενάρια τρομοκρατικής επίθεσης και φυσικών καταστροφών.

Ο καθηγητής Μπένεντικτ Φρίμερτ, που μαζί με συναδέλφους από το στρατιωτικό νοσοκομείο του Κόμπλεντς επονόησε το εν λόγω επιτραπέζιο παιχνίδι, εκτιμά ότι σε περίπτωση επίθεσης οι τραυματίες μεταφέρονται στο πλησιέστερο νοσοκομείο. Εκεί, με τα όποια διαθέσιμα, περιορισμένα μέσα, θα πρέπει να γίνει η πρώτη περίθαλψη των ασθενών. «Το ερώτημα είναι πως μπορούμε να φροντίσουμε πολλούς ανθρώπους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», λέει ο Μπ. Φρίμερτ.

Το κράτος δεν βοηθάει

Μετά από έκρηξη βόμβας ή επίθεσης με όπλο, όπως συνέβη στο Παρίσι τον Νοέμβριο του 2015, πολλά θύματα κινδυνεύουν από την ανεξέλεγκτη αιμορραγία. Τα γερμανικά νοσοκομεία δεν είναι εξοικειωμένα με τέτοιου είδους τραύματα.

Στόχος του σεμιναρίου δεν είναι φυσικά η πρόκληση πανικού, αλλά η προετοιμασία για μια τέτοια κατάσταση. Ωστόσο το υπουργείο Υγείας δεν στηρίζει τις πρωτοβουλίες της DGU, όπως επισημαίνει ο γενικός γραμματέας της εταιρείας, Ράινχαρντ Χόφμαν. Η προστασία από φυσικές καταστροφές είναι ζήτημα του εκάστοτε κρατιδίου και το καθένα το αντιμετωπίζει με διαφορετικό τρόπο ή και καθόλου.

Πάντως οι συμμετέχοντες ιατροί βρήκαν το παιχνίδι ιδιαίτερα χρήσιμο. «Είδα τα πράγματα από μια νέα οπτική γωνία», δήλωσε ο γιατρός Ρόμπιν Φριτσμάιερ από το Ντούισμπουργκ.

dpa / Αλεξάνδρα Κοσμά

Πηγή: Deutsche Welle