Skip to main content

Το επενδυτικό ενδιαφέρον των Ισραηλινών και η γεωπολιτική ασπίδα στην Ελλάδα

Γίνεται γνωστό ότι ο πρωθυπουργός είχε τότε κατ' ιδίαν συναντήσεις με τρεις από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς και επενδυτικούς ομίλους του Ισραήλ

Εν αναμονή της τελικής ανακήρυξης της ισραηλινής εταιρείας που ενδιαφέρεται για την ΕΛΒΟ ως νέας στρατηγικής εταίρου της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, αποκαλύπτεται ότι τελικώς τα εβραϊκά κεφάλαια που «κοιτάζουν» προς την Ελλάδα είναι πολλά και από διαφορετικές αφετηρίες. Την πρώτη σχετική ένδειξη είχε η χώρα μας μετά την επίσκεψη Μητσοτάκη στο Ισραήλ και τις εκεί επαφές του με επιχειρηματίες.  

Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, μόλις τώρα γίνεται γνωστό ότι ο πρωθυπουργός είχε τότε κατ' ιδίαν συναντήσεις με τρεις από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς και επενδυτικούς ομίλους του Ισραήλ. Ο λόγος αφορά στην Jerusalem Venture Partners, την AMPA Capital και την ELBIT Systems. Και ήταν εκείνο το ταξίδι που αποτέλεσε την αφορμή για να ξεκινήσουν επαφές με την Ελλάδα επιχειρηματικοί όμιλοι όπως οι Minrav (κατασκευές, υποδομές), Keshel Agritech (αγροτεχνολογία), Checkpoint (κυβερνοασφάλεια), Ellomay Capital (επενδυτική), Brown Hotels, Start-Up Nation, Gav Yam Negev High Tech Park και SK Group (ναυπηγεία). Ως γνωστόν, η τελευταία, σε κοινοπραξία με την Plasan, εξαγόρασε την ΕΛΒΟ.

Οι παραπάνω εξελίξεις είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικές, σε διαφορετικά επίπεδα. Κατ' αρχήν στο επιχειρηματικό. Όσο πιο κοντά έλθουν επιχειρήσεις από την Ελλάδα και το Ισραήλ τόσο το καλύτερο για τις ίδιες αλλά και για τις χώρες προέλευσης τους. Όμως, είναι πολύ μεγάλη η αξία αυτής της προσέγγισης και σε γεωπολιτικό επίπεδο. Διότι αν υπάρχουν πολλά εβραϊκά κεφάλαια επενδεδυμένα στη χώρα μας, αυτός θα είναι ένας επιπλέον λόγος για να σταθεί κοντά στη χώρα μας το Ιερουσαλήμ, αν ω μη γένοιτο συμβεί κάτι σοβαρό με την Τουρκία (και όχι μόνο...).