Skip to main content

Και οι βεβαιωμένες οφειλές του 2019 στη ρύθμιση των 120 δόσεων

Πολλές και σημαντικές βελτιώσεις στη ρύθμιση των 120 δόσεων που έρχεται σήμερα στη Βουλή - Μία σημαντικά πτυχή για τις βεβαιωμένες οφειλές

Πολλές και σημαντικές βελτιώσεις στη ρύθμιση των 120 δόσεων περιλαμβάνει το φορολογικό νομοσχέδιο που εισέρχεται σήμερα για επεξεργασία στη Βουλή.

Μεταξύ των πιο σημαντικών θετικών αλλαγών είναι ότι δεν θα κινδυνεύουν με κατάσχεση των περιουσιακών τους στοιχείων όσοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιοκαι ότι το ποσό της ελάχιστης δόσης πέφτει από τα 30 ευρώ στα 20 ευρώ. Επίσης, στις θετικές αλλαγές είναι η μείωση του επιτοκίου επί της οφειλής από 5% σε 3%, η πρόβλεψη όσο λιγότερες είναι οι δόσεις τόσο περισσότεροι να μειώνονται οι τόκοι και οι προσαυξήσεις και η δυνατότητα ένταξης στις 120 δόσεις όλων των επιχειρήσεων με βασική οφειλή έως 1 εκατ. ευρώ.

Μία πτυχή, ωστόσο, που δεν έχει πάρει μεγάλη δημοσιότητα και είναι εξίσου σημαντική είναι ότι δίνεται η δυνατότητα ένταξης στη ρύθμιση ακόμα και οφειλών που βεβαιώνονται εντός του 2019 εφόσον η προθεσμία για την υποβολή της δήλωσης ήταν μέχρι 31.12.2018.

Με την προηγούμενη ρύθμιση οι οφειλές που βεβαιώνονταν εντός του 2019 από φόρους, πρόστιμα και προσαυξήσεις ήταν εκτός ρύθμισης. Πλέον, όμως, μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση οφειλές προηγούμενων χρήσεων που βεβαιώθηκαν ή πρόκειται να βεβαιωθούν μέσα στο τρέχον έτος έως την κατάθεση της αίτησης, εκτός αν η προθεσμία υποβολής είναι μέσα στο 2019.

Να σημειωθεί ότι οι οφειλέτες που έχουν ήδη προβεί στη ρύθμιση των οφειλών τους με το παλιό θεσμικό πλαίσιο μπορούν να επιλέξουν, εφόσον το επιθυμούν, να υπαχθούν στις ρυθμίσεις της νέας ρύθμισης.