Skip to main content

Τι προβλέπεται για τον Φορέα Διαχείρισης του Θερμαϊκού Κόλπου

Στα σκαριά η υλοποίηση του «Φορέα Διαχείρισης Θερμαϊκού Κόλπου» - Ποια η περιοχή ευθύνης του - Ο ρόλος της Ειδικής Συμβουλευτικής Επιτροπής

Σάρκα και οστά παίρνει σιγά-σιγά η δέσμευση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού, Σωκράτη Φάμελλου, για την προστασία του πολύπαθου Θερμαϊκού Κόλπου. Κι αυτό γιατί ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία του Φορέα Διαχείρισης για την περιοχή, όπως είχε προαναγγελθεί.

Επί της ουσίας, ο Φορέας θα είναι συνέχεια του ήδη υφιστάμενου Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα. Απλώς θα μετονομαστεί σε «Φορέα Διαχείρισης Θερμαϊκού Κόλπου» και θα μεγεθυνθούν -κατά πολύ- οι χωρικές αρμοδιότητές του.

Αυτό, τουλάχιστον, προκύπτει από το προσχέδιο του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο «Εθνικό Σύστημα Διοίκησης και Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας)» που στοχεύει στην ολοκληρωμένη διαχείριση των περιοχών του Δικτύου Natura 2.000 της χώρας.

Συγκεκριμένα, ο Φορέας, Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, θα κρατήσει ως έδρα τη Χαλάστρα και οι νέες περιοχές ευθύνης του θα είναι η θαλάσσια περιοχή που περιλαμβάνει τον Θερμαϊκό Κόλπο (από τη γραμμή αιγιαλού) και ορίζεται προς νότο από την ευθεία που ενώνει το νοτιότερο άκρο της περιοχής με κωδικό GR1250004 (Αλυκή Κίτρους – Ευρύτερη περιοχή) με το νοτιότερο άκρο της περιοχής με κωδικό GR1220012 (Λιμνοθάλασσα Επανωμής και θαλάσσια παράκτια ζώνη).

Ακόμη, όπως προβλέπεται, με απόφαση των υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, που θα εκδοθεί μέσα σε δύο μήνες μετά τη δημοσίευση του προσχεδίου, για τον συγκεκριμένο Φορέα θα συσταθεί ειδική συμβουλευτική επιτροπή στην οποία θα μετέχουν αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες, φορείς της αυτοδιοίκησης α' και β' βαθμού και παραγωγικοί φορείς, με στόχο «την καταγραφή των προτεραιοτήτων για την περιοχή ευθύνης του ΦΔΠΠ και τον καλύτερο συντονισμό των δράσεων των αρμοδίων υπηρεσιών για την ολοκληρωμένη προστασία και διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών και του θαλάσσιου χώρου του».

Διαβάστε περισσότερα για τις προβλέψεις του προσχεδίου νόμου σχετικά με τις Προστατευόμενες Περιοχές στη Greenagenda.gr