Skip to main content

Και νέες διαδηλώσεις στη Μόσχα ενόψει εκλογών

Νυχτερινές κατ’ οίκον έρευνες, προσαγωγές και φυλακίσεις αντικυβερνητικών συνθέτουν το σκηνικό στην Μόσχα λίγες εβδομάδες πριν τις δημοτικές εκλογές

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση OWD-Info κατά τις διαδηλώσεις του Σαββάτου συνελήφθησαν 1.373 άνθρωποι. Ανάμεσά τους και ένας συνεργάτης της DW ο οποίος κρατήθηκε για μιάμιση περίπου ώρα σε αστυνομικό τμήμα. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό συλλήψεων από το 2012 και τις μαζικές τότε διαδηλώσεις κατά της επανεκλογής Πούτιν.

Μολονότι οι αρχές είχαν προειδοποιήσει στο προοίμιο για τις πιθανές συνέπειες συμμετοχής σε διαδήλωση που δεν είχε λάβει σχετική άδεια, πάνω από 3.500 άνθρωποι κατέβηκαν τελικά στους δρόμους της πρωτεύουσας για να διαμαρτυρηθούν. Μπροστά στο Δημαρχείο της Μόσχας οι δυνάμεις ασφαλείας κινήθηκαν με ιδιαίτερη βιαιότητα εναντίον τους, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δεκάδες διαδηλωτές.

Υποτιθέμενες αμφιβολίες για τη γνησιότητα των υπογραφών

«Δε φοβάμαι», λέει μια διαδηλώτρια. «Βαρέθηκα να φοβάμαι συνέχεια. Κουράστηκα να βλέπω τους έχοντες την εξουσία να ταπεινώνουν και να λοιδορούν το λαό». Μεταξύ των διαδηλωτών, φοιτητές, απλοί εργάτες αλλά και συνταξιούχοι. Αυτό που τους ενώνει είναι η κοινή επιθυμία να έχουν το δικαίωμα στην επιλογή, όπως λένε: «Αγωνίζομαι για τα δικαιώματά μου, διότι στη χώρα μας δεν υπάρχει η ελευθερία της επιλογής, ούτε η ελευθερία της έκφρασης».

Η ίδια είχε συγκεντρώσει υπογραφές για έναν από τους υποψηφίους που τελικώς απορρίφθηκαν από την εκλογική επιτροπή. «Στην περιφέρειά μας είναι ο Γκουντκόφ. Μπορώ να επιβεβαιώσω 100% τη γνησιότητα των υπογραφών διότι βοήθησα στη συγκέντρωσή τους […]».

Με την επίσημη αιτιολογία ότι έγιναν λάθη κατά την υποβολή, η εκλογική επιτροπή απέρριψε τις υποψηφιότητες 58 συνολικά ανεξάρτητων υποψηφίων της αντιπολίτευσης. Μεταξύ άλλων η επιτροπή αμφιβάλει για τη γνησιότητα των υπογραφών που συγκεντρώθηκαν. Υποψήφιοι της αντιπολίτευσης αποκλείστηκαν και σε άλλες ρωσικές πόλεις, μεταξύ άλλων και στην Αγία Πετρούπολη. Η αντιπολίτευση και οι οπαδοί της κάνουν λόγο για φαρσοκωμωδία.

Ανησυχία για Ναβάλνι

Την οργή πολλών πολιτών εντείνει τις τελευταίες ώρες η εικοτολογία για την κατάσταση της υγείας του ηγέτη της αντιπολίτευσης. Ο Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος συνελήφθη εκ νέου την περασμένη Τετάρτη, μεταφέρθηκε από τις φυλακές στο νοσοκομείο καθώς παρουσίασε αλλεργική αντίδραση. Το περιβάλλον του χαρακτηρίζει περίεργο το περιστατικό με τη γιατρό του να μην αποκλείει το ενδεχόμενο ο Ναβάλνι να δηλητηριάστηκε.

Σε μια πόλη εκατομμυρίων όπως είναι η Μόσχα οι 3.500 άνθρωποι που διαδήλωσαν το Σάββατο αλλά και οι 20.000 που είχαν κινητοποιηθεί πριν από μια εβδομάδα είναι αναμφίβολα ένας σχετικά μικρός αριθμός. Εντούτοις η αναστάτωση που προκαλούν οι κινητοποιήσεις αυτές προσελκύει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα κοινό εκατομμυρίων. Και αυτό ακριβώς είναι που φαίνεται να ανησυχεί περισσότερο το Κρεμλίνο, σχολίαζε το Σαββατοκύριακο ο ανταποκριτής της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης στη Μόσχα. Το ερχόμενο Σάββατο η αντιπολίτευση καλεί σε νέες διαδηλώσεις.

Κώστας Συμεωνίδης (DW, afpd, tagesschau.de)

Πηγή: Deutsche Welle