Skip to main content

Και, όμως, η σκοπιανή κυβέρνηση ανησυχεί για το δημοψήφισμα

Η σκοπιανή κυβέρνηση, θεωρώντας ότι έχει εξασφαλίσει την πλειονότητα των ψηφοφόρων υπέρ του «ναι», ανησυχεί για την προσέλευση στην ψηφοφορία.

Η επίσημη θέση του VMRO-DPMNE, του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων, «Ψηφίστε κατά συνείδηση» για τη Συμφωνία των Πρεσπών, εξελήφθη ως έμμεση σύσταση προς τους μακεδονίζοντες οπαδούς του κόμματος, να προσέλθουν στις κάλπες, ψηφίζοντας έστω και αρνητικά.

Η σκοπιανή κυβέρνηση, θεωρώντας ότι έχει εξασφαλίσει την πλειονότητα των ψηφοφόρων υπέρ του "ναι" -το 95% των Αλβανών των Σκοπίων θα υπερψηφίσει την πρόταση- ανησυχεί για την προσέλευση στην ψηφοφορία, επειδή, ως γνωστόν, για να θεωρηθεί έγκυρο το αποτέλεσμα, πρέπει κατά το Σύνταγμα η αποχή να μη ξεπερνά το 50%.

Αυτός είναι και ο λόγος που έχουν επιστρατευθεί ηγέτες της Δύσης, να τονίζουν την σπουδαιότητα του δημοψηφίσματος, με το λιγότερο εκφοβιστικό επιχείρημα, αυτό του Νίμιτς -που έχει όμως βάση- ότι πέρασαν 25 χρόνια για την αυριανή ημέρα, αν δεν είναι θετικό το αποτέλεσμα, ίσως χρειαστούν άλλα 25. Τόνισε μάλιστα ο διαμεσολαβητής, ότι η κυβερνητική αλλαγή στην Ελλάδα, ίσως οδηγήσει τα Σκόπια εκτός ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Ο Ζάεφ, με την σειρά του, πλην του ότι αναφέρθηκε και στην προοπτική ένοπλων συγκρούσεων, υπονοώντας ότι η έκρυθμη κατάσταση μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, δεν θα αφήσει ανεπηρέαστες τις ασταθείς χώρες, ενώ η ένταξη στο ΝΑΤΟ τις καθιστά ασφαλείς [ας ρωτήσουν κι εμάς που είμαστε στο ΝΑΤΟ, πόσο ασφαλείς νιώθουμε].

Επιπροσθέτως, μιλώντας σε επιχειρηματίες στο Μοναστήρι, χρησιμοποίησε και το επιχείρημα της ανάπτυξης των οικονομικών σχέσεων, ενώ γνωρίζει πως με το υπάρχον καθεστώς δεν υπάρχουν προβλήματα, ένθεν και ένθεν, επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Ενισχυτικό πάντως της επιχειρηματολογίας περί τα οικονομικά, η Δύση προσφέρει παραμονές του δημοψηφίσματος, ένα ακόμη δωράκι. Θα υπογραφεί συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης των Σκοπίων και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για παροχή 100 εκατομμυρίων ευρώ για τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις. Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει το υπουργείο Οικονομικών και η "Μακεδονική" Τράπεζα. Μέχρι τον Οκτώβριο οι εταιρείες θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για δάνεια από το κεφάλαιο των 100 εκατομμυρίων. Η χορήγηση θα γίνει από τις εγχώριες τράπεζες.

Και μένει το πρόβλημα της αποχής. Ναι μεν, ο Μίτσκοσκι συνέστησε στους οπαδούς να ψηφίσουν κατά συνείδηση, αλλά εντός του VMRO-DPMNE είχαν εκφραστεί το προηγούμενο διάστημα διαφορετικές απόψεις για τη στάση που πρέπει να τηρήσει το κόμμα στο δημοψήφισμα. Η πλέον ακραία πτέρυγα του κόμματος προέτρεπε σε αποχή από το δημοψήφισμα, ενώ η φιλοευρωπαϊκή είχε ταχθεί υπέρ της προσέλευσης στις κάλπες που θα στηθούν για το δημοψήφισμα και μάλιστα με θετική διάθεση απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Δεν είναι γνωστό ποια τάση θα επικρατήσει, την στιγμή κατά την οποία και ο Μητροπολίτης Αγαθάγγελος, εξέχων ιεράρχης της σχισματικής Εκκλησίας, δεν ακολουθεί την επίσημη γραμμή της, και τάχθηκε υπέρ της αποχής. Το σημαντικότερο όμως πρόβλημα, είναι ότι κυβέρνηση και αντιπολίτευση δεν συμφωνούν ποιος είναι ο αριθμός των ψήφων που θα καλύπτει το 50%.

Επισήμως είναι 900.000 από τους 1.800.000 ψηφοφόρους. Αν η συμμετοχή είναι μικρότερη, σημαίνει ότι η Συμφωνία δεν πέρασε. Η κυβέρνηση κατεβάζει τον αριθμό σε 700.000, υποστηρίζοντας ότι 300.00 ψηφοφόροι βρίσκονται εξωτερικό και δεν θα προσέλθουν στις κάλπες, άρα ο συνολικός αριθμός τους στην πραγματικότητα είναι χαμηλότερος του 1 εκατ. 800 χιλιάδων.

Προς ενίσχυση του επιχειρήματος, και σύμφωνα με δημοσίευμα του φιλοκυβερνητικού σκοπιανού Τύπο ξένοι διπλωμάτες στα Σκόπια, μιλώντας ανεπισήμως, εκφράζουν την εκτίμηση ότι αν το "ναι" λάβει 600.000 ψήφους, αυτό θα είναι αρκετό για τη διεθνή κοινότητα προκειμένου να θεωρήσει ότι το δημοψήφισμα είναι επιτυχές και ότι το αποτέλεσμά του συνιστά νομιμοποίηση και υποστήριξη της Συμφωνίας των Πρεσπών, ασχέτως αν το ποσοστό συμμετοχής δεν ξεπεράσει το 50%.

Συμπερασματικά: Από την στιγμή, που η Δύση θεωρεί το θετικό αποτέλεσμα ως απομάκρυνση των Ρώσων από τα πράγματα του κράτους, δεν βλέπω με ποιον τρόπο δεν θα είναι ευνοϊκό, ασχέτως των μεθόδων που ενδεχομένως απαιτηθεί να χρησιμοποιηθούν.