Skip to main content

Και πάλι στις Βρυξέλλες η Τερέζα Μέι

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει για άλλη μια φορά η Βρετανίδα πρωθυπουργός μετά την απόφαση του Κοινοβουλίου για επαναδιαπραγμάτευση του backstop.

Μετά την εντολή της πλειοψηφίας του Κοινοβουλίου να επαναδιαπραγματευθεί το backstop, δηλαδή την εγγύηση των ανοιχτών συνόρων στη Βόρειο Ιρλανδία, που περιέχεται στο κείμενο της Συμφωνίας αποχώρησης, η Τερέζα Μέι θα μεταβεί εντός των επομένων ωρών στις Βρυξέλλες προκειμένου να προτείνει νέα μέθοδο εγγύησης των συνόρων.

Φιλοευρωπαϊστές και από το ίδιο το κόμμα της, την κατηγορούν ότι συντάχθηκε με τους brexiteers που τελικά πήραν αυτό που ήθελαν.Η εσπευσμένη απορριπτική απάντηση των Βρυξελλών, με δήλωση του Ντόναλντ Τουσκ, αξιολογείται από διπλωμάτες και αναλυτές ως μέρος της διαπραγματευτικής τακτικής της Ευρώπης. Οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν πως αν η Πρωθυπουργός παρουσιάσει εναλλακτικό σχέδιο που να συνάδει με την απαίτηση του Δουβλίνου να παραμείνουν ανοιχτά τα σύνορα στην Ιρλανδία, η ηγεσία των Βρυξελλών θα επανεξετάσει την αδιάλλακτη στάση της.

Η ανησυχία των Βρυξελλών

Οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών φοβούνται πως το άνοιγμα της συμφωνίας των 585 σελίδων για το θέμα του backstop θα ανοίξει την όρεξη των σκληρών ευρωσκεπτικιστών Τόρηδων ώστε να απαιτήσουν όλο και περισσότερες διορθώσεις και αλλαγές στο κείμενο. Επομένως εναπόκειται στην Τερέζα Μέι να εγγυηθεί ότι δεν θα υπάρξει τέτοιο ενδεχόμενο. Η μοναδική αξιόπιστη εγγύηση που η κ. Μέι μπορεί να προσφέρει είναι ότι αν εγερθούν νέες απαιτήσεις από τους ακραίους του κόμματός της, η ίδια θα παραιτηθεί και θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές ή ακόμη και σε νέο δημοψήφισμα.

Η Πρωθυπουργός έχει διορία δύο εβδομάδων, έως την 13η Φεβρουαρίου να συνάψει νέα συμφωνία η οποία θα τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή την επομένη, 14η Φεβρουαρίου, ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

Πηγή: Deutsche Welle