Skip to main content

Και ρώσικο ενδιαφέρον για την ιδιωτικοποίηση ΔΕΣΦΑ;

Μετά το ναυάγιο της πώλησης στους Αζέρους και στη Socar, το υπουργείο Ενέργειας, «βγήκε» προς άγραν νέων ενδιαφερομένων.

Σε φάση έναρξης νέου διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση της κρατικής εταιρίας ΔΕΣΦΑ μπήκε η ελληνική κυβέρνηση. Μετά το ναυάγιο της προσπάθειας για την πώληση της στους Αζέρους και στη Socar, το υπουργείο Ενέργειας, σε συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου «βγήκε» προς άγραν νέων ενδιαφερομένων. Και φαίνεται ότι «κάτι» βρήκε.

Συγκεκριμένα, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για μια βελγο-λουξεμβουργιανή εταιρία, η οποία έχει στο μετοχικό της κεφάλαιο και δήμους και η οποία έχει κάνει τις πρώτες διερευνητικές κρούσεις. Για την περίπτωση, η Voria.gr έχει γράψει και στο πρόσφατο πρελθόν, εξαιτίας του λόγου ότι ως λύση προκρίνεται, αφού ταιριάζει με το κοινωνικό προφίλ της κυβέρνησης (από τη στιγμή που το μετοχολόγιο της έχει αυτή την «ιδιαιτερότητα», που δεν αφήνει ασυγκίνητο το Μαξίμου).

Ωστόσο, πρόσφατα ενδιαφέρον έδειξε και ένα όμιλος από τη Ρουμανία. Περισσότερες λεπτομέρειες, για την περίπτωση του δεν έχουν γίνει γνωστές, όμως, σύμφωνα με μια εκδοχή, στο μετοχικό της κεφάλαιο υπάρχει και ρωσικό "ενδιαφέρον". Προς το παρόν, κάτι τέτοιο, δεν μπορεί ακόμα να διερευνηθεί επαρκώς, αλλά οπωσδήποτε έχει την αξία του.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το γεγονός ότι υπάρχει συγκεκριμένο ενδιαφέρον για την περίπτωση του ΔΕΣΦΑ είναι μια αισιόδοξη νότα για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Γιατί, κατά τα άλλα, είναι εντελώς "παγωμένο".