Skip to main content

Και τρίτη αίτηση κατά της απόσπασης των αρχαίων της Βενιζέλου στο ΣτΕ

Νέα αίτηση κατά της απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου-Τι απαντά η πρόεδρος των Αρχαιολόγων στις δηλώσεις Καραμανλή.

Νέα αίτηση ακύρωσης της απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης κατατέθηκε εχθές στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά αίτηση κατά της σχετικής υπουργικής απόφασης και κατατέθηκε από κοινού από τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, την Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων, τον Ενιαίο Σύλλογο Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού Αττικής, Στερεάς και Νήσων και τον Σύλλογο Εκτάκτων Αρχαιολόγων.

Κύριο επιχείρημα είναι η πάγια θέση που έχουν εκφράσει οι φορείς για την προστασία του αυθεντικού και μοναδικού, όπως επισημαίνουν, για τη σημασία του Βυζαντίου, ιστορικού σταυροδρομίου της εμβληματικής Μέσης Οδού των Βυζαντινών και για τη διατήρηση του μνημειακού συνόλου των ανακαλυφθέντων αρχαιοτήτων. Όπως άλλωστε ανέφερε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων σε παλαιότερη ανακοίνωσή του, σε περίπτωση που καταστραφεί η Μέση Οδός των Βυζαντινών «η χώρα μας θα διασυρθεί σε διεθνές επίπεδο, και φυσικά θα έχει δια παντός απονομιμοποιηθεί κάθε προσπάθεια προστασίας αρχαιοελληνικών ή βυζαντινών μνημείων στην αλλοδαπή».

Η αίτηση ακύρωσης των τεσσάρων φορέων αναμένεται να συνεκδικαστεί στις 4 Δεκεμβρίου μαζί με τις άλλες δύο αιτήσεις που κατατέθηκαν τον Ιούλιο στο ΣτΕ για την κατά χώραν διατήρηση των αρχαιοτήτων, αφενός από την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και τη Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία (δείτε εδώ) και αφετέρου από την Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς (δείτε εδώ).

Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων: Η κυβέρνηση καθυστερεί τα έργα στο μετρό

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κωνσταντίνου Αχ. Καραμανλή, ο οποίος κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη την περασμένη Τετάρτη, αναφερόμενος στο ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα των έργων του μετρό, επέρριψε ευθύνες σε όσους προσφεύγουν κατά της απόφασης λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ευθύνη έχουν κι όσοι κάνουν προσφυγές, σταματώντας τα έργα», η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Δέσποινα Κουτσούμπα, ανταπέδωσε τις κατηγορίες.

«Το έργο έχει σταματήσει από την επιμονή τους να αλλάξουν τον σχεδιασμό που ήδη υλοποιούνταν, από το γεγονός πως έκαναν τρεις μήνες να εκδώσουν την υπουργική απόφαση της κ. Μενδώνη, από το ότι ίσα που έφεραν για έγκριση τη μελέτη απόσπασης» σημειώνει η κ. Κουτσούμπα μιλώντας στη Voria.gr και προσθέτει: «Ήξεραν ότι η απόφασή τους θα οδηγήσει σε προσφυγές και καθυστερήσεις του έργου, οπότε αυτοί ευθύνονται για τις καθυστερήσεις και όχι εμείς που κάνουμε το καθήκον μας για την προστασία των αρχαιοτήτων».

Η πρόεδρος των Αρχαιολόγων εξέφρασε μάλιστα τη χαρά της για το γεγονός πως ο υπουργός «κατάλαβε ότι έχουμε πολλές πιθανότητες να κερδίσουμε». «Ας μας άκουγε από την αρχή και ας μην έπαιρνε αυτές τις αποφάσεις», κατέληξε.