Skip to main content

ΚΕΔΕ: Σκληρή μάχη των 40 ημερών για Κυρίζογλου – Παπαστεργίου

Τον Δεκέμβριο οι εκλογές για το ΔΣ της ΚΕΔΕ. Μάχη Κυρίζογλου-Παπαστεργίου. Έως 20 Νοεμβρίου υπολογίζεται να εκλεγεί διάδοχος του Κυρίζογλου στην ΠΕΔΚΜ

Σκληραίνει η μάχη των δύο «γαλάζιων» διεκδικητών της προεδρίας στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας. Λάζαρος Κυρίζογλου και Δημήτρης Παπαστεργίου πλέον, μετά και τη διαβεβαίωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι δε θα υπάρξει κεντρική εμπλοκή στον μεταξύ τους αγώνα, θα προσπαθήσουν να συγκεντρώσουν όσο το δυνατόν περισσότερη υποστήριξη από τους εκλέκτορες.

Έπειτα από τη «συμφωνία» να κατεβούν σε κοινό ψηφοδέλτιο και να προκριθεί για πρόεδρος της ΚΕΔΕ όποιος εκ των δύο συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους, η μάχη θα δοθεί όλο το επόμενο διάστημα μέχρι τις εκλογές στο όργανο, οι οποίες πάντως έχουν ένα περιθώριο αρκετά μεγάλο. Κι αυτό, επειδή είναι δεδομένο πως οι εκλογές για την ΚΕΔΕ θα γίνουν μέσα στο Δεκέμβριο κι όχι νωρίτερα.

Στη Νέα Δημοκρατία ξεπέρασαν, έστω και με μεγάλη πίεση, να κατεβάσουν στην ΚΕΔΕ ενιαίο ψηφοδέλτιο. Μετά τη συμφωνία και του κ. Κυρίζογλου να κατατεθεί ψηφοδέλτιο χωρίς επικεφαλής και αυτός να προκύψει μέσα από τις προτιμήσεις των 510 εκλεκτόρων για το νέο διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ στην τελευταία επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη ξεκαθάρισε ότι το κόμμα, ο ίδιος, δεν πρόκειται να εμπλακεί και να παρέμβει υπέρ του κ. Κυρίζογλου ή του κ. Παπαστεργίου.

Η επί ίσοις όροις (σ' αυτό το επίπεδο) μάχη των δύο διεκδικητών της προεδρίας της ΚΕΔΕ σημαίνει έναν επίπονο αγώνα σε όλη τη χώρα, προκειμένου να πεισθούν οι εκλέκτορες να επιλέξουν έναν εκ των δύο.

Οι κ.κ. Κυρίζογλου και Παπαστεργίου θα «οργώσουν» το επόμενο διάστημα όλη τη χώρα, καθώς ήδη εδώ και τουλάχιστον ενάμιση μήνα τρέχουν παντού, για να διασφαλίσουν ψήφους. Δεξαμενές έχουν και οι δυο, αλλά το ζητούμενο είναι να δούμε πόσο μεγάλες θα αποδειχθούν.

Οι 510 εκλέκτορες για την ανάδειξη του νέου διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ, που θα αριθμεί 31 μέλη, θα προκύψουν από τα δημοτικά συμβούλια μέχρι τις 10 Νοεμβρίου, όπως υπολογίζουν οι αρμόδιοι. Στις 8 με 10 Νοεμβρίου για παράδειγμα αναμένεται να γίνει η γενική συνέλευση στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, κάτι που πάντως θα το αποφασίσει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, που θα τη συγκαλέσει.

Υπολογίζεται ότι ως τις 20 Νοεμβρίου θα έχει αναδειχθεί ο διάδοχος του κ. Κυρίζογλου στην προεδρία της ΠΕΔΚΜ, με μεγάλο φαβορί τον δήμαρχο Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιο Καϊτεζίδη.

Από τα επιτελεία των υποψήφιων προέδρων της ΚΕΔΕ (αναμένεται να είναι επίσης υποψήφιος ο κ. Παύλος Γερουλάνος από το ΚΙΝΑΛ) θεωρούν ότι πριν τις 15 Δεκεμβρίου δύσκολα θα μπορέσουν να γίνουν οι εκλογές για το νέο δ.σ. του οργάνου, τα 31 μέλη του οποίου θα ψηφίσουν και για το νέο προεδρείο. Με τον πρόεδρο πάντως να έχει ουσιαστικά προαποφασιστεί, καθώς ένας εκ των κ.κ. Κυρίζογλου και Παπαστεργίου θα έχει συγκεντρώσει στην αρχική ψηφοφορία των 510 εκλεκτόρων τις περισσότερες ψήφους κι έτσι θα είναι ο «γαλάζιος» υποψήφιος πρόεδρος της ΚΕΔΕ. Και το «γαλάζιο» στρατόπεδο έχει την απόλυτη πλειοψηφία...

Την ουδετερότητα της ΝΔ στις εκλογές της ΚΕΔΕ επιβεβαίωσε και επισήμως το κόμμα. O Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Στεργίου, εν όψει των εκλογών στα συλλογικά όργανα των εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Το επόμενο χρονικό διάστημα πρόκειται να πραγματοποιηθούν οι εκλογές στις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων (ΠΕΔ), την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ). Η σύνθεση των διοικητικών τους συμβουλίων δεν μπορεί παρά να αποτυπώνει τη βούληση των πολιτών, όπως αυτή εκφράστηκε στις εκλογές του Μαΐου και άλλαξε τον αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας ανοίγοντας μια νέα σελίδα για την πατρίδα μας. Μόνο ένα, ισχυρό ψηφοδέλτιο, στο οποίο θα συμμετέχουν όλες εκείνες οι δυνάμεις που έδωσαν αγώνα για την επίλυση των τοπικών προβλημάτων και τον αναπτυξιακό ρόλο της αυτοδιοίκησης, θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μεγάλη πλειοψηφία στα συλλογικά όργανα δήμων και περιφερειών. Εμπιστεύομαι την κρίση των αιρετών της αυτοδιοίκησης. Είμαι βέβαιος πως οι προσωπικές φιλοδοξίες θα παραμεριστούν, ώστε και αυτή η μάχη να δοθεί με ενότητα και να είναι νικηφόρα".