Skip to main content

ΚΕΕΛΠΝΟ: Δεν τεκμηριώνεται η παρουσία χολέρας στο «Έλενα Βενιζέλου»

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών έχει διατάξει προκαταρκτική εξέταση για διασπορά ψευδών ειδήσεων - Η ΠΟΕΔΗΝ επιμένει για την ύπαρξη του βακτηρίου

Αρνητικά είναι τα αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου των Κεντρικών Εργαστηρίων Δημόσιας Υγείας για το στέλεχος εντεροπαθογόνου δονακίου χολέρας, που φερόταν ότι βρέθηκε σε λιμνάζοντα ύδατα στο Γενικό Νοσοκομείο «Έλενα Βενιζέλου», όπως αναφέρει, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Παρασκευής, το ΚΕΕΛΠΝΟ.

«Με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με την ανίχνευση δονακίου της χολέρας σε λιμνάζοντα ύδατα στο Γ.Ν. Έλενα Βενιζέλου, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) διευκρινίζει ότι:

Με τα έως τώρα επιστημονικά δεδομένα δεν τεκμηριώνεται η παρουσία εντεροπαθογόνου δονακίου (όπως το δονάκιο της χολέρας) από τον εργαστηριακό έλεγχο. Επιπλέον κανένα κρούσμα νόσου δεν έχει αναφερθεί στο ΚΕΕΛΠΝΟ.

Αναμένεται η τελική εργαστηριακή επιβεβαίωση από το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας», αναφέρει η ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Υπενθυμίζεται ότι ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών έχει διατάξει προκαταρκτική εξέταση για διασπορά ψευδών ειδήσεων μετά τα περί χολέρας στο «Έλενα Βενιζέλου». Οι έρευνες θα διεξαχθούν τις επόμενες ημέρες, ενώ θα κληθούν μάρτυρες και ενδεχόμενοι ύποπτοι.

Η ΠΟΕΔΗΝ, πάντως, επιμένει για την ύπαρξη του βακτηρίου, υποστηρίζοντας ότι τίθεται ζήτημα με το πότε ελήφθησαν τα δείγματα που εστάλησαν προς ανάλυση και θέτει το ερώτημα «στην περίπτωση που τα νέα δείγματα που ελήφθησαν και απεστάλησαν στο ΚΕΔΥ είναι αρνητικά, ποιος μπορεί να μας διαβεβαιώσει ότι στα δείγματα της 5ης Οκτωβρίου δεν υπήρχε το βακτήριο της χολέρας;».