Skip to main content

«Κεφάλαιο για τις νέες γενιές η συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ»

Η συντριπτική πλειονότητα συμφωνεί ότι οι δύο χώρες εισέρχονται σε μια νέα περίοδο των σχέσεων με οδηγό κοινές προοπτικές για συμπόρευση

Η selfie τους έκανε το γύρο του κόσμου στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Τριάντα χρόνια μετά την ιστορική διαμάχη για το όνομα ο Αλέξης Τσίπρας θεμελίωσε τη φιλία ανάμεσα στους λαούς της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας, επισκεπτόμενος ως πρώτος πρωθυπουργός τα Σκόπια. Η συντριπτική πλειονότητα συμφωνεί ότι οι δύο χώρες εισέρχονται σε μια νέα περίοδο των σχέσεών του, με οδηγό κοινές προοπτικές για συμπόρευση σε περιφερειακό επίπεδο.

«Μπράβο στον Τσίπρα και τον Ζάεφ»

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Βλάντο Μπουκόφσκι χαρακτήρισε την επίσκεψη Τσίπρα ως ιστορικό βήμα για την επέκταση της φιλίας και της συμμαχίας δύο γειτονικών χωρών και λαών. «Ο Τσίπρας και ο Ζάεφ αφήνουν ένα ιστορικής σημασίας κεφάλαιο εκκίνησης στις νέες επερχόμενες γενιές, που θα γευτούν τους καρπούς μετά την υπογραφή πολλών διμερών συμφωνιών συνεργασίας σε πολλούς τομείς», υπογράμμισε. «Για μένα προσωπικά η συνεργασία στους τομείς άμυνας και επιτήρησης του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας από την ελληνική αεροπορία, είναι η καλύτερη απόδειξη του τεράστιου θαύματος που μας έφερε η Συμφωνία των Πρεσπών. Με αυτήν την επίσκεψη η Ελλάδα αναδεικνύεται και πάλι σε περιφερειακή ηγέτιδα δύναμη και εγγυήτρια της ασφάλειας σε αυτό το κομμάτι της Ευρώπης. Βρήκαμε έναν οικονομικό σύμμαχο και εταίρο σε πολλούς τομείς, που όμως ο τομέας ενέργειας είναι για μένα πολύ σημαντικός. Μπράβο στον Τσίπρα και τον Ζάεφ, σεβασμός», σχολίασε ο Μπουκόφσκι την επίσκεψη.

Ο Νάνο Ρούζιν, πρύτανης του Πανεπιστημίου FON, παρών στο Επιχειρηματικό Φόρουμ, εστίασε στο μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα: ότι για την οικονομία η Ελλάδα είναι το σημείο εκκίνησης και η Βόρεια Μακεδονία ο δρόμος για τη μετακίνηση προϊόντων μέσω της Σερβίας και των υπολοίπων χωρών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης στην υπόλοιπη ήπειρο. «Αισθανθήκαμε το χάρισμα του Αλέξη Τσίπρα, οι απόψεις του για τη χώρα μας είναι φιλόδοξες και συστηματικές γιατί πιστεύει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών μόνο μέσω αυτού του δρόμου μπορεί να φέρει επιτυχίες».

Σιωπή από την αντιπολίτευση

Ο Χρίστιαν Μικόφσκι, επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν προέβη σε σχόλια, ούτε για τα λεγόμενα των δύο πρωθυπουργών, ούτε για τις διμερείς συμφωνίες. Το μόνο που βρήκε να σχολιάσει είναι το ότι δεν ανακρούστηκε ο ύμνος της Βόρειας Μακεδονίας. «Για πρώτη φορά από την ανεξαρτητοποίηση της χώρας σε μια επίσκεψη με πολυάριθμη αντιπροσωπεία δεν ήταν παρούσα η εθνική φρουρά και δεν ακούσαμε τον βορειομακεδονικό ύμνο. Τι λέει γι αυτό ο Ζάεφ»; αναρωτήθηκε δυνατά ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης.

Το εθνικιστικό κόμμα VMRO-DPMNE και ο πρόεδρος της χώρας Γκιόργκε Ιβάνοφ, ο οποίος προέρχεται από το κόμμα, συνεχίζουν να μην αποδέχονται τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ο Ιβάνοφ δεν υπογράφει τους νόμους, που περιλαμβάνουν το νέο όνομα της χώρας του. Ούτε μπήκε στο κόπο η προεδρία να σχολιάσει την επίσκεψη Τσίπρα στα Σκόπια.

Το ρυάκι δεν μπορεί πλέον να γυρίσει πίσω. Ο Ζόραν Ζάεφ εξήγγειλε ότι εκτός από τη συνεργασία στον τομέα ασφάλειας περιμένει από την Ελλάδα ενίσχυση των επενδύσεων ύψους μισού δις ευρώ.

Κατερίνα Μπλαζέφσκα/ dw

Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου

Πηγή: Deutsche Welle