Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019
x

ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ: ΠΩΣ ΘΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΘΕΙ Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ;

Το υπουργείο Πολιτισμού οφείλει άμεσα να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις στο θέμα ανάδειξης των αρχαιοτήτων του Μετρό, τόνισε η τομεάρχης της ΝΔ.

Ερωτήματα αναφορικά με τη χρηματοδότηση της προστασίας και της ανάδειξης των αρχαιοτήτων στους υπό κατασκευή σταθμούς «Βενιζέλου» και «Αγίας Σοφίας» του Μετρό θέτει η Όλγα Κεφαλογιάννη.

Η Τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας διερωτάται απευθυνόμενη στην κυβέρνηση με τι πόρους θα χρηματοδοτηθεί η προστασία και η ανάδειξη των αρχαιοτήτων,  ποιος φορέας θα χρηματοδοτήσει το έργο αλλά και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος ανάδειξης των ευρημάτων.

«Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού οφείλει άμεσα να μας δώσει συγκεκριμένες και πειστικές απαντήσεις» υπογραμμίζει η κ. Κεφαλογιάννη 

Πλήρης Δήλωση

 «Εντυπωσιακά ευρήματα από τις ανασκαφές του Μετρό Θεσσαλονίκης, τα οποία χρονολογούνται από τους ελληνιστικούς έως και τους νεότερους χρόνους, ειδικότερα δε από την Βυζαντινή Εποχή, κινδυνεύουν με αφανισμό γιατί δεν υπάρχει σχέδιο για την προστασία και ανάδειξή τους.
 
Για ακατανόητους λόγους, ανατρέπονται αποφάσεις του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, που στοχεύουν στη ρύθμιση του ζητήματος και έχουν πλήρως δικαιωθεί στο ΣτΕ. 
 
Μέσα σε αυτό το ασαφές τοπίο, ο προϋπολογισμός του σταθμού “Βενιζέλου” διογκώνεται επικίνδυνα, ενώ η αρχικά δημοπρατημένη μελέτη παρουσιάζει ουσιώδεις μεταβολές, λόγω του ζητήματος της διαχείρισης των αρχιαολογικών ευρημάτων.
 
Τα ερωτήματα ωστόσο που χρήζουν απαντήσης από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού είναι τα εξής:
 
- Mε  τι πόρους θα χρηματοδοτηθεί η προστασία και η ανάδειξη των αρχαιοτήτων; 
 
- Ποιος φορέας θα χρηματοδοτήσει το έργο; 
 
- Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος ανάδειξης των ευρημάτων;».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ