Skip to main content

Κεφαλογιάννης: Η πόρτα της Ευρώπης παραμένει ανοιχτή για την Τουρκία

Ο πρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας τόνισε πως εξαρτάται από την γείτονα το αν θα ανοίξει την πόρτα αυτή.

Με αντιπροσωπεία Τούρκων δημοσιογράφων ενόψει της Συνόδου της Επιτροπής που θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα στις 19 & 20 Δεκεμβρίου συναντήθηκε στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, Μανώλης Κεφαλογιάννης.

Ο κ. Κεφαλογιάννης απαντώντας στις ερωτήσεις των Τούρκων δημοσιογράφων για την πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της γείτονος τόνισε τα εξής:

«Η Τουρκία ήταν και ασφαλώς παραμένει ένας πολύ σημαντικός εταίρος για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά και η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος οικονομικός εταίρος της Τουρκίας. Όλοι μας στην Ευρώπη επιθυμούμε μία Τουρκία δημοκρατική, ασφαλή και με σαφή ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Μία Τουρκία παράγοντα ειρήνης και σταθερότητος στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου. Και ασφαλώς χαιρετίζουμε με απόλυτη ικανοποίηση τα δείγματα θετικής προόδου που έχει δείξει η Τουρκία τόσο με την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων αξιωματικών και του Αμερικανού πάστορα όσο και με τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το μεταναστευτικό. Αυτά είναι θετικά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Και έχουν καταγραφεί στην πρόσφατη Έκθεση Προόδου.

Και τέτοια θετικά βήματα περιμένουμε όλοι από την Τουρκία.

Για την Ευρωπαϊκή Ένωση η Δημοκρατία, η Ελευθερία, το Κράτος Δικαίου αποτελούν τους θεμέλιους λίθους των Αρχών και των Αξιών της.

Και ο σεβασμός στην Ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, στα ανθρώπινα δικαιώματα, στις σχέσεις καλής γειτονίας, στα κυριαρχικά δικαιώματα των γειτονικών κρατών, στην ελευθερία της έκφρασης, στην ελευθεροτυπία, στις θρησκευτικές μειονότητες δεν αποτελούν κάποιες απλές –ήσσονος σημασίας- συμβατικές υποχρεώσεις για ένα υπό ένταξη κράτος.

Είναι κορυφαίες και αδιαπραγμάτευτες  υποχρεώσεις για ένα Κράτος Δικαίου.

Η πόρτα της Ευρώπης παραμένει ανοικτή για την Τουρκία.

Από αυτήν, όμως, εξαρτάται να την ανοίξει» κατέληξε ο κ. Κεφαλογιάννης.