Skip to main content

Κεφαλογιάννης: Υπό αίρεση προϊόντα που έχουν προέλευση τη Μακεδονία

Ο ευρωβουλευτής Μανώλης Κεφαλογιάνης αναφέρεται στα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις με τα κατοχυρωμένα εμπορικά σήματα

Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε ο ευρωβουλευτής Μανώλης Κεφαλογιάνης για την προστασία των ελληνικών προϊόντων με γεωγραφική ένδειξη «Μακεδονία» που τίθεται υπό αίρεση και αμφισβήτηση από την πρόσφατη συμφωνία με τα Σκόπια.

Στην ερώτηση του αναφέρεται και στα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις σε σχέση με τα κατοχυρωμένα εμπορικά σήματα, ονομασίες και επωνυμίες

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Η πρόσφατη συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της Ελλάδος και της πΓΔΜ αντί να επιλύει προβλήματα προκαλεί πρόσθετα και στον εμπορικό τομέα δημιουργώντας αίσθημα ανησυχίας και αβεβαιότητος στους Έλληνες παραγωγούς και στις ελληνικές επιχειρήσεις.

Στο άρθρο 1 παρ. 3(θ) της συμφωνίας δεκάδες ελληνικά προϊόντα, εμπορικά σήματα και επωνυμίες που έχουν προέλευση από τη Μακεδονία και προστατεύονται βάσει των ευρωπαϊκών γεωγραφικών ενδείξεων τίθενται ουσιαστικά υπό αίρεση και αμφισβήτηση μέχρις ότου εξευρεθεί αμοιβαία συμφωνία εντός τριετίας. Παράλληλα, δεν έχει ληφθεί στη συμφωνία καμία πρόνοια για την μετονομασία σε προϊόντα της «Βορείου Μακεδονίας» των προϊόντων της πΓΔΜ.

Ας σημειωθεί, επίσης, ότι πάγια πρακτική της γειτονικής χώρας είναι η κατάχρηση προστατευόμενων προϊόντων και εμπορικών ονομασιών που οδηγεί σε ουσιαστική παραπλάνηση των καταναλωτών και θέτει υπό αμφισβήτηση τν ποιότητα, την καταγωγή και τη σύνθεση των εν λόγω προϊόντων.

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

1. Ποια είναι η ερμηνεία της στο πλαίσιο της συμφωνίας όσον αφορά την προστασία των ευρωπαϊκών γεωγραφικών ενδείξεων και εν γένει των ευρωπαϊκών εμπορικών ονομασιών και σημάτων;

2. Πως σκοπεύει να προστατεύσει και να υπερασπισθεί τα ήδη προστατευόμενα ευρωπαϊκά προϊόντα γεωγραφικών ενδείξεων από τον αθέμιτο ανταγωνισμό με προϊόντα της ΠΓΔΜ που νομιμοποιούνται μέσα από μια τέτοια συμφωνία;»

Το συγκεκριμένο άρθρο της Συμφωνίας:

θ) Σε σχέση με τα προαναφερόμενα όνομα και ορολογίες στις εμπορικές ονομασίες (commercial names), τα εμπορικά σήματα και τις επωνυμίες (trademarks και brand names), τα Μέρη συμφωνούν να υποστηρίξουν και να ενθαρρύνουν τις επιχειρηματικές κοινότητές τους να θεσμοθετήσουν έναν ειλικρινή, δομημένο και με καλή πίστη διάλογο, στο πλαίσιο του οποίου θα επιδιώξουν και θα βρουν αμοιβαίως αποδεκτές λύσεις στα θέματα που πηγάζουν από τις εμπορικές ονομασίες (commercial names), τα εμπορικά σήματα και τις επωνυμίες (trademarks και brand names), και όλα τα σχετικά ζητήματα σε διμερές και διεθνές επίπεδο. Για την υλοποίηση των προαναφερομένων προνοιών, θα δημιουργηθεί μία διεθνής ομάδα ειδικών η οποία θα αποτελείται από εκπροσώπους των δύο Κρατών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης («ΕΕ») με την κατάλληλη συνεισφορά των Ηνωμένων Εθνών και του ΔΟΤ. Αυτή η ομάδα ειδικών θα συγκροτηθεί εντός του 2019 και θα ολοκληρώσει την εργασία της εντός τριών ετών. Τίποτα στο Άρθρο 1 (3) (θ) δεν θα επηρεάσει την παρούσα εμπορική χρήση μέχρις ότου εξευρεθεί αμοιβαία συμφωνία όπως προβλέπεται σε αυτό το υπο-τμήμα.