Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021
x

ΚΕΛΛΥ ΒΛΑΧΑΚΗ: ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η κορυφαία εταιρεία οικολογικών προϊόντων καθαρισμού στον κόσμο Earth Friendly Products δημιούργησε παραγωγική βάση στην Ελλάδα.

Την παραγωγή των οικολογικών προϊόντων καθαρισμού ECOS στην Ελλάδα ξεκίνησε το 2018 η εταιρεία Earth Friendly Products, η κορυφαία εταιρεία πράσινων καθαριστικών παγκοσμίως, που ίδρυσε το 1967 στο Σικάγο ο Βαν Βλαχάκης, Έλληνας μετανάστης από την Κρήτη, η ζωή του οποίου έγινε και ταινία στο Χόλιγουντ με τίτλο «Μία πράσινη ιστορία». Με πέντε αειφόρες παραγωγικές μονάδες στις ΗΠΑ και με πωλήσεις σε περισσότερες από 60 χώρες σε όλο τον κόσμο, η Earth Friendly Products με επικεφαλής πλέον την κόρη του Βαν Βλαχάκη, Κέλλυ Βλαχάκη-Χανκς από τη γραμμή παραγωγής κοντά στην Αθήνα δημιουργεί προϊόντα ECOS όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τις αγορές της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.

Η κυρία Βλαχάκη-Χανκς μεγάλωσε στην οικογενειακή επιχείρηση, αλλά εργάστηκε αρκετά χρόνια σε άλλες εταιρείες. Το 2003 εντάχθηκε στο δυναμικό της Earth Friendly Products στην οποία μετά το θάνατο του πατέρα της το 2014 ανέλαβε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος προχωρώντας στον εκσυγχρονισμό της οικογενειακής επιχείρησης και αναπτύσσοντας το εμπορικό σήμα ECOS σε νέες αγορές.

Η Earth Friendly Products αποτελεί ένα μοντέλο αειφόρου μεταποίησης για πάνω από 50 χρόνια. Είναι η μόνη εταιρεία στον κόσμο που έχει ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα και νερού και είναι πιστοποιημένη με Platinum Zero Waste. Παράλληλα, η κυρία Βλαχάκη-Χανκς είναι μία από τις ηγετικές μορφές στις πρακτικές βιώσιμης απασχόλησης. Προωθεί μια κουλτούρα διαφορετικότητας στην εταιρεία της με πάνω από το 50% των κορυφαίων στελεχών της να είναι γυναίκες. Έχει αναγνωριστεί διεθνώς για τις ικανότητες της στην ηγεσία και την ισχυρή φωνή της στο πράσινο κίνημα, ενώ έχει λάβει πολλά βραβεία για τη βιώσιμη ηγεσία της.

Η Voria.gr μίλησε με την Κέλλυ Βλαχάκη-Χανκς με την ευκαιρία της συμμετοχής της Earth Friendy Products στο Αμερικανικό Περίπτερο στην 83η ΔΕΘ.

-Για ποιους λόγους η Earth Friendly Products αποφάσισε να αποκτήσει παραγωγική παρουσία στην Ελλάδα;

Από τότε που έφθασε ως μετανάστης στην Αμερική, το όνειρο του πατέρα μου ήταν να επιστρέψει στην Ελλάδα, να επενδύσει παραγωγικά και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας για τους Έλληνες. Όταν το 2013 η Earth Friendly Products άνοιξε γραφείο στην Αθήνα ήταν πολύ υπερήφανος που έκανε το πρώτο βήμα για την επιστροφή στην πατρίδα του. Δεν ήξερα τότε ότι θα ήταν το τελευταίο ταξίδι του πριν πεθάνει το 2014, αλλά χαίρομαι που πρόλαβε να δει το όνειρό του να ανοίξει ένα γραφείο στην Ελλάδα να γίνεται πραγματικότητα. Συνέχισα να κυνηγάω το όνειρό του και είμαι με τη σειρά μου πολύ υπερήφανη που τον Μάρτιο του 2018 ξεκινήσαμε μία συνεργασία για την παραγωγή των προϊόντων ECOS στην Ελλάδα. Τα προϊόντα ECOS από τη γραμμή παραγωγής μας κοντά στην Αθήνα διατίθενται όχι μόνο στην ελληνική αγορά αλλά και στις αγορές της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. Η Ελλάδα βρίσκεται σε στρατηγική θέση και έτσι είμαστε ανταγωνιστικοί σε όλες αυτές τις αγορές. Είμαι ενθουσιασμένη που τα προϊόντα μας φτιάχνονται στην Ελλάδα. Η ομάδα με την οποία συνεργαζόμαστε για την παραγωγή κάνει θαυμάσια δουλειά.

-Πού μπορούν να βρούνε οι καταναλωτές τα προϊόντα ECOS;

Τα προϊόντα μας είναι τοποθετημένα σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, όπως Σκλαβενίτης, My Market, Γαλαξίας, Θανόπουλος, ΣΥΝΚΑ και Χαλκιαδάκης. Έχουμε πολλά προϊόντα που πωλούνται στην ελληνική αγορά, όπως το απορρυπαντικό πλυντηρίου ECOS, το απορρυπαντικό πλυντηρίου Baby ECOS, το υγρό πλύσης πιάτων ECOS Dishmate, το καθαριστικό γενικής χρήσης ECOS All Purpose Cleaner και το υγρό χεριών ECOS Hand Soap.-Πιστεύετε ότι η Ελλάδα είναι μια αγορά που πρέπει να τεθεί στο μικροσκόπιο των επενδυτών; Για ποιους λόγους;

Ναι, οι επενδυτές πρέπει σίγουρα να δούνε με ενδιαφέρον την ελληνική αγορά. Υπάρχει μια απίστευτη δεξαμενή ταλέντων στην Ελλάδα. Υπάρχουν τόσοι φανταστικοί μηχανικοί, χημικοί, υπάρχουν δυνατότητες για έρευνα και ανάπτυξη, υπάρχει καινοτομία και πρωτοποριακή τεχνολογία. Η εγγύτητα της Ελλάδας στις αγορές EMEA (Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική) την καθιστά έναν πολύ επιθυμητό προορισμό για παραγωγικές επενδύσεις.

-Η Earth Friendly Products μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για άλλους Ελληνομερικανούς να επενδύσουν στην Ελλάδα; Ποια είναι τα μηνύματα που λαμβάνετε από τις ελληνοαμερικανικές επιχειρήσεις για την απόφασή σας να επιστρέψετε στην πατρίδα;

Το πιστεύω απόλυτα. Θέλουμε να αποτελέσουμε ένα πρότυπο, να δείξουμε ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο στην καρδιά μας αλλά παρουσιάζει και επενδυτικό ενδιαφέρον. Οι Έλληνες στο εξωτερικό χαίρονται με την απόφασή μας και συχνά μας ρωτούν για τις εμπειρίες και τις απόψεις μας.

-H Earth Friendly Products ήταν από τις πρώτες εταιρείες που εξέφρασαν ενδιαφέρον συμμετοχής στην 83η ΔΕΘ στο Αμερικανικό Περίπτερο. Ποιες είναι οι προσδοκίες σας;

Από τη στιγμή που μάθαμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι η τιμώμενη χώρα στην 83η ΔΕΘ, θέλαμε να έχουμε μια ισχυρή παρουσία. Με περισσότερους από 300.000 επισκέπτες που αναμένονται εφέτος στο Αμερικανικό περίπτερο, η συμμετοχή μας αποτελεί μια τεράστια ευκαιρία για να κάνουμε γνωστό το brand μας, να έρθουμε σε επαφή με τους καταναλωτές, να μοιραστούμε μαζί τους τις προσφορές των προϊόντων μας, να αυξήσουμε τις πωλήσεις μας μέσω επαφών με τις επιχειρήσεις λιανικής και να επικοινωνήσουμε με τοπικούς προμηθευτές και διανομείς.

-Ποιοι είναι οι στόχοι και η φιλοσοφία της εταιρείας;

Στόχος μας είναι η αειφορική παραγωγή προϊόντων, χρησιμοποιώντας τοπικά συστατικά όταν είναι δυνατόν. Έχουμε επιτύχει πολλούς από τους στόχους μας λόγω της απίστευτης ομάδας που έχουμε. Έχουμε μάθει τα τελευταία 50 χρόνια ότι η υποστήριξη των εργαζομένων μας με καλό μισθό και άλλες παροχές καθιστά την εταιρεία μας ισχυρότερη και οι εργαζόμενοι μένουν μαζί μας πολλά χρόνια. Έχουμε ανθρώπους που βρίσκονται στην εταιρεία μας πάνω από 30 χρόνια, και είναι αυτοί που μας βοηθούν να επιτύχουμε ένα πολύ υψηλό επίπεδο ποιότητας και παραγωγικότητας. Η φροντίδα των εργαζομένων είναι μια έξυπνη επιχειρηματική επένδυση που βοηθά τις επιχειρήσεις να αναπτυχθούν μακροπρόθεσμα και βοηθά τις οικογένειες και τις οικονομίες να ευημερήσουν.

-Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας της Earth Friendy Products;

Το μυστικό της επιτυχίας της εταιρείας μας είναι η αφοσίωση στην αποστολή μας, η οποία είναι να παράγουμε τα υψηλότερης ποιότητας προϊόντα καθαρισμού που είναι τα ασφαλέστερα για τους ανθρώπους, τα κατοικίδια και τον πλανήτη.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ