Skip to main content

Καινοτόμες ιδέες γίνονται επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη με αμερικανικά… φτερά

Μέχρι τις 18 Απριλίου μπορεί κανείς να υποβάλει την αίτησή του στον Διαγωνισμό Επιχειρηματικών Ιδεών «John & Mary Pappajohn Business Plan Competition»

Άνθρωποι ανήσυχοι, με δεξιότητες, ακαδημαϊκές και μη, που, αν και έχουν διαγράψει ήδη μια επαγγελματική τροχιά, αναζητούν μια ευκαιρία για να δημιουργήσουν τη δική τους startup και να φέρουν κάτι καινοτόμο στην αγορά συνιστούν το προφίλ των συμμετεχόντων στον Διαγωνισμό Επιχειρηματικών Ιδεών «John & Mary Pappajohn Business Plan Competition», που βρίσκεται φέτος στην όγδοη χρονιά του και αναμένει μέχρι τις 18 Απριλίου νέες αιτήσεις. Μάλιστα, στα επτά χρόνια του διαγωνισμού, τον οποίο διοργανώνει το Κέντρο Επιχειρηματικότητας του American College of Thessaloniki (ACT), έχουν υποβληθεί 830 επιχειρηματικές ιδέες και έχουν χρηματοδοτηθεί 35 με συνολικά 140.000 ευρώ. Από αυτές δε που έχουν βραβευθεί 60% κατάφεραν να εξελιχθούν σε επιχειρήσεις οι οποίες εξακολουθούν να είναι ενεργές, με τις μισές εξ αυτών να αποδεικνύονται και ιδιαίτερα επιτυχημένες, προσελκύοντας στη συνέχεια και νέες χρηματοδοτήσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ από άλλα funds.

Ο Διαγωνισμός Επιχειρηματικών Ιδεών «John & Mary Pappajohn Business Plan Competition» δίνει κάθε χρόνο πέντε βραβεία 4.000 ευρώ σε κάθε ένα από τα πέντε καλύτερα επιχειρηματικά πλάνα που υποβάλλονται. Πίσω δε από τη διαδικασία αυτή βρίσκεται η αγάπη ενός 93χρονου ελληνικής καταγωγής επιχειρηματία και venture capitalist, του John Pappajohn, για την Ελλάδα, αλλά και η πίστη του στους νέους και την επιχειρηματικότητα. Τα χαρακτηριστικά του αυτά τον έκαναν να «αγκαλιάσει» χρηματοδοτικά μια ιδέα του American College of Thessaloniki, την οποία το κολέγιο εφάρμοζε μέχρι πριν από μια οκταετία μόνο για τους σπουδαστές του. Με τη βοήθεια του John Pappajohn ο διαγωνισμός αυτός βγήκε από τα όρια του κολεγίου, εξασφαλίζοντας την απαραίτητη πρώτη «μαγιά» για την ανάπτυξη καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών.

Μάλιστα, αυτό τον καιρό δρομολογείται και η δημιουργία ενός bootcamp με τη συμμετοχή όσων επιχειρήσεων έχουν βραβευθεί από τον διαγωνισμό, ώστε να εκτιμηθεί ποιες και πώς θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν περαιτέρω από τα επενδυτικά κεφάλαια του John Pappajohn.

Κριτήρια και μυστικά

Οι διαγωνιζόμενοι κρίνονται βάσει της ιδέας που καταθέτουν, αλλά και των επιχειρηματικών τους ικανοτήτων. Ειδικότερα, στην τελική επιλογή συνεκτιμώνται ο βαθμός καινοτομίας, η δυνατότητα και η ετοιμότητα ανάπτυξης της ιδέας, η γνωστική επάρκεια, η αφοσίωση και οι επιχειρηματικές δεξιότητες. Οι επιχειρηματικές ιδέες που αναζητούνται πρέπει να έχουν ένα στάδιο ωριμότητας -χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να είναι εντελώς ώριμες- αλλά και να πείθουν πως έχουν σαφή κατεύθυνση και δυνατότητα εφαρμογής. Έτσι, η περιγραφή της ιδέας θα πρέπει να περιλαμβάνει το προτεινόμενο προϊόν/υπηρεσία, το αγοραστικό κοινό στο οποίο στοχεύει, το μοντέλο εσόδων της προτεινόμενης ιδέας, την καινοτομία που την χαρακτηρίζει και το επίπεδο ωριμότητάς της.

Το 90% των διαγωνιζομένων είναι ομάδες ατόμων που συμπράττουν για να υλοποιήσουν την ιδέα τους, ενώ οι κλάδοι της πληροφορικής, των τηλεπικοινωνιών και του διαδικτύου, αλλά και οι πιο παραδοσιακοί της αγροδιατροφής και του τουρισμού κυριαρχούν στις αιτήσεις.

«Πέρα από την καινοτομία της ιδέας, ένα μυστικό επιτυχίας είναι η ομάδα με τις συμπληρωματικές της δεξιότητες» λέει στη Voria ο διευθυντής του Κέντρου Επιχειρηματικότητας του ACT, Γιώργος Κόκκας, ο οποίος εξηγεί πως, ακόμη και αν οι ιδέες δεν διακριθούν, οι διαγωνιζόμενοι ωφελούνται από τη διαδικασία, αφού έχουν την ευκαιρία να τις τεστάρουν σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον, να λάβουν χρήσιμη συμβουλευτική υποστήριξη και να δικτυωθούν με φορείς και οργανισμούς που θα τους βοηθήσουν για την περαιτέρω ανάπτυξη του εγχειρήματος τους.

Όσο για αυτούς που βραβεύονται τελικά, πέραν του χρηματικού επάθλου, ανοίγουν μια πολύτιμη πόρτα για την εξεύρεση συνεργατών και επενδυτών στην Ελλάδα και το εξωτερικό σε επόμενα στάδια.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέτουν τις ιδέες τους στο www.act.edu/pappajohn-awards.

Ποιος είναι ο John Pappajohn

Ο John Pappajohn κατάγεται από την Εύβοια. Έφυγε από την Ελλάδα σε πολύ μικρή ηλικία με την οικογένεια του και εγκαταστάθηκε στην Iowa των ΗΠΑ. Εκεί εξελίχθηκε σε έναν πολύ επιτυχημένο επιχειρηματία, ενώ δραστηριοποιήθηκε ως Venture Capitalist και ήταν μάλιστα από τους πρώτους στη δεκαετία του 1960. Πιστεύει πολύ στους νέους, στην αξία της εκπαίδευσης και στην επιχειρηματικότητα και έχει κάνει πολύ μεγάλες δωρεές σε υποτροφίες και προγράμματα επιχειρηματικότητας στα δημόσια πανεπιστήμια της Iowa. H αγάπη του για την Ελλάδα παραμένει μια άσβεστη φλόγα. Στο παρελθόν μάλιστα υπήρξε και έφορος του Αμερικανικού Κολλεγίου Ανατόλια στη Θεσσαλονίκη.