Skip to main content

Κεντρική Μακεδονία: Κανένας λόγος ανησυχίας από τη γρίπη στα σχολεία

Σε φυσιολογικά πλαίσια οι απουσίες μαθητών στα σχολεία της Κεντρικής Μακεδονίας λόγω της γρίπης. Ανοιχτές όλες οι σχολικές μονάδες.

Ένας στους τέσσερις μαθητές στα σχολεία της Κεντρικής Μακεδονίας απουσιάζει από τη σχολική του μονάδα επειδή νόσησε από την εποχική γρίπη, σύμφωνα με τον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης Αλέξανδρο Κόπτση. Ο ίδιος διαψεύδει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο κλεισίματος σχολείων λόγω της γρίπης, κάνοντας λόγο για μια φυσιολογική εξέλιξη εξάπλωσης του ιού, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο.

«Είναι φυσιολογικό να συμβαίνει κάτι τέτοιο τη συγκεκριμένη περίοδο. Αν θα μπορούσαμε να πούμε κάτι χαρακτηριστικό είναι ότι η έξαρση σε σύγκριση με άλλες εποχές είναι λίγο μεγαλύτερη, ωστόσο δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας», αναφέρει στη Voria.gr ο κ.Κόπτσης,

Όπως σημειώνει στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης το ποσοστό απουσιών μαθητών φτάνει το 23%, ενώ στην Πιερία το 15% και στην Πέλλα το 5%.

«Υπάρχουν βέβαια σχολικές μονάδες όπου το ποσοστό απουσιών φτάνει το 50%, αλλά πρόκειται κυρίως για περιπτώσεις νηπιαγωγείων, όπου οι γονείς ίσως και να μην στέλνουν τα παιδιά τους φοβούμενοι μην νοσήσουν από τη γρίπη», εξηγεί ο κ. Κόπτσης.

Απουσίες λόγω ασθένειας σημειώνονται και στο εκπαιδευτικό προσωπικό, ωστόσο τα ποσοστά δεν είναι υψηλά και οι μέρες απουσίας δεν είναι πολλές όπως δείχνουν τα στοιχεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με τον κ. Κόπτση εντός της ημέρας αναμένεται σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας ώστε να δοθούν σαφείς οδηγίες στο εκπαιδευτικό προσωπικό για το πως να αντιμετωπιστεί η έξαρση της γρίπης στις σχολικές μονάδες αλλά και τι πρέπει να γίνει με την πρόληψη αυτήν την περίοδο. Όπως αναφέρει ο ίδιος είχε επικοινωνία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, όπου τον ενημέρωσαν πως τα ποσοστά των ασθενών με εποχική γρίπη είναι φυσιολογικά για την εποχή.

Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι

Χωρίς ιδιαίτερες μεταβολές σε σύγκριση με την περσινή περίοδο εξελίσσεται η λεγόμενη περίοδος έξαρσης της εποχικής γρίπης στα παιδιά. Όπως αναφέρει στη Voria.gr η παιδίατρος Κυριακή Χιονά, «ο αριθμός των παιδιών που παρουσιάζουν συμπτώματα είναι σχετικά ίδιος με πέρυσι και πρόπερσι».

Σύμφωνα με την ίδια πολλές φορές υπάρχουν ιώσεις με παραπλήσια συμπτώματα της εποχικής γρίπης οπότε είναι ασαφές κατά πόσο ένα παιδί νοσεί από τη συγκεκριμένη γρίπη ή άλλη ίωση.

Τα συμπτώματα που εμφανίζονται συνήθως είναι υψηλός σχετικά πυρετός, μυαλγίες, πονοκέφαλος, βήχας, πονόλαιμος, εμετός, διάρροια, κόπωση και ρινική συμφόρηση.

Σύμφωνα με την κ. Χιονά καλό είναι το παιδί να παραμένει στο σπίτι με την εμφανή εκδήλωση των συμπτωμάτων και να επιστρέφει στο σχολείο όταν έχει περάσει ένα 24ωρο όπου δεν έχει καθόλου πυρετό και άλλα έντονα συμπτώματα.

Την περίοδο της έξαρσης της γρίπης οι ειδικοί συμβουλεύουν να λαμβάνονται υπ' όψη τα μέτρα ατομικής υγιεινής στα οποία περιλαμβάνονται:

• το συχνό πλύσιμο των χεριών,

• η κάλυψη του βήχα και του φταρνίσματος,

• ο καλός αερισμός των χώρων,

• η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους, όπως μέσα μαζικής μεταφοράς, αίθουσες αναμονής κτλ, η οικειοθελής απομόνωση των πασχόντων, ώστε να μην μεταδίδουν τον ιό.