Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Πώς θα γίνεται η προσέλευση των μαθητών στα σχολεία

Διαφορετικές ώρες προσέλευσης και αποχώρησης για κάθε τάξη, προκειμένου να μην σημειώνεται συνωστισμός, προβλέπονται σε εγκύκλιο προς τα σχολεία.

Κλιμακωτή προσέλευση μαθητών στα δημοτικά σχολεία αλλά και τμηματική αποχώρηση από αυτά περιλαμβάνεται στην εγκύκλιο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας προς όλες τις σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που στάλθηκε σήμερα ενόψει της επαναλειτουργίας τη Δευτέρα.

Παράλληλα, στην ίδια εγκύκλιο σημειώνεται ότι όσα σχολεία έχουν παραπάνω από μία εισόδους να τις χρησιμοποιούν όλες προκειμένου να υπάρχει λιγότερος συγχρωτισμός.

Σύμφωνα με τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης, Αλέξανδρο Κόπτση οι δύο νέες προσθήκες στην εγκύκλιο, που μεταξύ άλλων προβλέπει χωριστά διαλείμματα, μάσκες, αντισηπτικά και καθαριότητα, στόχο έχουν να διατηρήσουν την διασπορά σε μηδαμινό επίπεδο. Όπως εξήγησε, τα σχολεία της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας γενικότερα είναι απολύτως έτοιμα να ανοίξουν και συμπλήρωσε πως το προηγούμενο διάστημα λειτουργίας τους, η διασπορά ήταν στο 0,6%, προβλέποντας πως αυτή τη φορά τα πράγματα θα πάνε καλύτερα, λόγω των περισσότερων μέτρων.

Περιγράφοντας τη διαδικασία της κλιμακωτής προσέλευσης, ο κ. Κόπτσης ανέφερε πως έχουν δοθεί οδηγίες στους διευθυντές των σχολείων να ορίσουν διαφορετικές ώρες για να μεταβαίνουν τα παιδιά της κάθε τάξης.

Ένα ενδεικτικό παράδειγμα, όπως είπε, είναι να έρχονται οι μαθητές της Α' και της Β' τάξης στις 8:00, της Γ' και της Δ' στις 8:15 και της Ε' και ΣΤ' στις 8:30, φεύγοντας στο σχόλασμα με τον ίδιο τρόπο με ένα τέταρτο διαφορά. «Υπάρχουν δεκάδες σενάρια για το πώς θα εφαρμόσει το κάθε σχολείο αυτό το μέτρο. Αν υπάρχουν και περισσότερες από μία είσοδοι, τότε η διαδικασία αυτή θα εξελιχθεί ακόμα καλύτερα», σημείωσε στη Voria.gr ο κ. Κόπτσης.

Παράλληλα, απηύθυνε ισχυρή έκκληση στους γονείς να αφήνουν τα παιδιά τους σε μια ασφαλή απόσταση από όπου θα τα παραμβάνει ο δάσκαλος και να αποχωρούν αμέσως, αποφεύγοντας κάθε μορφής πηγαδάκια, που όπως τόνισε, αποτελούν τη βασική πηγή διασποράς.

«Η τεχνολογία μας έχει δώσει πολλά εργαλεία. Οι γονείς μπορούν να τηλεφωνούν ο ένας στον άλλον ή να στέλνουν μηνύματα. Μαθητές και εκπαιδευτικοί έχουν επιδείξει άριστη συμπεριφορά μέχρι τώρα, ας πράξουν το ίδιο και οι γονείς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτώμενος για πιθανές ελλείψεις σε σχολεία της Κεντρικής Μακεδονίας, ο κ. Κόπτσης είπε πως δεν έχουν αναφερθεί, καθώς όλο το διάστημα που παρέμειναν κλειστά η ΠΔΕ ήταν σε συνεχή επικοινωνία με στελέχη της εκπαίδευσης και όλους τους δημάρχους για να γίνει το άνοιγμα με τις καλύτερες προδιαγραφές.

«Θέλουμε ανοιχτά σχολεία. Και δεν το θέλουμε μόνο εμείς. Είναι πάγιο αίτημα μαθητών και γονέων και εργαζόμαστε ώστε να μην χρειαστεί να κλείσουν πάλι», επισήμανε ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης.

Πότε θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών - Τεστ για όλους

Ο κ. Κόπτσης χαιρέτησε παράλληλα τη διενέργεια δωρεάν τεστ σε όλους τους εκπαιδευτικούς της χώρας, εκφράζοντας την αισιοδοξία του πως αυτό θα μεταφραστεί σε μικρότερη δισπορά στη σχολική κοινότητα.

Σημειώνεται ότι εκπαιδευτικοί έχουν ξεκινήσει ήδη να δηλώνουν εθελοντικά την πρόθεσή τους να εξεταστούν προληπτικά για κορωνοϊό, μέσω της πλατφόρμας δωρεάν ελέγχου COVID-19 για εκπαιδευτικούς https://edu.testing.gov.gr/.

Δείτε αναλυτικά - Σε λειτουργία η πλατφόρμα για δωρεάν τεστ κορωνοϊού σε εκπαιδευτικούς

Όσον αφορά στους εμβολιασμούς των εκπαιδευτικών, ο κ. Κόπτσης ανέφερε στη Voria.gr ότι θα γίνει κατά προτεραιότητα, μετα τους υγειονομικούς και τις ευπαθείς ομάδες.