Skip to main content

Κεντρική Μακεδονία: Με τα... κιάλια ψάχνουν τους εποχικούς εργαζόμενους οι κονσερβοποιοί

Μετά από μία χρονιά με μειωμένη παραγωγή λόγω του παγετού, οι εταιρείες μεταποίησης φρούτων έχουν να αντιμετωπίσουν απροθυμία εργασίας και υψηλά κόστη

Στη... γύρα προς άγραν εποχικών εργαζόμενων έχουν βγει ήδη τα εργοστάσια κονσερβοποιίας στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς το ενδιαφέρον για εργασία την περίοδο Μαΐου – Νοεμβρίου είναι ιδιαίτερα χαμηλό.

Το 2021 ήταν μια ιδιαίτερη χρονιά για τις επιχειρήσεις μεταποίησης φρούτων, αφού οι παγετοί που αναπάντεχα εμφανίστηκαν την άνοιξη και μάλιστα τον Απρίλιο, προκάλεσαν μεγάλες ζημιές στην παραγωγή, με αποτέλεσμα η πρώτη ύλη να είναι σημαντικά μειωμένη.

Η τελική παραγωγή ως εκ τούτου σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, ωστόσο η εικόνα φέτος, καιρού επιτρέποντος, θα αναστραφεί.

«Πέρυσι είχαμε σοβαρό πρόβλημα με την πρώτη ύλη. Δεν νομίζω να υπάρξει τέτοια απώλεια παραγωγής φέτος, όμως αυτή η πρώτη ύλη πρέπει να κάποιος να τη διαχειριστεί. Εάν δεν έχουμε εποχικούς εργαζόμενους αυτό σημαίνει ότι φρούτα που έχουν μαζευτεί μπορεί να αχρηστευθούν λόγω καθυστέρησης στη διαδικασία επεξεργασίας τους», αναφέρει στην Voria.gr o πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βέροιας «Venus Growers», Αντώνης Μαρκοβίτης.

Ο συνεταιρισμός προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες περίπου 2.000 εποχικών υπαλλήλων αναζητά εργατικό δυναμικό και σε όμορους νομούς προκειμένου να απασχοληθούν στα δύο εργοστάσιά του στην περίοδο της επεξεργασίας των φρούτων, που ξεκινά τον Μάιο με το βερίκοκο και ολοκληρώνεται τον Νοέμβριο με το αχλάδι, αφού φυσικά μεσολαβήσει η περίοδο του «βασιλιά της κομπόστας», του συμπύρηνου ροδάκινου.

Από τις ουρές στα... παρακάλια

Πριν από μερικά χρόνια η εποχική εργασία σε εργοστάσιο κονσερβοποιίας στην Κεντρική Μακεδονία, κυρίως Πέλλα και Ημαθία, ήταν για πολλούς κατοίκους της ευρύτερης περιοχής τρόπος ζωής.

«Στο πρόσφατο παρελθόν, πριν από περίπου μια πενταετία, αφήναμε εκτός περίπου 2.000 αιτήσεις. Τώρα φτάσαμε να ψάχνουμε εργαζόμενους με το κιάλι», εξηγεί ο κ. Μαρκοβίτης.

Τα αίτια που έχουν οδηγήσει σε αυτή την κατάσταση έχουν να κάνουν με τη μετατροπή των συσχετισμών που έφερε η πανδημία, αλλά και η αλλαγή προτεραιοτήτων των αλλοδαπών εργαζόμενων.

Υπεύθυνοι προσωπικού εργοστασίων έρχονται αντιμέτωποι με την απροθυμία κατοίκων στην επαρχία να εργαστούν στα εργοστάσια, αφού έχουν στραφεί στην εξασφάλιση των επιδομάτων που έχουν θεσμοθετηθεί τα τελευταία χρόνια.

Την ίδια ώρα οι αλλοδαποί εργάτες, Αλβανοί και Βούλγαροι που έσωζαν την παρτίδα τα τελευταία χρόνια, στρέφονται σε πιο δελεαστικά πακέτα εργασίας που προσφέρουν εργοστάσια του κλάδου σε Γερμανία και Γαλλία. Το μεροκάματο σε ελληνικό εργοστάσιο μετά βίας φτάνει τα 30 ευρώ σε καθαρές απολαβές, ενώ στις προηγμένες οικονομίες της Ευρώπης, η αμοιβή σχεδόν διπλασιάζεται, οπότε διλήμματα για τους Βαλκάνιους που αναζητούν ένα καλό κομπόδεμα δεν υπάρχουν.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να προκύπτουν μεγάλες δυσκολίες στη συμπλήρωση των 8.500 περίπου θέσεων εποχικών (ψυγεία, μεταποίηση, διανομή) στις μονάδες της Κ. Μακεδονίας.

«Τη Δευτέρα θα συνεδριάσουμε στην Διεπαγγελματική Πυρηνόκαρπων ώστε να δούμε τις διαθέσιμες λύσεις», αναφέρει στη Voria.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας Κώστας Αποστόλου.

Μεγάλη πτώση το 2021

Ο παγετός αποδείχθηκε ρυθμιστής μια εξαιρετικά μειωμένης παραγωγής τη χρονιά που πέρασε. Οι ποσότητες του ροδάκινου για επεξεργασία ήταν μειωμένες έως και 40%, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως η ποιότητα σε μεγάλες ποσότητες ήταν τόσο χαμηλή που δεν έγιναν κομπόστα αλλά χυμοί.

Η συνολική ποσότητα που συγκεντρώθηκε έφτασε τους 240.000 τόνους, εκ των οποίων 10.000 κατευθύνθηκαν στην παραγωγή χυμού.

Αν και αυτό θα αλλάξει φέτος, το 2022 θα είναι χαρακτηρισμένο όπως όλα δείχνουν ως η χρονιά του υψηλού κόστους παραγωγής, αφού τόσο η ενέργεια, όσο και των εφοδίων που χρησιμοποιούνται στην παραγωγής πέραν της πρώτης ύλης θα είναι ακριβότερα, έχοντας άμεση επίπτωση στους τζίρους του ιδιαίτερα δυναμικού και εξαγωγικού κλάδου της ελληνικής κονσερβοποιίας.