Skip to main content

Έκτακτη ενίσχυση για το ενεργειακό κόστος ζητούν οι δήμαρχοι της Κ. Μακεδονίας

Ρύθμιση για μείωση της τιμής του ρεύματος για τους ΟΤΑ και έκτακτη επιχορήγηση για την κάλυψη του επιπλέον κόστους θα ζητήσει η ΠΕΔ-ΚΜ

Τη στήριξη της πολιτείας, προκειμένου οι δήμοι να καλύψουν τα επιπλέον έξοδα που θα προκύψουν από την αύξηση των τιμών στα καύσιμα, ζητούν οι δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας.

Ομόφωνα το διοικητικό συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας στη σημερινή του συνεδρίαση αποφάσισε να ζητήσει αφενός μεν να υπάρξει ρύθμιση, ώστε οι δήμοι να έχουν μειωμένες τιμές στο ρεύμα, αλλά και να λάβουν έκτακτη επιχορήγηση για να μη χρειαστεί να μετακυλήσουν το επιπλέον κόστος στους δημότες.

Όλοι οι δήμαρχοι που τοποθετήθηκαν στη συνεδρίαση εξέφρασαν την αγωνία τους για τις επιπτώσεις που θα έχει η αύξηση της τιμής των καυσίμων στα ταμεία των δήμων, καθώς θα υπάρξει εκτίναξη του κόστους όχι μόνο για τον ηλεκτροφωτισμό και τη θέρμανση δημοτικών κτηρίων, αλλά και για τα λειτουργικά έξοδα των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης, που σε ποσοστό πάνω από 21% αφορούν στο ρεύμα.

Διαβάστε: Τι θα κοστίσει στους δήμους η ενεργειακή κρίση - Φόβοι για αναγκαστική αύξηση των τελών

«Η αυτοδιοίκηση έγκαιρα είχε προειδοποιήσει για το τι μας περιμένει, αλλά τα αντανακλαστικά της πολιτείας δεν ήταν τόσο γρήγορα», ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ο οποίος τόνισε πως οι δήμοι θα βρεθούν σε μία στενωπό, όπου αφενός μεν θα αυξάνονται δυσανάλογα τα λειτουργικά τους έξοδα, τη στιγμή που και οι πολίτες βρίσκονται σε ανάλογα δύσκολη κατάσταση. «Άρα δεν θα είναι καθόλου μα καθόλου ούτε ρεαλιστικό, ούτε λειτουργικό, ούτε θέλουμε να το κάνουμε, έστω μέρος αυτής της επιβάρυνσης από το μετακινήσουμε στους συμπολίτες μας», τόνισε και πρόσθεσε πως η πολιτεία πρέπει να περάσει σε δραστική λύση και μάλιστα άμεση.

Ο κ. Καϊτεζίδης ανέφερε επίσης ένα επιπλέον σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι και αφορά στα χρήματα που εισπράττουν οι πάροχοι της ενέργειας πλην της ΔΕΗ και καθυστερούν να αποδώσουν στους δήμους. Όπως είπε, μάλιστα, ο ίδιος έχει αναγκαστεί να στείλει εξώδικα και να απειλεί να προσφύγει στη δικαιοσύνη για να τα εισπράξει. «Θα πρέπει και αυτό το θέμα να προσμετρηθεί και να το αναδείξουμε και να γίνει και μία εισήγηση ότι, εφόσον περνά ο καιρός που έχει που θεωρείται ληξιπρόθεσμη οφειλή και δεν τα αποδίδουν στον δήμο να απειλούνται και με υπεξαίρεση. Δεν είναι δυνατόν συνέχεια με τους δικηγόρους να τους κυνηγάμε στα δικαστήρια για να πάρουμε τα λεφτά μας», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο α’ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, τόνισε πως τα θεσμικά όργανα της αυτοδιοίκησης πρέπει να βγουν επιθετικά για το θέμα αυτό. «Οι δήμοι δεν είναι βιομηχανίες, ούτε εργοστάσια, ούτε πολυκαταστήματα για να πληρώνουν στην ίδια τιμή το ηλεκτρικό ρεύμα και πολλές φορές πιο ακριβά από αυτούς που προανέφερα. Θα πρέπει κατά τη γνώμη μου, ενόψει και του γεγονότος ότι οι πόροι των δήμων παραμένουν σταθερά χαμηλά και δεν αυξάνονται, να ζητήσουμε πρωτίστως τη μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος και επικουρικά να ζητάμε την επιπλέον χρηματοδότησή μας», ανέφερε και πρόσθεσε ότι ήδη δήμοι της Βόρειας Ελλάδας σε ορεινές περιοχές αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, δαπανώντας ποσά δυσανάλογα με τις οικονομικές τους αντοχές για το ρεύμα.

Ο κ. Κυρίζογλου έθεσε επίσης και το ζήτημα της μη απόδοσης του θεσμοθετημένου ποσοστού του 10% υπέρ της αυτοδιοίκησης από το 2019 από την ΔΕΠΑ. «Ξεκίνησε από την προηγούμενη κυβέρνηση, όμως και η σημερινή κυβέρνηση παριστάνει την κουφή», είπε χαρακτηριστικά.

Γενναία μείωση στην τιμή του ρεύματος και έκτακτη επιχορήγηση ζήτησε και ο αντιπρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, ο οποίος τόνισε πως υπάρχει τρόπος υπολογισμού της επιβάρυνσης που θα υποστούν οι δήμοι για τα λειτουργικά έξοδα των δημοτικών καταστημάτων, των σχολείων και των παιδικών σταθμών, όπως και των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης αποχέτευσης.