Skip to main content

Κέντρο ActionAid Θεσσαλονίκης: Ένα hub για νέες και νέους της πόλης (φωτο)

Στο νέο Κέντρο νέοι και νέες θα έχουν πρόσβαση σε εργαλεία και ευκαιρίες που «θα τους επιτρέψουν να ονειρευτούν και να σχεδιάσουν ένα καλύτερο παρόν»

Η ΑctionAid βάζει στο επίκεντρο το πιο ζωτικό κομμάτι της Θεσσαλονίκης, δημιουργώντας ένα Κέντρο, στο οποίο νέοι και νέες από 18 έως 30 ετών έχουν πρόσβαση σε εργαλεία και ευκαιρίες που θα τους επιτρέψουν να ονειρευτούν και να σχεδιάσουν ένα καλύτερο παρόν. Mε δωρεάν προγράμματα, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, το Κέντρο της ActionAid γίνεται ένας κόμβος προώθησης της ενεργού συμμετοχής των νέων στη ζωή της πόλης μέσω της απασχολησιμότητας, των τεχνών και του εθελοντισμού.

Στόχος μέσα από τις δράσεις του, όπως επισημαίνεται, είναι να ενισχυθούν οι δεξιότητες των νέων, δημιουργώντας το πλαίσιο για να γίνουν οι ίδιοι πρωταγωνιστές στην πολιτιστική, κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης τους.

Στο Κέντρο υλοποιείται Πρόγραμμα Εργασιακής Ετοιμότητας, το οποίο προετοιμάζει νέους και νέες από 18 έως 30 ετών, που κατοικούν στη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή, για την αγορά εργασίας. Από την πλατεία Ναυαρίνου, όπου βρίσκεται, το Κέντρο είναι ανοιχτό προς όλες και όλους προσφέροντας επίσης, δωρεάν πρόσβαση στις υποδομές του. Συγκεκριμένα προσφέρει χώρους δημιουργικής και ελεύθερης έκφρασης, (ένα αμφιθέατρο για τη διενέργεια συζητήσεων και ανταλλαγής ιδεών καθώς και δύο χώρους για διεξαγωγή masterclass, workshops, σεμιναρίων και εκπαιδεύσεων). Επιπλέον, υπάρχει δημιουργικό ατελιέ με υλικά και βασικά εργαλεία (art studio) καθώς και σκοτεινός θάλαμος.

Σύμφωνα με την ίδια, πάντα, ενημέρωση, οι νέοι άνθρωποι στο Κέντρο της ActionAid στη Θεσσαλονίκη έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν γνώσεις, να τις εφαρμόσουν σε πραγματικά παραδείγματα, να δημιουργήσουν, να δικτυωθούν και να γνωρίσουν ανθρώπους, να συμμετάσχουν σε εθελοντικές δράσεις, να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και τελικά να φέρουν την αλλαγή που θέλουν στην πόλη τους. Όπως δηλώνει η Ολυμπία Δάτση, υπεύθυνη προγράμματος Θεσσαλονίκης, «Το Κέντρο της ActionAid στη Θεσσαλονίκη επιδιώκουμε να αναγνωριστεί από την τοπική νεολαία ως ένας χώρος στον οποίο όλες και όλοι θα νιώθουν άνετα να εκφραστούν, να μάθουν, να δημιουργήσουν, να εμπνευστούν, να ακουστούν και να συζητήσουν, ακόμη κι εκείνα που δύσκολα μπορεί να ειπωθούν. Ένας χώρος ασφαλής και φιλόξενος σε/προς κάθε ευαλωτότητα, μία κοιτίδα νεανικών ιδεών και το σημείο εκκίνησης για την υλοποίησή τους, από την ίδια τη νεολαία, με άμεσο αποδέκτη τόσο την πόλη της Θεσσαλονίκης όσο κι ολόκληρο τον κόσμο».