Skip to main content

«Κέντρο Αίματος Βόρειας Ελλάδας» μέσα στην επόμενη πενταετία στη Σίνδο

Ο δήμος Δέλτα αποφάσισε την παραχώρηση των οικοδομικών τετραγώνων 177 και 178, συνολικής έκτασης 7.281,92 τ.μ, στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας

Την παραχώρηση, από τον δήμο Δέλτα στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α.), κατά κυριότητα έκτασης στη Δημοτική Κοινότητα Σίνδου, με αποκλειστικό σκοπό την εντός πενταετίας ανέγερση του Κέντρου Αίματος Βόρειας Ελλάδας (Κ.Α.Β.Ε.), αποφάσισε ομόφωνα χθες το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το Δημοτικό Συμβούλιο ανταποκρινόμενο στο αίτημα του Υπουργείου Υγείας και μετά την αρχική συμφωνία της 29ης Δεκεμβρίου 2017 στο Γραφείο Πρωθυπουργού Β. Ελλάδας, αποφάσισε την παραχώρηση των οικοδομικών τετραγώνων 177 και 178, συνολικής έκτασης 7.281,92 τ.μ., λόγω του προφανούς κοινωφελούς χαρακτήρα του σκοπού για τον οποίο παραχωρείται, προάγοντας παράλληλα το τοπικό συμφέρον.

Το Κέντρο Αίματος Βόρειας Ελλάδας, που θα επεξεργάζεται 500-600 μονάδες αίματος ημερησίως και σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, θα καλύπτει τις ανάγκες μετάγγισης Ηπείρου, Μακεδονίας και Θράκης και οι δραστηριότητες του θα περιλαμβάνουν το συντονισμό των αιμοδοτήσεων, την επεξεργασία, τον έλεγχο και τη διανομή των προϊόντων αίματος. Η ανάπτυξη αυτών των δραστηριοτήτων ρυθμίζονται αυστηρά από την εθνική νομοθεσία και ακολουθούν τις οδηγίες του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

«Είναι μια πολύ σημαντική ‘‘επένδυση’’ στο Δήμο μας, μιας και εδώ θα δημιουργηθεί η έδρα του ενός εκ των δύο πανελληνίως Κέντρων Αίματος. Ένα Κέντρο που θα διευκολύνει και θα ‘‘τακτοποιήσει’’ τη διακίνηση των μονάδων αίματος των νοσοκομείων της βόρειας Ελλάδας, αλλά παράλληλα θα αποτελέσει ένα Κέντρο καινοτομίας και έρευνας για τον συγκεκριμένο τομέα. Δεν θα ήταν δυνατόν να μην αποδεχθούμε ένα τέτοιο αίτημα, όταν ο σκοπός είναι ιερός και έχει μια έντονα ανθρωπιστική διάσταση. Και βεβαίως είναι τιμή για το Δήμο της Αιμοδοσίας, το Δήμο όπου βάζουμε μπροστά τον άνθρωπο, έναν Δήμο που διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες αίματος και έχουμε τιμηθεί γι’ αυτό από τα νοσοκομεία, να έχουμε στην επικράτειά μας το Κέντρο Αίματος Βόρειας Ελλάδας» δήλωσε σχετικά ο Δήμαρχος Δέλτα Ευθύμιος Φωτόπουλος.