Skip to main content

Κέντρο έρευνας και ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη ιδρύει ο κολοσσός Pfizer

Η πολυεθνική φαρμακοβιομηχανία επέλεξε τη Θεσσαλονίκη για να φτιάξει κέντρο έρευνας και ανάπτυξης για την τεχνητή νοημοσύνη

Τη Θεσσαλονίκη επέλεξε ο φαρμακευτικός κολοσσός Pfizer για να ιδρύσει κέντρο έρευνας και ανάπτυξης για την τεχνητή νοημοσύνη.

Όπως τόνισε χθες στην ομιλία του στο Βελλίδειο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η πολυεθνική φαρμακοβιομηχανία αποφάσισε μόλις την περασμένη Δευτέρα να δημιουργήσει στη Θεσσαλονίκη το πρώτο από τα 6 διεθνή κέντρα ψηφιακής τεχνολογίας, τεχνητής νοημοσύνης και ανάλυσης μεγάλων δεδομένων.

«Πρόκειται για μια σαφέστατη ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, στις δυνατότητες της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και στην αξιοπιστία αυτής της κυβέρνησης», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και εξήγησε ότι 200 νέες καλές θέσεις εργασίας για ηλεκτρολόγους μηχανικούς και μηχανικούς ηλεκτρονικών υπολογιστών θα δημιουργηθούν σύντομα. «Με προοπτική, μάλιστα, να γίνουν πολύ περισσότερες καθώς μιλάμε για μια επένδυση σε τεχνολογίες του μέλλοντος», πρόσθεσε.

Στην επένδυση αυτή αναφέρθηκε και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας αργά χτες το βράδυ στο δείπνο που διοργάνωσε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ) στους κήπους του Κυβερνείου, στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ.

Ο υπουργός χαρακτήρισε και αυτός με τη σειρά του ως ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη. «Η εταιρεία Pfizer, που έψαχνε σε ποια χώρα της ηπειρωτικής Ευρώπης θα ίδρυε ένα κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης τεχνητής νοημοσύνης, μού ζήτησε ραντεβού. Προ πέντε ημερών ήρθε η απάντηση από τα κεντρικά τους, στις ΗΠΑ, ότι επέλεξαν η Ελλάδα να είναι η χώρα όπου θα ιδρύσουν το κέντρο και έδρα τους η Θεσσαλονίκη. Όταν μια εταιρεία ακουστεί παγκοσμίως ότι επιλέγει τη Θεσσαλονίκη, για να ιδρύσει ένα τέτοιο κέντρο με εξειδικευμένους μηχανικούς ηλεκτρονικών υπολογιστών, αυτό κατά τη γνώμη μου είναι ένα καλό μήνυμα. Δεν είναι μόνο το οικονομικό σκέλος και το σκέλος της απασχόλησης, 200 θέσεις εργασίας καλά αμειβόμενες, είναι το μήνυμα που εκπέμπεται διεθνώς, ότι η Ελλάδα μπορεί να ανταγωνιστεί τις καλύτερες χώρες και να τις ξεπεράσει», επισήμανε ο κ. Γεωργιάδης.