Skip to main content

Πώς το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας μεταμορφώθηκε εν μέσω πανδημίας (φωτο)

Ριζικό λίφτινγκ σε υποδομές και αναβάθμιση υπηρεσιών σε περιθαλπόμενους και ωφελούμενους από το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κ. Μακεδονίας

Σε ριζική ανακαίνιση των κτηριακών υποδομών, οι οποίες παρουσίαζαν κακή εικόνα λόγω παλαιότητας, αλλά και σε αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, προχώρησε η διοίκηση του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας.

Παρά τις δυσκολίες που προκάλεσε η πανδημία, η διοίκηση του κέντρου προχώρησε σε σημαντικές βελτιωτικές κινήσεις σε όλα τα επίπεδα, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των περίπου 900, παιδιών και ενηλίκων, περιθαλπόμενων στα έξι παραρτήματα και τις εννέα δομές του, αλλά και την περαιτέρω υποστήριξη των εκατοντάδων ωφελούμενων από τα προγράμματα που υλοποιεί.

«Όταν αναλάβαμε καθήκοντα πριν από δύο χρόνια, διαπιστώσαμε πολύ κακή κατάσταση και στις δομές με τεράστια κτηριακά προβλήματα και προβλήματα στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρου, αλλά και στις παρεχόμενες υπηρεσίες. Η εικόνα αυτή δεν ήταν συμβατή για τη σωστή και αξιοπρεπή διαβίωση των ανθρώπων αυτών που είναι ευάλωτοι. Αυτοί οι συνάνθρωποί μας δοκιμάστηκαν είτε από τη ζωή, είτε από τη φύση, είτε από την εγκατάλειψη κι έχουν μοναδική οικογένεια την πολιτεία, εμάς και τους εργαζόμενους που κάνουν πολύ φιλότιμη προσπάθεια, ειδικά την περίοδο της πανδημίας. Ως διοίκηση η αντίληψη που έχουμε για την προνοιακή πολιτική είναι η αντίληψη ότι πρόκειται για ενεργούς ανθρώπους, έστω και υπό το καθεστώς των παθήσεων που έχουν. Δεν μπορεί να είναι αόρατος κανείς, είτε σε κλειστή δομή, είτε σε ανοιχτή φροντίδα, είτε στο σπίτι του. Κι εμείς είμαστε εκεί για να φροντίσουμε να έχουμε μία καλή, αξιοπρεπή και όμορφη καθημερινότητα. Σε κάθε μας ερώτηση η απάντηση είναι ο άνθρωπος», λέει στη Voria.gr η πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας, Βίκυ Νάκου, σημειώνοντας ότι η πολιτεία έχει κάνει βήματα στην κατεύθυνση της βελτίωσης των συνθηκών για τα άτομα με αναπηρία, όμως πρέπει να γίνουν ακόμα περισσότερα, χωρίς να χαθεί περισσότερος χρόνος.

Εξωραϊσμός των υποδομών

Ιεραρχώντας τις προτεραιότητες, η διοίκηση του κέντρου προχώρησε σε σειρά παρεμβάσεων σε όλα τα κτήρια, όπως το βάψιμο εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, αποκατάσταση φθορών και αντικατάσταση εξοπλισμού. Η αρχή έγινε από το μεγαλύτερο και παλαιότερο παράρτημα του Αγίου Παντελεήμονα της Θεσσαλονίκης, το μεγαλύτερο σε δυναμικότητα κέντρο χρονίων παθήσεων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Πέρα από την αναβάθμιση εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, διαμορφώθηκε ένας χώρος ψυχαγωγίας σε μία παλιά τραπεζαρία η οποία ήταν από τη δεκαετία του ’70. Παράλληλα, στη διάρκεια της πανδημίας δημιουργήθηκε μία αίθουσα όπου οι περιθαλπόμενοι κάνουν διαδραστικά ταξίδια. Μετά τη διαδικασία της εργοθεραπείας οι ασθενείς ταξιδεύουν μέσα από το National Geographic ή άλλους ιστότοπους σε διάφορα μέρη, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα φαγητό και μουσική της περιοχής που επέλεξαν. Επιπλέον, ανακαινίστηκαν τα μαγειρεία στα οποία σιτίζονται περίπου 500 περιθαλπόμενοι, ενώ στον εξωτερικό χώρο διαμορφώθηκαν κήποι και σχεδιάζονται πράσινες διαδρομές.

«Ανακαινίσαμε πολλά τετραγωνικά μέτρα εσωτερικών και εξωτερικών χώρων κυρίως μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, αγοράζοντας μόνο τις μπογιές. Δώσαμε, μάλιστα, την ευκαιρία στους ανθρώπους να επιλέξουν το χρώμα των δωματίων τους, που είναι το σπίτι τους, κάτι που τους έδωσε επιπλέον χαρά. Ένας από περιθαλπόμενούς μας, ο Κυριάκος, ζήτησε να του κάνουμε το μπλε του ουρανού, γιατί είναι κατάκοιτος και ήθελε να βλέπει το γαλάζιο χρώμα. Αυτό δεν φαίνεται μεγάλο, όμως είναι πολύ σπουδαίο για τον ασθενή, γιατί δείχνει ότι τον υπολογίζεις. Βελτιώσαμε το φαγητό και φτιάξαμε το οδοντιατρείο, που προσφέρει υπηρεσίες στους περιθαλπόμενους όλων των δομών, αγοράζοντας ειδική καρέκλα για άτομα με αναπηρία. Ανακαινίσαμε ένα παλιό κτήριο, ώστε να μπορούμε να φιλοξενήσουμε άλλους 20 ανθρώπους, γιατί υπάρχει μεγάλη ανάγκη. Γιατί πρέπει να υποστηρίξουμε τις οικογένειες που δεν έχουν τη δυνατότητα να υποστηρίξουν τον άνθρωπό τους. Είμαστε επίσης μπροστά στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, κάνοντας μουσικοθεραπεία μέσω zoom, ενώ έχουμε εντάξει και τη δραματοθεραπεία που θα ξεκινήσει στα παραρτήματα. Γενικότερα προσπαθούμε να βελτιώσουμε την παροχή υπηρεσιών με διάφορες εναλλακτικού είδους θεραπείες, ώστε να δώσουμε το κάτι παραπάνω στους περιθαλπόμενους», τονίζει η κ. Νάκου.

Στο παράρτημα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία Θεσσαλονίκης «Ο Άγιος Δημήτριος» ολοκληρώθηκαν ανάλογες σημαντικές παρεμβάσεις, ενώ προχωρά η ολοκλήρωση και του τελευταίου οικίσκου, η οποία είχε μείνει πολύ πίσω, ώστε να υπάρξει πλήρης αποασυλοποίηση των παιδιών. Το ίδιο έγινε και στο παράρτημα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία «ΙΑΑ», όπου επιπλέον διαμορφώθηκε νέα αίθουσα ψυχαγωγίας.

Στο παράρτημα «Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Ατόμων με Αναπηρία Σερρών» ανακαινίστηκαν τα λουτρά, ενώ στο αντίστοιχο παράρτημα του Σιδηροκάστρου τοποθετήθηκε καινούργιο ασανσέρ, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να μην είναι αναγκασμένοι να μεταφέρουν αμαξίδια και ανθρώπους με τα χέρια.

Παράλληλα, ολοκληρώνονται οι νέες εγκαταστάσεις του οίκου ευγηρίας στο Κιλκίς, έργο που είχε βαλτώσει επί 4,5 χρόνια και αναμένεται να εγκαινιαστεί μέσα στο 2022. Το νέο κτήριο θα είναι σύγχρονο και θα παρέχεται τη δυνατότητα να φιλοξενεί περισσότερους από τους 40 ανθρώπους που είναι η σημερινή του δυναμικότητα, καλύπτοντας τις ανάγκες και από τους γύρω νομούς.

Πρότυπο Κέντρο Νεότητας

Πλήρως εξωραΐστηκε και το Ειδικό Κέντρο Εκπαίδευσης και Λειτουργικής Αποκατάστασης ΑμεΑ «Αριστοτέλης» στη Σταυρούπολη, όπου συμπληρωματικά δημιουργήθηκε και λειτουργεί το πρώτο Κέντρο Νεότητας της χώρας. Πρόκειται για μία πρότυπη δομή για τα δεδομένα των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας της χώρας, η οποία απέσπασε τα εύσημα τόσο από την πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και την υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, όσο και από την αντιπροσωπεία του γερμανικού κρατιδίου της Βεστφαλίας – Ρηνανίας που το επισκέφτηκε.

«Θέλαμε να υποστηρίξουμε την τοπική κοινωνία του δήμου Παύλου Μελά, μια περιοχή που παρουσιάζει ιδιαιτερότητες, παρέχοντας βοήθεια στους νέους στην εκπαίδευσή τους, αλλά και υποστήριξη στους γονείς τους με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς. Δημιουργήσαμε μία δομή όπου οι νέοι μπορούν να συνδέονται και να αλληλεπιδρούν. Όλα αυτά τα παιδιά πλέον έχουν έναν χώρο όπου μπορούν να έρχονται, να υποστηρίζονται συναισθηματικά, ψυχοκοινωνικά, είτε ενισχυτικά στο σχολείο. Είμαστε σε στενή συνεργασία με την οικογένεια, τα σχολεία, τον εισαγγελέα, την αστυνομία, έχοντας μία ολιστική προσέγγιση με επίκεντρο τον έφηβο και τον νέο», σημειώνει η κ. Νάκου.

Πρωτοποριακές δράσεις

Βασικός στόχος της διοίκησης είναι η αποϊδρυματοποίηση παιδιών και ενηλίκων με αναπηρία. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στο τελευταίο διάστημα συνολικά έξι παιδιά που φιλοξενούνταν για 15 ή και 20 χρόνια στο παράρτημα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία «ΙΑΑ» επανασυνδέθηκαν με τις οικογένειές τους, κάτι που είχε να συμβεί για περίπου μία δεκαετία. «Έχουμε κάνει μεγάλες προσπάθειες επανασύνδεσης με γονείς. Και βέβαια παρέχουμε συνεχώς υποστήριξη στις οικογένειες. Δεν εγκαταλείπουμε κανέναν», τονίζει η πρόεδρος του κέντρου.

Στην ίδια κατεύθυνση εντάσσεται η λειτουργία της Μονάδας Αυτόνομης Διαβίωσης στην Καλαμαριά, που στεγάζεται σε πολυκατοικία που κατασκευάστηκε το 1995 με δωρεά της Παμμηχανικής Ένωσης στον Άγιο Παντελεήμονα, η οποία επίσης εξωραΐζεται. Ήδη έχουν τοποθετηθεί νέες τέντες, ενώ προγραμματίζεται η πλήρης αποκατάσταση του χώρου υποδοχής, του σαλονιού και της τραπεζαρίας ψυχαγωγίας, καθώς επίσης το βάψιμο εσωτερικών και εξωτερικών χώρων. Στη συγκεκριμένη πολυκατοικία και σε άλλα δέκα διαμερίσματα στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης και στις Σέρρες, φιλοξενούνται περισσότερα από 50 άτομα που βρίσκονται στη διαδικασία αποϊδρυματοποίησης.

Για πρώτη φορά, επίσης, το κέντρο και η πρόεδρός του συμμετέχουν στο εθνικό συμβούλιο αναδοχής και υιοθεσίας, αναλαμβάνοντας μάλιστα την εκπαίδευση των υποψηφίων αναδόχων και θετών γονέων σε όλη την Ελλάδα.

Υποστήριξη στην πανδημία

Στη διάρκεια της πανδημίας, εξάλλου, υλοποιήθηκαν δράσεις για την περαιτέρω υποστήριξη όχι μόνο των περιθαλπομένων, οι οποίοι δεν μπορούσαν να έχουν επαφή με τους οικείους τους λόγω των περιοριστικών μέτρων, αλλά και για το κοινό. Έτσι, διαμορφώθηκαν «γωνιές επικοινωνίες» με υπολογιστές και τάμπλετ για τους ασθενείς, συγκροτήθηκε ομάδα ψυχικής ανθεκτικότητας που τέθηκε στη διάθεση παιδιών, εφήβων, εργαζομένων, περιθαλπομένων και των οικογενειών τους για παροχή συμβουλευτικής, ενώ σχεδιάστηκε και λειτουργεί μια πλατφόρμα -ένα ψηφιακό κέντρο φροντίδας e-point- με σκοπό την υποστήριξη πολιτών και την παροχή δωρεάν υπηρεσιών συμβουλευτικής υγείας, εκπαίδευσης και κοινωνικής πρόνοιας.

«Δεν το βάλαμε κάτω με την πανδημία. Προφανώς προέχει η ασφάλεια, παράλληλα όμως προσπαθούμε να κάνουμε τη ζωή αυτών των ανθρώπων καλύτερη. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε την κοινωνία της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας και να φανούμε χρήσιμοι όπου υπάρχουν προβλήματα», αναφέρει η κ. Νάκου, συμπληρώνοντας ότι στα σχέδια της διοίκησης είναι και μία προληπτική δράση με τη δημιουργία κινητής μονάδας άμεσης αντιμετώπισης κοινωνικών θεμάτων.