Skip to main content

Κέντρο Ρωσίας -Ευρασίας

Αν λυθούν τα προβλήματα, το έργο Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης αναμένεται να ολοκληρωθεί προς τα τέλη του 2011.
Ο αγωγός Μπουργκάς Αλεξανδρούπολης φαίνεται να έχει για την ώρα παγώσει , τη στιγμή που μετά δυο χρόνια «δεν έχει πέσει ούτε μια βίδα» στο έργο, τονίζει με έμφαση στη Voria.gr , ο καθηγητής Κωνσταντίνος Φίλης, Επικεφαλής Κέντρου Ρωσίας και Ευρασίας στο  Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων του Πάντειου Πανεπιστήμιου.

Όπως λέει χαρακτηριστικά , τα αίτια αποδίδονται σε καθυστερήσεις που συχνά παρατηρούνται σε έργα ανάλογης εμβέλειας, όταν δηλαδή οι συμφωνίες περνούν από το διακρατικό επίπεδο στο επιχειρηματικό.

Το θέμα φαίνεται να προέκυψε έπειτα από τηλεγράφημα του βουλγαρικού πρακτορείου Νovinite, που επικαλείται δηλώσεις στελέχους του κόμματος GΕRΒ που ανέλαβε την εξουσία στη γείτονα, σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνησή του θεωρεί ότι το έργο δεν είναι βιώσιμο και εξετάζει να το ακυρώσει.

Άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για όρους οικονομικούς και περιβαλλοντικούς που  θέτει η Βουλγάρικη πλευρά ενώ κύκλοι  στην Ελλάδα υποστηρίζουν ότι οι δηλώσεις αυτές υπαγορεύονται από τον φιλοαμερικανισμό που διακατέχει τη νέα βουλγαρική ηγεσία, χωρίς να μπορεί κανείς σε αυτή τη φάση να κρίνει αν θα είναι καθοριστικές για τις εξελίξεις.

Στη φάση αυτή κατά τον κ. Φίλη η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα , ειδικά όταν το κέντρο βάρους φαίνεται να μετατοπίζεται στις διμερείς σχέσεις Ρωσίας Βουλγαρίας.

Πάντως εάν όλα τελικά λυθούν και προχωρήσει το έργο, αναμένεται να ολοκληρωθεί προς τα τέλη του 2011 εφόσον βέβαια λυθούν και διαφορα δομικά θέματα , όπως για παράδειγμα οι διαδρομές που θα ακολουθήσει.

Σημειώνεται οτι η Ρωσία παρότι ελέγχει συντριπτικά μεγάλο κομμάτι των εξαγωγών των υδρογονανθράκων της Κασπίας στη Δύση- εκτός από προμηθευτή αποτελεί και διαμετακομιστικό κέντρο κυρίως των landlocked Καζακστάν και Τουρκμενιστάν- εντούτοις δυσκολεύεται να αξιοποιήσει αυτό το στοιχείο για εκμετάλλευση του πετρελαίου και των παραγώγων του πέραν της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας, κυρίως λόγω του ότι δεν διαθέτει σημαντικό αριθμό δικών της ή ελεγχόμενων από αυτήν διυλιστηρίων σε κράτη της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Προφίλ του Κέντρου

Το Κέντρο Ρωσίας και Ευρασίας δημιουργήθηκε με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου τον Νοέμβριο του 2004. Είναι ένα αμιγώς επιστημονικό ερευνητικό κέντρο το οποίο ασχολείται με τη μελέτη και ανάλυση των εξελίξεων στον ευρασιατικό χώρο με έμφαση στην περιοχή της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Το ερευνητικό του πεδίο καλύπτει γεωγραφικά το σύνολο του μετασοβιετικού χώρου, όπως αυτός εκτείνεται από την Θάλασσα της Βαλτικής μέχρι την Ιαπωνία και ο οποίος διατηρεί γεωγραφική εγγύτητα με ασταθείς περιοχές του πλανήτη όπως η Μέση Ανατολή και η Ανατολική Ασία. Το ΚΕ.Ρ.Ε. αποτελείται από στελεχικό δυναμικό 18 επιστημόνων και δόκιμων ερευνητών με επικεφαλής τον κ. Κωνσταντίνο Φίλη.

Δραστηριότητες

Χάρη στην κατάρτιση και τεχνογνωσία του προσωπικού του είναι σε θέση να προσφέρει τις παρακάτω υπηρεσίες:

Συμβουλές σε δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς, είτε υπό τη μορφή "εξειδικευμένων" εργασιών είτε σεμιναρίων προς επιχειρηματίες που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στη Ρωσία αλλά και την ευρύτερη περιοχή του πρώην σοβιετικού χώρου.

Εκπόνηση μελετών, ερευνών και κειμένων εργασίας που επικεντρώνονται στην οικονομία, την πολιτική, την ασφάλεια, την τρομοκρατία, την συνεργασία με δυτικούς και άλλους θεσμούς (Ε.Ε.-ΝΑΤΟ-ΠΟΕ), το περιβάλλον, τους ενεργειακούς και υδάτινους πόρους, την διάδοση πυρηνικών, βιολογικών και χημικών όπλων, την πορεία προς τον εκδημοκρατισμό και την ελεύθερη αγορά, την διακίνηση ναρκωτικών, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το οργανωμένο έγκλημα στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.

Παρουσίαση λεπτομερών στοιχείων (ιστορικών, γεωγραφικών, πολιτισμικών, θρησκευτικών, οικονομικών, κοινωνικών κ.α.) όχι μόνο για καθεμία από τις χώρες της Ευρασίας αλλά και για συγκεκριμένες περιφέρειες-επαρχίες τους υπό τη μορφή ολοκληρωμένων αναλύσεων.

Παρεμβαίνει, όποτε οι περιστάσεις το απαιτούν, στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα αλλά και με άρθρα σε ελληνικά και ξένα έντυπα (εφημερίδες και περιοδικά).
Συμμετέχει σε ευρωπαϊκά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα σε τομείς του ενδιαφέροντός του.

Η ενασχόληση, όμως του ΚΕ.Ρ.Ε. εκτείνεται και στις διμερείς σχέσεις της Ελλάδας με τα εν λόγω κράτη, σε μία προσπάθεια προσδιορισμού των ευνοϊκών προς συνεργασία τομέων και επεξεργασίας ρεαλιστικών λύσεων πάνω σε κρίσιμα θέματα, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα σταθερό υπόβαθρο για αναζωογόνηση της διμερούς συνεργασίας σε ευρύ φάσμα. Παράλληλα, εξετάζονται τα προβλήματα προσαρμογής και ενσωμάτωσης των χωρών της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών στους δυτικούς θεσμούς, τη δημοκρατική κουλτούρα και το ευρατλαντικό γίγνεσθαι.

Παράλληλα, το Κέντρο Ρωσίας και Ευρασίας  μεταξύ άλλων εκδόσεων, κυκλοφορεί  δυο δεκαπενθήμερα ενημερωτικά δελτία (BULLETINS), ένα για την ενέργεια και την οικονομία και ένα για την τρομοκρατία, την ασφάλεια και τη δημοκρατία.