Skip to main content

Κέντρο τηλεφροντίδας ασθενών, στην Κεντρική Ελλάδα

Κέντρο τηλεφροντίδας ασθενών με χρόνια νοσήματα, για τους έντεκα δήμους της Ψηφιακής Κοινότητας της Κεντρικής Ελλάδας .

Στη δημιουργία ενός κέντρου τηλεφροντίδας ασθενών με χρόνια νοσήματα, το οποίο και θα αποτελέσει κόμβο εξυπηρέτησης των έντεκα δήμων της Ψηφιακής Κοινότητας της Κεντρικής Ελλάδας, προβλέπει σχετικό έργο.

 

Το κέντρο τηλεφροντίδας θα εγκατασταθεί στο Δήμο Τρικκαίων, που διαθέτει εμπειρία και στελέχωση σε εφαρμογές τηλε-ιατρικής και τηλεπρόνοιας για να ανταποκριθεί στην φιλοξενία των κεντρικών δομών (πχ διακομιστές -servers κτλ) του προγράμματος τηλεφροντίδας και εκεί θα έχουν απομακρυσμένη πρόσβαση όλοι οι υπόλοιποι δήμοι.

 

Ο κάθε δήμος θα εξοπλίσει με περιφερειακές συσκευές φορητής βιολογικής τηλεμετρίας υφιστάμενες υποδομές και θα εξυπηρετείται από τα δημοτικά ιατρεία, ιατρούς συμβεβλημένους με τις δημοτικές υπηρεσίες υγείας καθώς και συμβεβλημένα με το πρόγραμμα νοσοκομεία της περιοχής.

 

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γεώργιος Σ. Βάλλας, διευθυντής του τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης και υπεύθυνος Διαχείρισης Ψηφιακών Συστημάτων e-trikala Επιχειρησιακό Κέντρο Ελέγχου (Ε.Κ.Ε.), το κέντρο τηλεφροντίδας έχει ως στόχο την παροχή καινοτόμων υπηρεσιών τηλεϊατρικής, οι οποίες θα επιφέρουν ουσιαστικές βελτιώσεις στις διαδικασίες παροχής ιατρικής φροντίδας, ανοίγοντας τον δρόμο για τον εκσυγχρονισμό και τη διεύρυνση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και την υποστήριξη της ιατρικής πράξης με σύγχρονα μέσα, ικανά να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες προκλήσεις.

 

Στο πλαίσιο αυτό, έχουν χρησιμοποιηθεί διεθνώς νέες μορφές υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας, που λειτουργούν στην Ελλάδα με την μορφή προγραμμάτων, όπως "Βοήθεια στο Σπίτι" και άλλων που υλοποιούνται με την συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Υπουργείου Εσωτερικών και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ).

 

Στόχος των προγραμμάτων αυτών είναι η παραμονή των ηλικιωμένων και των ατόμων με χρόνια νοσήματα στο οικείο φυσικό και κοινωνικό τους περιβάλλον, η διατήρηση της συνοχής της οικογένειας τους, η αποφυγή χρήσης ιδρυματικής φροντίδας ή καταστάσεων κοινωνικού αποκλεισμού, και η εξασφάλιση αξιοπρεπούς και υγιούς διαβίωσης και η βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

 

Το κέντρο τηλεφροντίδας που θα δημιουργηθεί θα αποτελέσει το κέντρο επικοινωνίας μεταξύ του πολίτη και των δομών παροχής υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας και θα διαθέτει τις υπηρεσίες του 24 ώρες το 24ωρο, μέσω του διαδικτύου, σε ασθενείς, πολίτες και ιατρούς.

 

Στο πλαίσιο του προγράμματος τηλεφροντίδας θα επιλέγονται ασθενείς με χρόνια νοσήματα (όπως χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, βρογχικό άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης, άνοια, αρρυθμίες) από τους γιατρούς του προγράμματος. με κριτήριο την ανάγκη εντατικής παρακολούθησης και ρύθμισης της θεραπευτικής αγωγής ή και άτομα με προβλήματα πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας, όπως ΑΜΕΑ, ηλικιωμένοι ή άτομα που δεν έχουν συγγενείς.

 

Στους ασθενείς που θα πληρούν τα κλινικά κριτήρια και επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, θα παρέχονται από το Κέντρο Τηλεφροντίδας συσκευές φορητής βιολογικής τηλεμετρίας (τηλεκαρδιογράφος, τηλεπιεσόμετρο, τηλεσπιρόμετρο, τηλεμετρητής σακχάρου κτλ), με δυνατότητα αποστολής της μέτρησης μέσω κινητού τηλεφώνου στο κέντρο τηλεπρόνοιας του Δήμου και από εκεί, μέσω του διαδικτύου, στον ειδικό γιατρό.

 

Ο θεράπων ιατρός, συνδεόμενος μέσω διαδικτύου, θα μπορεί να ενημερώνεται για τις μετρήσεις και θα είναι σε θέση να δώσει τηλεφωνικές οδηγίες στον ασθενή, στην οικία του, για τροποποίηση της αγωγής- όταν απαιτείται- ή να τον καλέσει στο ιατρείο για επιπλέον εξετάσεις.

 

Το Κέντρο Τηλεφροντίδας θα διαθέτει σύστημα διαχείρισης πληροφοριών των ασθενών και θα διατηρεί ηλεκτρονικό φάκελο.

 

Οι γιατροί του προγράμματος τηλεφροντίδας οι οποίοι θα λαμβάνουν τις μετρήσεις θα είναι γιατροί των δημοτικών ιατρείων/ δημοτικών ιδρυμάτων/ Κέντρων Ανοικτής Προστασίας (ΚΑΠΗ)/ Προγράμματος "Βοήθεια στο Σπίτι" ή συμβεβλημένοι ιδιώτες γιατροί, με το πρόγραμμα τηλεφροντίδας του Δήμου, καθώς και γιατροί των Γενικών Νοσοκομείων του ΕΣΥ ή των ασφαλιστικών φορέων των δημοτών (πχ ΙΚΑ), που θα εξυπηρετούνται με το πρόγραμμα τηλεφροντίδας και θα συμβληθούν με το πρόγραμμα τηλεφροντίδας του Δήμου.

 

Οι προτεινόμενες Υπηρεσίες Προγράμματος Τηλεπρόνοιας, αφορούν πρόγραμμα Τηλεφροντίδας για την Παρακολούθηση και Θεραπεία Ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη κατ΄ οίκον, πρόγραμμα Τηλε-καρδιολογίας για ασθενείς με Χρόνια Καρδιακή Ανεπάρκεια (ΧΚΑ), όπως και διαγνωστική προσέγγιση ασθενών με αρρυθμίες και "αίσθημα παλμών", με τη χρήση συσκευής καρδιογραφικής καταγραφής συμβάντων, διάγνωσης τους και αυτόματης μετάδοσή τους μέσω τηλεφωνικού δικτύου.

 

Επίσης, προβλέπεται βιολογική τηλεμετρία υπερτασικών ασθενών, με τη χρήση συστήματος, που βασίζεται στην κινητή τηλεφωνία και στο διαδίκτυο, ρύθμιση θεραπευτικής αγωγής σε ασθενείς με Χρόνιο Βρογχικό Άσθμα / Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ), μέσω τηλε-σπιρομέτρησης / τηλε-οξυμετρίας, καθώς και πρόγραμμα εντοπισμού ασθενών και άμεσης κλήσης για βοήθεια.

 

Για τις ανάγκες λειτουργίας του, το κέντρο θα εξοπλιστεί με έξυπνες ασύρματες ιατρικές συσκευές σε συνδυασμό με μέσα διαδικτυακής πρόσβασης, λογισμικό για την υπηρεσία βιολογικής τηλεμετρίας ιατρικών παραμέτρων, συσκευές εντοπισμού θέσης και επείγουσας κλήσης, λογισμικό προβολής θέσης όπως και λογισμικό ρύθμισης παραμέτρων αυτόματης κλήσης και αποστολής SMS.

Πηγή: (ΑΠΕ-ΜΠΕ )