Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018
x

ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ: Η ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΚΑΛΠΗΣ ΜΕ ΔΕΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Τα δέκα συμπεράσματα που εξήχθησαν από τις κάλπες για την ανάδειξη αρχηγού στο υπό ίδρυση νέο κόμμα της κεντροαριστεράς.

Του Νίκου Ηλιάδη

Πολλά και χρήσιμα συμπεράσματα εξήχθησαν από την προχθεσινή κάλπη για την ανάδειξη αρχηγού στο υπό ίδρυση νέο κόμμα της κεντροαριστεράς.

1. Υπάρχει αναγκαιότητα για την ύπαρξη ενός κόμματος το οποίο θα κινείται στον ενδιάμεσο πολιτικό χώρο μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Αυτό απέδειξε η μαζική, για τα δεδομένα της εποχής και της συγκεκριμένης παράταξης, προσέλευση των πολιτών στις κάλπες.

2. Στις κάλπες προσήλθαν ψηφοφόροι οι οποίοι παρέμειναν στο ΠΑΣΟΚ ως το τέλος (η πλειοψηφία), αλλά και πολίτες οι οποίοι είχαν φύγει απ’ αυτό και κατευθύνθηκαν σε άλλα κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, Ποτάμι κ.ο.κ.), δεν τους βγήκε, απογοητεύτηκαν και τώρα θέλουν να στηρίξουν μια νέα προσπάθεια, ίσως την τελευταία. Προσήλθαν επίσης και κάποιοι από το χώρο της πάλαι ποτέ ανανεωτικής αριστεράς που αισθάνονται πολιτικά μετέωροι.

3. Σε αντίθεση προς τη μαζική προσέλευση η ηλικιακή ταξινόμηση των 210.000 δεν είναι διόλου ενθαρρυντική. Ποσοστό άνω του 80% είναι άτομα της μέσης και τρίτης ηλικίας. Χωρίς αιμοδότηση από τη νεολαία ο νέος φορέας δεν μπορεί να πάει μακριά.

4. 210.000 εκλέκτορες σημαίνει ότι το παιχνίδι για τη διεκδίκηση των ψηφοφόρων της κεντροαριστεράς είναι ανοιχτό. Όσοι έσπευσαν να προεξοφλήσουν την απόλυτη κυριαρχία του ΣΥΡΙΖΑ ίσως θα πρέπει να αναθεωρήσουν τις αρχικές εκτιμήσεις τους. Ενδεχομένως να μην συμβαίνει το ίδιο με όσους εκτιμούν ότι μια σημαντική μερίδα αυτών των ψηφοφόρων, οι θεωρούμενοι ως πλέον «φιλελεύθεροι» και «μεταρρυθμιστές», θα αποτελέσουν εύκολη λεία για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σε αυτό συντείνει το γεγονός ότι ο δεύτερος γύρος θα εξελιχθεί σε ενδοπασοκική διαμάχη. Προς αποφυγή διαρροών προς τη ΝΔ η/ο νέα/ος αρχηγός θα πρέπει να ορθώσει αποτελεσματικό ανάχωμα μέσω της αξιοποίησης των Γιώργου Καμίνη και Σταύρου Θεοδωράκη.

5. Η επικράτηση της Φώφης Γεννηματά και του Νίκου Ανδρουλάκη αποδεικνύει ότι ουδείς μπορεί να κάνει πολιτική καριέρα χωρίς να έχει αναφορά σε κάποιο κόμμα, ακόμη και εάν πρόκειται για το σημερινό ΠΑΣΟΚ. Η πολιτική εξακολουθεί –ευτυχώς- να αποτελεί ομαδικό σπορ.

6. Το πολιτικό μήνυμα της κάλπης είναι τριπλό: ο κόσμος της κεντροαριστεράς θέλει το νέο κόμμα να είναι συνέχεια του ΠΑΣΟΚ (Φώφη), επιζητά την ανανέωση (Ανδρουλάκης), αλλά και τη διεύρυνση (Καμίνης, Θεοδωράκης).

7. Η μαζική συμμετοχή δεν επιτρέπει απολύτως καμία αμφισβήτηση του τελικού αποτελέσματος. Απεναντίας, είναι εντολή ενότητας. Αυτό σημαίνει ότι η/ο νέα/ος αρχηγός θα πρέπει να μεριμνήσει για την ουσιαστική αξιοποίηση των υπολοίπων υποψηφίων, αλλά κι αυτοί με τη σειρά τους να εγκαταλείψουν κάθε σκέψη και διάθεση υπονόμευσης.

8. Οι χαμηλές επιδόσεις του Γιώργου Καμίνη και του Σταύρου Θεοδωράκη ενέχουν κινδύνους. Είναι σαφές ότι οι συγκεκριμένοι υποψήφιοι εκφράζουν ένα περισσότερο κεντρώο και μετριοπαθές ακροατήριο το οποίο, στην περίπτωση που οι δύο δεν βρεθούν στα ηγετικά κλιμάκια του νέου κόμματος, έχοντας πρωταγωνιστικό ρόλο, ενδέχεται μέρος των 210.000 να στραφούν προς τη ΝΔ.

9. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που λένε ότι ο δεύτερος γύρος θα ήταν ευχής έργο να είχε αποφευχθεί. Μάλιστα υπήρξε μια τέτοια παρασκηνιακή συζήτηση το βράδυ της Κυριακής και ενδεχομένως να γινόταν κάτι τέτοιο εάν η Φώφη συγκέντρωνε άνω του 45%. Όμως αυτό δεν συνέβη και πλέον η αναμέτρηση μεταξύ δύο στελεχών με πολιτική και οργανωτική αναφορά στο ΠΑΣΟΚ ενέχει κινδύνους. Ο πρώτος έχει να κάνει με το ότι ενδέχεται την προσεχή Κυριακή να προσέλθουν πολύ λιγότεροι από τους 210.000, κάτι που θα θολώσει την προχθεσινή θετική εικόνα. Ο δεύτερος κίνδυνος αφορά την αντιπαράθεση μεταξύ των δύο υποψηφίων, που δεν έχουν και τις καλύτερες σχέσεις. Υπάρχει ο κίνδυνος η κόντρα τους να ξεφύγει των ορίων, εντός των οποίων κινήθηκε η αντιπαράθεση μεταξύ των εννέα. Επίσης, η αναμέτρηση Γεννηματά – Ανδρουλάκη ενισχύει την εικόνα ότι τελικά το υπό ίδρυση νέο κόμμα δεν θα είναι παρά το ΠΑΣΟΚ με περιτύλιγμα.

10. Η προχθεσινή μαζική προσέλευση μπορεί να ανοίγει το δρόμο για το νέο κόμμα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν διασφαλίζει την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος. Όλα θα εξαρτηθούν από το πώς θα κινηθεί η νέα ηγεσία. Εάν θα προχωρήσει δηλαδή τάχιστα σε ένα ανοιχτό, δημοκρατικό ιδρυτικό συνέδριο, αξιοποιώντας την αύρα της προχθεσινής λαϊκής συμμετοχής ώστε να εκπέμψει ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα ή εάν θα ανακυκλώσει τις παλιές μίζερες πρακτικές οι οποίες θα είναι καταδικαστικές και θα βάλουν οριστικά ταφόπλακα στην κεντροαριστερά.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ