Skip to main content

Κεντροαριστερά:Αποφασίζει η Επιτροπή για υποψήφιο σε δήμο Θεσσαλονίκης

Υπενθυμίζεται ότι στην Επιτροπή μετέχουν επτά δημοτικές παρατάξεις από τις οποίες προτείνονται συνολικά οκτώ υποψηφιότητες.

Συνέρχεται εκ νέου σήμερα η Επιτροπή Διαβούλευσης των παρατάξεων και πολιτικών κινήσεων της Κεντροαριστεράς, με στόχο την αναζήτηση συγκλίσεων για κάθοδο με κοινό υποψήφιο στον δήμο Θεσσαλονίκης.

Η σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής ενδέχεται να είναι η τελευταία στην περίπτωση, που όπως δείχνουν τα πράγματα, δεν θα υπάρξει συμφωνία στο ακανθώδες θέμα του κοινού υποψηφίου.

Όπως δήλωσε στη Voria.gr η συντονίστρια της Επιτροπής, δημοτική σύμβουλος της «Πρωτοβουλίας», Μαρία Πασχαλίδου «σήμερα θα φανεί εάν η Επιτροπή μπορεί να συνεχίσει το έργο της ή θα διακόψει οριστικά τις εργασίες της». Σύμφωνα με την ίδια, κατά τη σημερινή συνεδρίαση, η οποία έχει οριστεί για τις 6 το απόγευμα, θα παρουσιαστούν τα συμπεράσματα των ομάδων οι οποίες έχουν αναλάβει να εξετάσουν τη δυνατότητα προγραμματικών συγκλίσεων σε έξι, επτά βασικούς τομείς.

Ωστόσο, αμέσως μετά, θα πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για τις υποψηφιότητες. Δηλαδή για το ποιοι είναι διατεθειμένοι να θέσουν εαυτούς υπό την κρίση των υπολοίπων, αλλά και με ποιον ακριβώς τρόπο θα γίνει η επιλογή του υποψηφίου. Εάν δηλαδή θα είναι από ένα κλειστό εκλεκτορικό σώμα, εάν θα είναι από ανοιχτή, μαζική ψηφοφορία ή εάν θα βασιστεί στο αποτέλεσμα κάποιας δημοσκόπησης.

Υπενθυμίζεται ότι στην Επιτροπή μετέχουν επτά δημοτικές παρατάξεις από τις οποίες προτείνονται συνολικά οκτώ υποψηφιότητες.

Πρόκειται για την Καλυψώ Γούλα εκ μέρους της «Πρωτοβουλίας», τον Σπύρο Βούγια από την «ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη», την Κατερίνα Νοτοπούλου από την «Ανοιχτή Πόλη» και τον ΣΥΡΙΖΑ, τον Μιχάλη Τρεμόπουλο από την «Οικολογία Αλληλεγγύη», τον Γρηγόρη Ζαρωτιάδη από την «Υψίπολις», τους Παναγιώτη Αβραμόπουλο και Ανδρέα Κουράκη από την «Κίνηση των πέντε» δημοτικών συμβούλων και τον Παναγιώτη Λογγινίδη από τις «Γειτονιές σε Δράση».

Ωστόσο, κάποιες από τις ανωτέρω υποψηφιότητες θα πρέπει να θεωρούνται σε κάθε περίπτωση οριστικές και συνεπώς θα είναι μάλλον απίθανο να τεθούν στην κρίση και στη διαβούλευση των μελών της Επιτροπής. Άλλωστε οι οκτώ προτεινόμενες υποψηφιότητες βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια εκλογικής προετοιμασίας, με αποτέλεσμα κάποιες να θεωρούνται ως δεδομένες και άλλως ως ενδεχόμενες. Για παράδειγμα:

• Ο κ. Βούγιας έχει διανύσει ήδη ένα σημαντικό μέρος της προεκλογικής προετοιμασίας, έχει ανακοινώσει όνομα και έμβλημα συνδυασμού και κυρίως, την πρώτη ομάδα υποψηφίων δημοτικών συμβούλων. Επιπλέον, φαίνεται πως έχει εξασφαλίσει τη στήριξη του Κινήματος Αλλαγής και του Ποταμιού, κάτι που αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

• Η κα Νοτοπούλου έχει λάβει το χρίσμα του κυβερνώντος κόμματος και μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να παραιτηθεί και από υφυπουργός προκειμένου να εργαστεί αποκλειστικά και μόνον για την υποψηφιότητά της.

• Οι κ. Ζαρωτιάδης και Τρεμόπουλος έχουν επίσης ανακοινώσει τις υποψηφιότητές τους και θεωρείται δύσκολο αν όχι απίθανο, να κάνουν πίσω.

• Τέλος, υπάρχει και η τελευταία ομάδα των κ. Γούλα, Αβραμόπουλου, Κουράκη και Λογγινίδη οι οποίοι έχουν δημοσιοποιήσει πρόθεση υποψηφιότητας.

Πριν από μερικές ημέρες ο κ. Βούγιας ξεκαθάρισε ότι η «ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη» παρακολουθεί τις εργασίες της Επιτροπής, αλλά αυτό δεν πρόκειται να αναστείλει την προσπάθειά της η οποία θα συνεχιστεί μέχρι τέλους. Μάλιστα, στο τέλος του Γενάρη σχεδιάζεται να ανακοινωθεί και η δεύτερη ομάδα υποψήφιων δημοτικών συμβούλων.

Υπενθυμίζεται επίσης, η πρόταση την οποία κατέθεσε προ ημερών ο κ. Αβραμόπουλος ο οποίος είπε ότι προϋπόθεση για να υπάρξει κοινός υποψήφιος είναι αυτός να αναδειχθεί από ανοιχτή καθολική ψηφοφορία με δικαίωμα συμμετοχής όλων των δημοτών και φυσικά με τη δέσμευση όλων πως το αποτέλεσμα θα γίνει σεβαστό από τους πάντες.