Skip to main content

ΚΕΠΚΑ: Άνευ κανόνων ασφαλείας EE τα 2/3 των προϊόντων από e-shop

Προβληματισμό προκαλεί ο έλεγχος προϊόντων από το δίκτυο της BEUC, όπου μεγάλο ποσοστό τους δεν πληρούσε βασικά στάνταρ ασφαλείας.

Τα δύο τρίτα των προϊόντων που αγοράζονται από τα ηλεκτρονικά καταστήματα, δεν πληρούν τους ευρωπαϊκούς κανόνες ασφάλειας

Όπως αναφέρει το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών, έξι ομάδες καταναλωτών από το δίκτυο της BEUC –Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Καταναλωτών εξέτασαν 250 ηλεκτρικά είδη, παιχνίδια, καλλυντικά και άλλα προϊόντα, που αγοράστηκαν από ηλεκτρονικά καταστήματα, όπως το Amazon, το AliExpress, το eBay και το Wish. Οι δοκιμές διεξήχθησαν μέσω του δικτύου της ICRT – Διεθνής Οργάνωση Καταναλωτών για την Έρευνα και τους Ελέγχους Αγαθών,  για λογαριασμό κοινοπραξίας υπό την αιγίδα της Test Achats / Test Aankoop (Βέλγιο) και στην οποία συμμετείχαν οι Ενώσεις Καταναλωτών Altroconsumo (Ιταλία), Consumentenbond (Κάτω Χώρες), Forbrugerrådet Tænk (Δανία), Stiftung Warentest (Γερμανία) και Which? (Ηνωμένο Βασίλειο). Οι Ενώσεις Καταναλωτών DECO (Πορτογαλία) και OCU (Ισπανία) θα δημοσιεύσουν, επίσης, τα αποτελέσματα των ελέγχων. Επέλεξαν τα προϊόντα, που έλεγξαν, με βάση πιθανούς κινδύνους και διαπίστωσαν ότι το 66% αυτών δεν συμμορφώνονται με τη νομοθεσία της Ε.Ε., για την ασφάλεια των προϊόντων, με πιθανές συνέπειες ηλεκτροπληξία, πυρκαγιά, ασφυξία κ.λπ.

Τα προϊόντα απέτυχαν στις δοκιμές ασφάλειας, για διάφορους λόγους. Έτσι, συναγερμοί καπνού και μονοξειδίου του άνθρακα δεν ανιχνεύουν καπνό ή μονοξείδιο του άνθρακα, παιχνίδια περιέχουν χημικά σε επίπεδα 200 φορές πάνω από το όριο, φορητοί φορτιστές (powerbank) λιώνουν, κατά τη διάρκεια των δοκιμών. Αυτές οι καταστάσεις θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή των καταναλωτών.

Παρόλο που τα διαδικτυακά καταστήματα συχνά απομακρύνουν τα προϊόντα αυτά, όταν ενημερώνονται, για τους κινδύνους, πολύ συχνά, τα μη ασφαλή προϊόντα επανεμφανίζονται. Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα είναι ότι τα καταστήματα δεν θεωρούν ότι ευθύνονται για την ασφάλεια των προϊόντων που πωλούνται στις πλατφόρμες τους και ως εκ τούτου δεν φαίνεται να ελέγχουν επαρκώς την αξιοπιστία των πωλητών εκ των προτέρων.

Τα προϊόντα υποβλήθηκαν, αρχικά, σε οπτικό έλεγχο. Για μερικά προϊόντα, αυτό ήταν αρκετό για να θεωρηθούν μη ασφαλή. Για παράδειγμα, παιχνίδια με χαλαρά εξαρτήματα, ή πανωφόρια για παιδιά με κορδόνια που είναι πολύ μεγάλα. Τα περισσότερα προϊόντα, όπως μια πλαστική κούκλα με έντονη μυρωδιά, δικαιολογούσαν περισσότερη έρευνα. Αυτό οδήγησε προϊόντα όπως κοσμήματα, συναγερμοί καπνού και φωτάκια χριστουγεννιάτικων δέντρων να ελεγχθούν σε εργαστήρια:
    
Φορτιστές USB, μετασχηματιστές (adaptors) και φορητοί φορτιστές (powerbank) υπερθερμάνθηκαν: Σε μια δοκιμή 12 προϊόντων σε κάθε κατηγορία (συνολικά 36), τρία στα τέσσερα προϊόντα απέτυχαν στα τεστ ηλεκτρικής ασφάλειας. Τα προϊόντα που δοκιμάστηκαν ήταν συχνά φθηνά και από άγνωστες μάρκες ή χωρίς επωνυμία.
    
Πλαστικά παιχνίδια για μωρά και παιδιά παραβιάζουν τα ανώτατα όρια για τις χημικές ουσίες: 29 παιχνίδια εξετάστηκαν για φθαλικές ενώσεις, χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για να κάνουν τα παιχνίδια μαλακά και εύπλαστα. Καθώς ορισμένες φθαλικές ενώσεις έχουν ενοχοποιηθεί ότι διαταράσσουν ορμόνες, δεν επιτρέπεται να είναι παρούσες σε παιχνίδια για παιδιά κάτω των 3 ετών και μόνο μέχρι ένα ορισμένο όριο για μεγαλύτερα παιδιά. Εν τούτοις, 9 παιχνίδια παραβίασαν αυτά τα όρια, με κάποια να περιέχουν ποσότητες έως και 200 φορές πάνω από το μέγιστο επιτρεπτό όριο.
    
Παιδικά ρούχα με μακριά κορδόνια: 14 από τα 16 κομμάτια ρούχων - όπως πανωφόρια - δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές ασφαλείας της Ε.Ε., επειδή τα κορδόνια τους ήταν πολύ μακρά ή ήταν ραμμένα σε σημεία, όπου δεν επιτρέπεται. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο ατυχημάτων όπως η ασφυξία.
    
Συναγερμοί καπνού και μονοξειδίου του άνθρακα (CO) δε λειτουργούσαν: Όλοι οι 7 συναγερμοί CO, που ελέγχθηκαν, δεν ανίχνευσαν θανάσιμες ποσότητες του αερίου αυτού. 4 από αυτούς ήταν επίσης πολύ «ήσυχοι». 4 συναγερμοί καπνού δεν ανίχνευσαν καπνό από καύση ξύλου, βαμβακιού ή πλαστικού.
    
Προϊόντα λεύκανσης δοντιών αποδείχτηκαν επιβλαβή: 7 από τα 10 προϊόντα, που ελέγχθηκαν, περιείχαν υπερβολικά υψηλά επίπεδα υπεροξειδίου του υδρογόνου, για ιδιωτική χρήση (>0,1%). Τα επίπεδα ήταν από 14 έως 70 φορές πάνω από το νόμιμο όριο, γεγονός που θα καθιστούσε 2 από αυτά τα προϊόντα παράνομα για πώληση ακόμα και σε οδοντιάτρους (όριο:6%). Οι υπερβολικά υψηλές συγκεντρώσεις υπεροξειδίου του υδρογόνου μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό των ούλων, ή υπερευαισθησία των δοντιών.
    
Η Ένωση Καταναλωτών Which? στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει βρει μη ασφαλή καθίσματα αυτοκινήτων για παιδιά που επιμένουν να επανεμφανίζονται σε διαδικτυακά καταστήματα, μετά την απόσυρσή τους. Η Which? ανέφερε τα προβληματικά καθίσματα το 2014, το 2017 και το 2019. Πριν λίγες μέρες, μια έρευνα του BBC βρήκε παρόμοια καθίσματα αυτοκινήτου να πωλούνται και πάλι στο διαδίκτυο. Η Which? εντόπισε επίσης μια ποικιλία προϊόντων - συμπεριλαμβανομένων παιχνιδιών χλαπάτσα και τηλεχειριζόμενων αυτοκινήτων, που είχαν σημαντικές ομοιότητες με προϊόντα που είχαν καταχωρηθεί στο Ευρωπαϊκό Σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης RAPEX.

Η κ. Monique Goyens, Γενική Διευθύντρια της BEUC, δήλωσε: «Οι δοκιμές των ομάδων καταναλωτών δείχνουν ότι τα ηλεκτρονικά ψώνια δεν είναι τόσο ασφαλή όσο τα ψώνια στα συμβατικά καταστήματα. Ο απλός λόγος είναι ότι τα ηλεκτρονικά καταστήματα αποτυγχάνουν να αποτρέψουν την εμφάνιση επικίνδυνων προϊόντων στους ιστοχώρους τους. Εάν αγοράσουμε ανιχνευτές καπνού, που δε μπορούν να ανιχνεύσουν τον καπνό για παράδειγμα, είναι εύκολο να διαπιστώσουμε τις καταστροφικές συνέπειες αυτής της αγοράς. Οι ομάδες καταναλωτών έχουν επανειλημμένα επισημάνει μη ασφαλή προϊόντα. Μετά τις προειδοποιήσεις τα ηλεκτρονικά καταστήματα απέσυραν τα προϊόντα αυτά. Αλλά αυτό δε μπορεί να γίνει ένας μόνιμος τρόπος λειτουργίας, για να κρατήσει τους καταναλωτές ασφαλείς, καθώς επανεμφανίζονται παρόμοια ή νέα επικίνδυνα προϊόντα. Είναι ώρα η Ε.Ε. να καταστήσει τα διαδικτυακά καταστήματα υπεύθυνα για τα επικίνδυνα προϊόντα που πωλούνται στους ιστοτόπους τους και οι δημόσιες αρχές να διενεργούν αυστηρότερους ελέγχους. Αυτό θα καταστήσει τις αγορές πιο προσεκτικές στο μέλλον και θα προστατέψει τους καταναλωτές, ώστε να μην εκτίθενται σε μη ασφαλή προϊόντα».