Skip to main content

ΚΕΠΚΑ: Καταγγελίες καταναλωτών για υπέρογκες αυξήσεις στο ρεύμα

Ο υπολογισμός του τέλους Υ.Κ.Ω. και ΕΤΜΕΑΡ πάνω στη συνολική κατανάλωση ηλεκτρινού ρεύματος αύξησε τους λογαριασμούς δραματικά, λέει το ΚΕΠΚΑ

Αποδέκτης πολλών παραπόνων καταναλωτών, που αφορούν τις χρεώσεις ΥΚΩ και ΕΤΜΕΑΡ, έχει γίνει, το τελευταίο χρονικό διάστημα του το  Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ).

Το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών με επιστολή του στους συναρμόδιους υπουργούς τονίζει ότι ο υπολογισμός του τέλους Υ.Κ.Ω. και ΕΤΜΕΑΡ, πάνω στη συνολική κατανάλωση ηλεκτρινού ρεύματος, με την παράλληλη τρομακτική αύξηση των τιμών υπολογισμού τους και την κατάργηση της κλίμακας 2001Kwh έως 3000kwh αύξησε τους λογαριασμούς δραματικά.

Οπως επισημαίνει το ΚΕΠΚΑ, οι καταναλωτές παραπονιούνται ότι το Μάιο, που ανακοινώθηκε η αύξηση, η Ρ.Α.Ε. υποσχόταν μειώσεις, στους λογαριασμούς, δεν έκανε καμία αναφορά, στο νυχτερινό τιμολόγιο, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να πάθουν «ηλεκτροσόκ», μόλις παρέλαβαν τους λογαριασμούς τους.

Επιπλέον, όπως τονίζεται στην επιστολή του ΚΕΠΚΑ η επιβολή ΦΠΑ πάνω στο τέλος ΥΚΩ και στο τέλος ΕΤΜΕΑΡ, είναι απαράδεκτη. «Δεν είναι δυνατόν να επιβάλλεται φόρος πάνω σε τέλη και φόρους, συμπληρώνει», αναφέρει.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΚΕΠΚΑ

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. – Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών έχει γίνει, το τελευταίο χρονικό διάστημα, αποδέκτης πολλών παραπόνων καταναλωτών, που αφορούν τις χρεώσεις Υ.Κ.Ω. και ΕΤΜΕΑΡ. Για το λόγο αυτό απέστειλε στις 28 Μαρτίου 2918, την παρακάτω επιστολή, στην Ρ.Α.Ε. – Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, την οποία κοινοποίησε και στους κ. Ιωάννη Δραγασάκη, Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Γεώργιο Σταθάκη, Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Λευτέρη Ζαγορίτη, Συνήγορο του Καταναλωτή, κ. Δημήτριο Αυλωνίτη, Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή και στον κ. Εμμανουήλ Παναγιωτάκη, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Δ.Ε.Η.

«Το ΚΕ.Π.ΚΑ. – Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών έχει γίνει, το τελευταίο χρονικό διάστημα, αποδέκτης πολλών παραπόνων καταναλωτών, που αφορούν τις χρεώσεις Υ.Κ.Ω. και ΕΤΜΕΑΡ. Οι καταναλωτές, ειδικά όσοι έχουν νυχτερινό τιμολόγιο για θέρμανση, παραπονιούνται ότι οι νέες τιμές, που εφαρμόζονται, από την 1η Ιανουαρίου 2018, είναι υπερβολικά υψηλές και απαράδεκτα, επιβαρυντικές. Συγκεκριμένα καταγγέλλουν:

- Οι καταναλωτές που έχουν νυχτερινό τιμολόγιο, διευκολύνουν, κυριολεκτικά, τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, να διαθέσουν και να εισπράξουν το αντίτιμο, για ηλεκτρικό ρεύμα, το οποίο θα έμενε αχρησιμοποίητο, στο δίκτυο. Πριν κάποια χρόνια, η Δ.Ε.Η., προσέφερε και για δικό της όφελος, ηλεκτρικό ρεύμα, στους καταναλωτές, σε χαμηλότερες τιμές, με αποτέλεσμα να εγκαταστήσουν θερμοσυσσωρευτές. Σήμερα, αυτοί οι καταναλωτές τιμωρούνται, μέσα από τον υπολογισμό των τελών Υ.Κ.Ω. και ΕΤΜΕΑΡ, με δύο τρόπους:
- Δεν μπορούν να ενταχθούν, στο κοινωνικό τιμολόγιο, αν και πληρούν τα κριτήρια λόγω υψηλών καταναλώσεων, από το νυχτερινό τιμολόγιο, για θέρμανση.
- Αντίθετα, επιδοτούν, μέσω των τελών Υ.Κ.Ω. όσους βρίσκονται, στην ίδια οικονομική κατάσταση, ίσως και σε καλύτερη, από αυτούς. Ταυτόχρονα, όσοι θερμαίνονται, με πετρέλαιο, έχουν τη δυνατότητα να λάβουν επιστροφή τμήματος του Ε.Φ.Κ.
- Ο υπολογισμός του τέλους Υ.Κ.Ω. και ΕΤΜΕΑΡ, πάνω στη συνολική κατανάλωση ηλεκτρινού ρεύματος, με την παράλληλη τρομακτική αύξηση των τιμών υπολογισμού τους και την κατάργηση της κλίμακας 2001Kwh έως 3000kwh αύξησε τους λογαριασμούς τρομακτικά. Οι καταναλωτές παραπονιούνται ότι το Μάιο, που ανακοινώθηκε η αύξηση, η Ρ.Α.Ε. υποσχόταν μειώσεις, στους λογαριασμούς, δεν έκανε καμία αναφορά, στο νυχτερινό τιμολόγιο, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να πάθουν «ηλεκτροσοκ», μόλις παρέλαβαν τους λογαριασμούς τους.
- Η επιβολή ΦΠΑ πάνω στο τέλος ΥΚΩ και στο τέλος ΕΤΜΕΑΡ, είναι απαράδεκτη. Δεν είναι δυνατόν να επιβάλλεται φόρος πάνω σε τέλη και φόρους.

Θέλουμε να επισημάνουμε:

- Η υποχρέωση της Πολιτείας να παρέχει Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, δεν μπορεί να μετακυλίεται, στους καταναλωτές, με αυτούς τους εξοργιστικούς όρους. Εάν η Πολιτεία, οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας και το ΔΕΔΔΗΕ αδυνατούν να εντοπίσουν τους κλέφτες ηλεκτρικού ρεύματος και να εισπράξουν τα διαφυγόντα κέρδη, όπως μας ανακοίνωσαν, οι καταναλωτές δεν μπορούν να αντέξουν τέτοιους λογαριασμούς.

Ειλικρινά, δεν κατανοούμε πως είναι δυνατόν να ανακοινώνει η ΔΕΗ νέες λιγνιτικές μονάδες και οι καταναλωτές να πληρώνουν τέτοια υπέρογκα ποσά, για ανανεώσιμες πηγές.

Κύριοι,

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. απαιτεί να αναλάβετε πρωτοβουλίες, για να επιλυθούν, άμεσα, τα παραπάνω προβλήματα.

Αναμένουμε μια απάντηση σας, μέχρι την 10η Απριλίου 2018.»

Σήμερα επειδή δεν λάβαμε καμία απάντηση, δημοσιοποιούμε την επιστολή μας και καλούμε τους καταναλωτές να καταγγείλουν στο ΚΕ.Π.ΚΑ., την αύξηση των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας. Το ΚΕ.Π.ΚΑ. εξετάζει τις δυνατότητες ανάληψης πρωτοβουλιών και δράσεων, εναντίον της παράλογης αυτής αύξησης που δικαιολογεί τον χαρακτηρισμό «χαράτσι», στο ρεύμα.