Skip to main content

ΚΕΠLive: Νέα ψηφιακή υπηρεσία των ΚΕΠ μέσω βιντεοκλήσεων

Νέα υπηρεσία για επιχειρηματίες και άλλους τομείς σχεδιάζει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού των ΚΕΠ.

Τρόπους με τους οποίους μπορεί να αξιοποιηθεί από τον κόσμο του επιχειρείν το πρόγραμμα ΚΕΠPlus, το νέο εργαλείο που προωθεί το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των ΚΕΠ, ανέλυσαν σήμερα σε συνάντηση εργασίας με επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης στις νέες εγκαταστάσεις του ΣΒΕ οι υφυπουργοί Γεώργιος Γεωργαντάς και Γρηγόρης Ζαριφόπουλος.

Όπως τόνισε ο κ. Γεωργαντάς, στην αρμοδιότητα του οποίου βρίσκεται το project, στόχος της συνάντησης ήταν η διερεύνηση των αναγκών που υπάρχουν στον επιχειρηματικό κόσμο - στη νεοφυή επιχειρηματικότητα ή στις υφιστάμενες επιχειρήσεις - «για μια αξιόπιστη, άμεση και στοχευμένη πληροφόρηση σε ζητήματα κυρίως λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης και υποστήριξης των επιχειρηματικών δράσεων», η οποία θα παρέχεται ψηφιακά μέσω των ΚΕΠ.

«Θέλουμε ο ψηφιακός μετασχηματισμός και ο νέος τρόπος λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης να έχει προστιθέμενη αξία σε κάθε πτυχή της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας» σημείωσε ο υφυπουργός, αναφέροντας πως στο πλαίσιο του ΚΕΠPlus θα δημιουργηθεί και θα τεθεί σε εφαρμογή τις επόμενες εβδομάδες υπηρεσία παροχής υπηρεσιών από τα ΚΕΠ μέσω βιντεοκλήσεων, το ΚΕΠLive, που θα μπορεί να αξιοποιηθεί από επιχειρηματίες αλλά και από άλλους τομείς, μιας και οι ενότητες της πληροφόρησης που θα δίνεται θα είναι θεματικές.

Ερωτηθείς για τα πρώτα συμπεράσματα από την έρευνα που διεξάγει το υπουργείο σε start ups, ο κ. Γεωργαντάς επεσήμανε πως αφενός υπάρχει κενό στην ενημέρωση και την πληροφόρηση, αφετέρου, ενώ υπάρχουν πολλές πλατφόρμες που κάποιος που επιθυμεί να ασχοληθεί με τη νεοφυή επιχειρηματικότητα μπορεί να απευθυνθεί, η πληροφόρηση αυτή δεν είναι επίσημη, πολλές φορές δεν είναι αξιόπιστη ενώ άλλες φορές δεν είναι και στοχευμένη. Μία τελευταία παράμετρος, τόνισε ο υφυπουργός, είναι πως δεν καλύπτονται όλες οι εκφάνσεις της δραστηριότητας. «Τελευταία έχουμε μεγάλη αύξηση του ηλεκτρονικού εμπορίου και εκεί πέρα υπάρχει ένα κενό στην ενημέρωση των νεοφυών επιχειρηματιών. Ταυτόχρονα υπάρχουν ψηφιακές εκθέσεις μετά την υγειονομική κρίση. Έχουν δημιουργηθεί, δηλαδή, νέα πεδία στα οποία ο επιχειρηματίας επιθυμεί μία αξιόπιστη και άμεση πληροφόρηση, την οποία θα του παράσχουμε και εμείς» ανέφερε επί παραδείγματι, υπογραμμίζοντας βέβαια πως ο ρόλος των υπηρεσιών θα άπτεται της πληροφόρησης και κυρίως στη συνδιαλλαγή του επιχειρηματία με τη δημόσια διοίκηση και δεν θα είναι συμβουλευτικός, ρόλος ο οποίος αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο και αρμοδιότητα των επιμελητηρίων. «Σε συνεργασία με τα επιμελητήρια, με την αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων που έχουμε μέσω του gov.gr αλλά και της γνώσης της δημόσιας διοίκησης που έχουν τα ΚΕΠ ως front desk του δημοσίου, θα μπορέσουμε να παράσχουμε την αξιόπιστη, γρήγορη και στοχευμένη πληροφόρηση που κάθε νεοεπιχειρηματίας επιθυμεί» κατέληξε ο κ. Γεωργαντάς.



Από την πλευρά του ο κ. Ζαριφόπουλος εξήρε την προσπάθεια του υπουργείου να δημιουργήσει μέσα στα ΚΕΠ «έναν επιχειρηματικό γκισέ, για να διευκολυνθεί όχι μόνο ο πολίτης όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα, αλλά και ο επιχειρηματίας», σημειώνοντας παράλληλα την ανάγκη για εξειδίκευση και εκπαίδευση όχι μόνο με το ΚΕΠPlus αλλά γενικότερα με τη δημόσια διοίκηση. «Είναι πολύ μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση και για το υπουργείο μας να χτίσουμε τον ψηφιακό εγγραμματισμό στον πληθυσμό, καθώς είναι αναγκαία συνθήκη για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας» σχολίασε.

Τέλος, ο υφυπουργός αναφέρθηκε και στην Ψηφιακή Ακαδημία Πολιτών, μία πλατφόρμα ασύγχρονης εκπαίδευσης, η οποία, όπως είπε, σύντομα θα βγει και σε μία δεύτερη έκδοση με ένα αυτοδιαγνωστικό εργαλείο. Στόχος της πλατφόρμας, επεσήμανε, είναι «να βοηθήσουμε τους πολίτες να καταλάβουν πού βρίσκονται στις ψηφιακές δεξιότητες σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πρότυπο και από εκεί και πέρα να παρακολουθήσουν όποτε το επιθυμούν πάνω από 1.800 ώρες δωρεάν εκπαιδευτικού υλικού, που καλύπτει ένα πολύ μεγάλο εύρος δεξιοτήτων, από τις πολύ βασικές, όπως πώς να αξιοποιήσουν το έξυπνο κινητό τους, πώς να περιηγηθούν στο διαδίκτυο, έως και πολύ εξειδικευμένες, για συγκεκριμένους επαγγελματίες, για εκπαιδευτικούς».

Η σημερινή συνάντηση εργασίας στη Θεσσαλονίκη αποτελεί την τελευταία δράση στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ όπως ανέφερε ο κ. Γεωργαντάς, απομένει μία ακόμη στην Αθήνα.