Skip to main content

Κεραμέως: Αντικειμενικά κριτήρια χρηματοδότησης των πανεπιστημίων

Η κ. Κεραμέως ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία για τις ενέργειες που έχει αναλάβει το Υπουργείο ως προς την επισκόπηση των δαπανών του υπουργείου.

Ο προϋπολογισμός του υπουργείου Παιδείας για το 2020 αυξάνεται κατά 102 εκατομμύρια ευρώ, είπε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, στη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή. Η αύξηση επί της ουσίας είναι ακόμα μεγαλύτερη, ανέφερε η υπουργός, εξηγώντας ότι η αύξηση είναι κατά 113 εκατομμύρια ευρώ, αν συνυπολογίσει κανείς και το νέο πρόσθετο ειδικό αποθεματικό που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση της ΝΔ για την εξυπηρέτηση δαπανών σε ευαίσθητους τομείς στους οποίους περιλαμβάνεται και ο τομέας της Παιδείας.

Ιδίως για το ζήτημα των προσλήψεων, που έχει ανάγκη ο τομέας της Παιδείας, η κ. Κεραμέως επισήμανε ότι ο προϋπολογισμός του 2020 περιλαμβάνει τους διορισμούς 4.500 μόνιμων εκπαιδευτικών, ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού, ειδικού βοηθητικού προσωπικού, στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια ειδική αγωγή και εκπαίδευση. Περιλαμβάνει, επίσης, τους διορισμούς 5.250 μόνιμων εκπαιδευτικών στη γενική εκπαίδευση.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων αναφερόμενη στη διαχείριση της προηγούμενης κυβέρνησης, τόνισε: «Το μέλημα της κυβέρνησης του χτες ήταν πως θα μοιράζει μια μίζερη πίτα, το στενό πορτοφόλι του ελληνικού δημοσίου, χωρίς σχέδιο και λογική. Η δική μας κυβέρνηση, αντίθετα, μεριμνά πως θα μεγαλώσει αυτή η πίτα, ώστε όλο και περισσότεροι πολίτες να βιώνουν τα οφέλη στην καθημερινότητά τους». Υπογράμμισε πως το Υπουργείο έχει και τη βούληση και τη γνώση να νοικοκυρέψει τα οικονομικά βήμα-βήμα.

Η κ. Κεραμέως ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία για τις ενέργειες που έχει αναλάβει το Υπουργείο ως προς την επισκόπηση των δαπανών του υπουργείου Παιδείας. Ανέφερε ειδικότερα ότι:

-Δρομολογείται ο προγραμματισμός των προμηθειών και εργασιών των υπηρεσιών του υπουργείου, σε ετήσια βάση, στο πλαίσιο της αποτελεσματικής και χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης.

-Εξορθολογίζονται οι δαπάνες προμήθειας επιστημονικών συγγραμμάτων για τους φοιτητές. Ήδη έχει συγκροτηθεί ομάδα εργασίας, με αυτό το αντικείμενο.

-Σχεδιάζεται η εντατικοποίηση και περαιτέρω βελτίωση ήδη εφαρμοζόμενων δράσεων, όπως η ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων και εγκαταστάσεων.

- Αποτελεσματικότερη διαχείριση των πιστώσεων για τη διάθεσή τους σε παραγωγικές δραστηριότητες.

-Έχει ήδη προχωρήσει σημαντική περιστολή των καθημερινών δαπανών φιλοξενίας για τις ανάγκες των γραφείων της πολιτικής ηγεσίας

-Ενισχύονται τα πανεπιστήμια ήδη από ίδιους πόρους του υπουργείου. Τα ποσά που δόθηκαν ως έκτακτη επιχορήγηση στα πανεπιστήμια προέκυψε από την ορθολογική διαχείριση των πιστώσεων του τρέχοντος προϋπολογισμού. Ήδη έχουν εισαχθεί αντικειμενικά κριτήρια στη χρηματοδότηση των ανώτατων ιδρυμάτων σε αντίθεση με την προηγούμενη πολιτική ηγεσία που αποφάσιζε την κατανομή της κρατικής χρηματοδότησης κατά το δοκούν. Η κυβέρνηση φέρνει νόμο για την εισαγωγή αντικειμενικών κριτηρίων και κριτηρίων ποιότητας αναφορικά με την κρατική χρηματοδότηση των πανεπιστημίων και ήδη, προτού καν ψηφιστεί ο νόμος, η τελευταία έκτακτη επιχορήγηση στα πανεπιστήμια έγινε στη βάση αντικειμενικών κριτηρίων.

-Το τρέχον έτος, το 2019, εξοφλήθηκε το μεγαλύτερο ποσό της τελευταίας 6ετίας, από τον τακτικό προϋπολογισμό του υπουργείου.

-Το υπουργείο προχωράει στον εξορθολογισμό του μητρώου δεσμεύσεων. «Νοικοκυρεύουμε τις οφειλές που μας κληροδότησε η προηγούμενη κυβέρνηση», ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός.

-Προχώρησε η καταβολή της επιχορήγησης στα πανεπιστήμια για την κάλυψη δαπανών πρόσληψης εκπαιδευτικού προσωπικού, νωρίτερα από κάθε άλλη φορά.