Skip to main content

Κεραμέως: Ένα κρούσμα μετά από έναν μήνα επαναλειτουργίας των σχολείων

«Εμείς πρεσβεύουμε ένα σχολείο της εγρήγορσης, δημιουργικό, ανοιχτό, και υψηλών προσδοκιών και απαιτήσεων», είπε η υπουργός Παιδείας.

Μετά από ένα μήνα επαναλειτουργίας των 14.000 σχολικών μονάδων, ναι, υπήρξε ένα κρούσμα - απάντησε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είχε αναφερθεί στο κρούσμα σε Δημοτικό σχολείο της Ξάνθης.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ μίλαγε για αχρείαστο ρίσκο από το άνοιγμα των σχολείων, όμως αυτό έγινε μετά από την ομόφωνη εισήγηση των ειδικών» είπε η κα Κεραμέως, σημειώνοντας ότι εάν αυτό δεν συνέβαινε, θα στερούσαμε από τα παιδιά το φυσικό τους χώρο για διάστημα έξι μηνών.

Στην κριτική για την εισαγωγή του νομοσχεδίου εν μέσω πανδημίας, η κα Κεραμέως είπε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχθηκε ότι έγινε "εκτενέστατη διαβούλευση" όταν σημείωσε τα 15.000 σχόλια. Όσο για το αν αυξήθηκε ο αριθμός των παιδιών στις τάξεις από 22 σε 25, η κα Κεραμέως είπε ότι αυτό ίσχυε ήδη από την β' έως την στ' Δημοτικού.

Σε σχέση με την άποψη του Αλ. Τσίπρα για τη διαγωγή και ότι δεν πρέπει να έχει θέση στο απολυτήριο, η υπουργός επανέλαβε τη θέση του πρωθυπουργού, ότι αποστολή του σχολείου δεν είναι μόνο η παροχή στείρας γνώσης, αλλά το "να μαθαίνεις στα παιδιά πως να φέρεσαι σε συγκεκριμένο κοινωνικό περιβάλλον, ότι εκτός από δικαιώματα έχουν και υποχρεώσεις".

Στη θέση του κ. Τσίπρα ότι η κυβέρνηση κατάντησε το σχολείο, εξεταστικό κέντρο, η κα Κεραμέως απάντησε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ επικράτησε η λογική "όλοι ίσοι, αλλά προς τα κάτω" και η λογική της ήσσονος προσπάθειας.

Για την επαναφορά της τράπεζας θεμάτων και την εκτίμηση ότι στο παρελθόν είχε συμβάλει στην εκτίναξη της αποτυχίας στο Λύκειο, η κα Κεραμέως είπε ότι η αύξηση της αποτυχίας σχετιζόταν με τους - νέους τότε - όρους προαγωγής από το 8 στο 10. Για την εισαγωγή των αγγλικών στα νηπιαγωγεία, είπε ότι ολοένα και περισσότερες χώρες εξοικειώνουν τα παιδιά με μια 2η γλώσσα ήδη από το νηπιαγωγείο.

Η κα Κεραμέως έκανε επίσης λόγο για ξαφνικό ενδιαφέρον του κ. Τσίπρα για την επαγγελματική εκπαίδευση, καθώς επί κυβέρνησής του οι εκπαιδευτικοί των δημοσίων ΙΕΚ ήταν απλήρωτοι επί ένα χρόνο. Εξάλλου, για το θέμα των προσλήψεων εκπαιδευτικών, σημείωσε ότι δεν έγινε καμία πρόσληψη επί ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις υποσχέσεις υπουργών του.

Για το μήνυμα που θέλει να στείλει η Πολιτεία, είπε ότι εμείς πρεσβεύουμε ένα σχολείο της εγρήγορσης, δημιουργικό, ανοιχτό, και υψηλών προσδοκιών και απαιτήσεων.

Τέλος, για τα ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών, και την κριτική ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έρχεται "δεύτερη", η κα Κεραμέως είπε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ απορρίφθηκαν από το υπουργείο οι προτάσεις πανεπιστημίων λόγω "ακριβών" διδάκτρων στους ξένους φοιτητές. Εμείς λέμε ότι κάθε ίδρυμα, αυτόνομα, θα μπορεί να ιδρύει ΞΠΣ, χωρίς την έγκριση του υπουργείου, υπογράμμισε η υπουργός Παιδείας.