Skip to main content

Κεραμέως: Με το ισχύον σύστημα οι Πανελλαδικές - Στοπ σε 4η Νομική

Η υπουργός Παιδείας γνωστοποίησε μετά τη συνάντησή της με τον Πρωθυπουργό τις αλλαγές στις οποίες προχωρά η νέα κυβέρνηση αναφορικά στην εκπαίδευση

Την αναβάθμιση της ειδικής αγωγής, την ακύρωση της ίδρυσης τέταρτης Νομικής Σχολής στην Πάτρα, την παράταση της προθεσμίας υποβολής των μηχανογραφικών καθώς και τη διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων τη χρονική περίοδο 2019-2020 με το ισχύον σύστημα γνωστοποίησε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ακόμα η υφυπουργός αρμόδια για θέματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Σοφία Ζαχαράκη αλλά και ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Ανώτατης εκπαίδευσης Βασίλης Διγαλάκης. Τον πρωθυπουργό συνόδευε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

«Θα δοθεί παράταση στην υποβολή των μηχανογραφικών, προκειμένου να διαπιστώσουμε αν υπάρχουν αδυναμίες για τη λειτουργία των νέων τμημάτων», σημείωσε η κ. Κεραμέως μετά το πέρας της συνάντησης και ξεκαθάρισε ότι δεν θα αλλάξει στους βασικούς άξονές του το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για τους μαθητές που θα μπουν τον Σεπτέμβριο στη Γ' Λυκείου. «Για το εξεταστικό δεν να αιφνιδιάσουμε», είπε. «Πλην, όμως, θα προχωρήσουμε άμεσα σε βελτιωτικές κινήσεις, όπως είναι ο εξορθολογισμός της ύλης, η κάλυψη της οποίας δεν είναι εφικτή», πρόσθεσε.

Ακόμη, η υπουργός τόνισε ότι στο πρώτο νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή, μετά τις προγραμματικές δηλώσεις στις 23 Ιουλίου, θα περιληφθεί ρύθμιση για την κατάργηση του ασύλου. «Ήδη έχουμε συναντήσεις με τους εμπλεκόμενους φορείς για τις παραμέτρους της ρύθμισης», επισήμανε.

Εξάλλου, ανακοίνωσε την ανάκληση της σύστασης επιτροπής για τα προγράμματα σπουδών της τέταρτης Νομικής στην Πάτρα. «Είναι προεκλογική μας δέσμευση να μην προχωρήσει η τέταρτη Νομική. Έτσι, ανακαλείται σήμερα η απόφαση για τη σύσταση της επιτροπής που θα συζητήσει την ίδρυσή της. Δεν είναι θέμα Πάτρας. Είναι θέμα τεταρτης Νομικής. Η χώρα δεν χρειάζεται τέταρτη Νομική», υπογράμμισε.

Η κ. Κεραμέως ανέφερε ότι δρομολογούνται οι διαδικασίες για το άνοιγμα των σχολείων, ώστε να είναι έτοιμα από πλευράς ανθρώπινου δυναμικού και βιβλίων και ξεκαθάρισε ότι θα προχωρήσουν κανονικά οι 4.500 προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή. «Έχουμε κάνει επαφές με το ΑΣΕΠ, ώστε να γίνει γρήγορα η διαδικασία», σημείωσε.

Στους μακροπρόθεσμους στόχους του υπουργείου, εντάσσεται, όπως ανακοίνωσε η ίδια, η προετοιμασία ενός θεσμικού πλαισίου για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης «με στόχο μεγαλύτερη ελευθερία και αυτονομία στα πανεπιστήμια».

Η υπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι υπέρ της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης, ωστόσο υποστήριξε ότι θα πρέπει να υπάρξουν δομές και ανθρώπινο δυναμικό για να τη υποστηρίξουν. «Θα προβούμε σε ενέργειες με γνώμωνα να μη μείνει κανένα παιδί εκτός δομής», επισήμανε και ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την επίσκεψη στο υπουργείο. «Είναι μεγάλη τιμή, είναι η πρώτη επίσκεψη σε υπουργείο και συμβολίζει το βάρος που δίνει η κυβέρνηση στην Παιδεία», συμπλήρωσε.

«Θα προχωρήσουμε με ταχύτητα στην εφαρμογή του σχεδίου μας για ποιοτική Δημόσια Παιδεία και διασύνδεση με την αγορά εργασίας» δήλωσε από τη μεριά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

«Είναι μεγάλη χαρά που ξεκινώ τον κύκλο των επισκέψεων από το υπουργείο Παιδείας, θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία και καλή δύναμη στη νέα ηγεσία του υπουργείου. Δεν έχω κρύψει ποτέ ότι η Παιδεία αποτελεί για μένα απόλυτη πολιτική προτεραιότητα, θα προχωρήσουμε με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα στην εφαρμογή του σχεδίου μας για ποιοτική δημόσια παιδεία και διασύνδεση των πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στους εκπαιδευτικούς που επιτελούν με αυταπάρνηση και με αγάπη το καθήκον τους λέγοντας πως «είναι σύμμαχοι μας στην προσπάθεια που θα καταβάλλουμε για όσο το δυνατόν καλύτερη Παιδεία για να μπορέσουν τα παιδιά μας να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις ενός δύσκολου κόσμου που αλλάζει συνεχώς».

«Εμφαση μας πάντα είναι το αποτέλεσμα και όχι η επικοινωνία, το αποτέλεσμα για το πώς θα κάνουμε καλύτερη τη ζωή για την Ελληνίδα και τον Ελληνα με έμφαση πάντα στα παιδιά μας», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Ο πρωθυπουργός έφτασε στο υπουργείο στις 9 το πρωί ακριβώς όπως ήταν προγραμματισμένο, κάτι το οποίο επισήμανε και ο ίδιος, λέγοντας ότι «όταν λέμε εννέα εννοούμε εννέα».