Skip to main content

Εκδήλωση Microsoft: Τεράστιο χάσμα μεταξύ εκπαίδευσης-αγοράς εργασίας

Έμφαση στις ψηφιακές δεξιότητες θα δώσει το υπουργείο Παιδείας - Μόλις το 4% των νέων παιδιών προσανατολίζεται σε σπουδές πληροφορικής

Μόλις το 4% των νέων παιδιών προσανατολίζεται σε σπουδές πληροφορικής την ώρα που οι ανάγκες της αγοράς για ψηφιακές δεξιότητες είναι τεράστιες.

Αποτέλεσμα είναι οι επιχειρήσεις να προσλαμβάνουν άτομα από το εξωτερικό προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους, παρά το γεγονός πως η νεανική ανεργία στη χώρα μας ξεπερνά το 40%.

Τα στοιχεία αυτά ανέφερε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στην εκδήλωση του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, με θέμα « Ψηφιακός μετασχηματισμός και διακυβέρνηση: Τάσεις και Πρακτικές» που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ.

Η κ. Κεραμέως έκανε λόγο για το τεράστιο, όπως είπε «χάσμα μεταξύ εκπαίδευσης και αγοράς εργασίας». «Το υπουργείο Παιδείας θα δώσει έμφαση στις ψηφιακές δεξιότητες κινούμενο με ανοιχτούς ορίζοντες» σημείωσε η κα. Κεραμέως.

Την ανάγκη τα σχολικά βιβλία για την πληροφορική να επικαιροποιηθούν επισήμανε ο υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας Χρήστος Δήμας υπογραμμίζοντας πως η χώρα μας είναι η λιγότερο φιλική χώρα προς την καινοτομία μεταξύ των 28 μελών της ΕΕ. « Υπάρχει μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης» είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός.

Στη σημασία του ψηφιακού μετασχηματισμού για τη χώρα μας αναφέρθηκε ο Αντώνης Οικονόμου, Government Lead της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις περιπτώσεις της Μάλτας και Ιρλανδίας, οι οποίες έχουν κεντρικοποιήσει τις υπηρεσίες πληροφορικής. «Οι πολίτες πλέον έχουν αυξημένες απαιτήσεις, 1 στους 4, σύμφωνα με μελέτες, θέλει να χρησιμοποιεί το κινητό του για να λαμβάνει υπηρεσίες από τους δημόσιους φορείς με ευκολία και ταχύτητα» ανέφερε ο κ. Οικονόμου υπογραμμίζοντας πως το 58% των πολιτών εμπιστεύεται περισσότερο τους φορείς που προσφέρουν σύγχρονες υπηρεσίες.



Την ίδια ώρα το 62% των ηγετών θεωρεί πως στην υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών εμπόδιο είναι το κόστος.