Skip to main content

Αποχώρησε το ELectra Palace από την ΕΞΘ - Κεραυνοί από Ρέτσο

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κάνει λόγο για «όψιμους, ανίδεους συνδικαλιστές», απαντώντας στην κριτική των ξενοδόχων της Θεσσαλονίκης για την κλαδική σύμβαση.

Εκτός της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης (ΕΞΘ) τέθηκε το εμβληματικό ELectra Palace, συμφερόντων του προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιάννη Ρέτσου.

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, ο κ. Ρέτσος αποφάσισε τις προηγούμενες ημέρες την αποχώρηση του ξενοδοχείου από την ΕΞΘ αντιδρώντας στη στάση που τηρεί η διοίκηση της Ένωσης σχετικά με την επεκτασιμότητα της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας στον κλάδο των ξενοδοχείων, που τέθηκε σε ισχύ από τις αρχές Οκτωβρίου. 

Υπενθυμίζεται πως η διοίκηση της ΕΞΘ έχει εξαπολύσει επίθεση κατά της Πανελλήνιας Ένωσης Ξενοδόχων (ΠΟΞ) για την παράδοση των μητρώων των ξενοδοχείων-μελών της στο υπουργείο Εργασίας, χωρίς, όπως καταγγέλλει, διαβούλευση με τα μέλη της και «χωρίς ανταλλάγματα από τη διαπραγμάτευση».

Απάντηση, σε υψηλούς τόνους, έδωσε ο κ. Ρέτσος, ο οποίος, σε ανακοίνωση που δημοσίευσε στα social media, κάνει λόγο για «όψιμους, ανίδεους συνδικαλιστές», τονίζοντας πως αισθάνεται ντροπή και θυμό για τη στάση της διοίκησης της ΕΞΘ.

Πλέον αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η γενική συνέλευση της ΠΟΞ, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της έκθεσης Philoxenia, και όπου αναμένεται να κορυφωθεί η κόντρα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του κ. Ρέτσου:

Πριν λίγες μέρες, η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, με δελτίο τύπου, επιτέθηκε στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, με αφορμή την επέκταση της τελευταίας συλλογικής σύμβασης εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων όλης της χώρας. Η ΠΟΞ κατηγορήθηκε από την ΕΞΘ για αδυναμία συναλλαγής με την Κυβέρνηση, αφού δεν κατάφερε να εξασφαλίσει ανταλλάγματα έναντι της εφαρμογής των νομίμων (άκουσον άκουσον!!!!), για το γεγονός ότι έδωσε το μητρώο το μελών της στο Υπουργείο Εργασίας (φαντάζομαι συμφωνείτε ότι το 2018 το μητρώο μελών οποιουδήποτε φορέα θα έπρεπε να είναι αναρτημένο στο διαδίκτυο), ενώ συνοψίζοντας, κατέληξε στο «τραγικό» συμπέρασμα ότι τα ξενοδοχεία της πόλης κινδυνεύουν να κλείσουν, αν δε συνεχίσουν να πληρώνουν μισθούς 586 ευρώ!!! Ως Πρόεδρος της ΠΟΞ από το 2011 έως το 2017, αλλά και ως ξενοδόχος της Θεσσαλονίκης, πέρα από τη ντροπή και το θυμό που αισθάνομαι, θα ήθελα να πω σε αυτούς τους «όψιμους, ανίδεους συνδικαλιστές» της ΕΞΘ και όσους τους καθοδηγούν, ότι με την πολιτική που ακολουθήσαμε όλα αυτά τα χρόνια, μειώθηκε το εργασιακό κόστος, πετύχαμε εργασιακή ειρήνη, διαφυλάξαμε τα δικαιώματα των εργαζομένων και καλλιεργήσαμε κουλτούρα διαπραγμάτευσης. Το όραμα δεν προϋποθέτει να έχεις λύσει τα προβλήματά σου, για να λυθούν όμως τα προβλήματα, πρέπει κάποιοι να οραματίζονται!