Skip to main content

Κέρδη 626 εκατ. ευρώ προβλέπει για το 2010 η ΔΕΗ

Κέρδη προ φόρων ύψους 626 εκατ. ευρώ προβλέπει ο προϋπολογισμός της ΔΕΗ για το 2010, ο οποίος εγκρίθηκε χθες από το διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης.
Κέρδη προ φόρων ύψους 626 εκατ. ευρώ προβλέπει ο προϋπολογισμός της ΔΕΗ για το 2010, ο οποίος εγκρίθηκε χθες από το Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης, έναντι 531 εκατ. που ήταν η πρόβλεψη στον προϋπολογισμό του 2009, αναφέρει η ΔΕΗ σε σημερινή ανακοίνωση.

Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 0,7% (ενώ το 2009 μειώθηκε λόγω της κρίσης, κυρίως από τον τομέα των μεγάλων βιομηχανιών), και, αντίστοιχα, οι πωλήσεις της ΔΕΗ στο εσωτερικό της χώρας θα μειωθούν κατά 1,8%. Τέλος, το μερίδιο της ΔΕΗ στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας για το 2010 προβλέπεται ότι θα κυμανθεί στο 97%, καθώς η αγορά «ανοίγει» σε ανταγωνιστές της ΔΕΗ.

Οι εκτιμήσεις αυτές βασίζονται στις παραδοχές ότι το πετρέλαιο Μπρεντ (Brent) θα κυμανθεί στα 80 δολάρια το βαρέλι και η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου σε 1,45 δολάρια. Πέρυσι οι παραδοχές ήταν αντίστοιχα 55 δολάρια / βαρέλι και η ισοτιμία σε 1,25 δολάρια.

Η ΔΕΗ επισημαίνει ότι είναι εκτεθειμένη, μεταξύ άλλων, σε κινδύνους που σχετίζονται με τις μεταβολές της ισοτιμίας ευρώ/ δολαρίου και των τιμών πετρελαίου, φυσικού αερίου, ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και δικαιωμάτων για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2), οι οποίοι μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντική απόκλιση των αποτελεσμάτων από τα μεγέθη του προϋπολογισμού.