Skip to main content

Κερδίζουν έδαφος οι συνεταιριστικές τράπεζες

Πορεία σταθερής ανάπτυξης, παρά την οικονομική κρίση, καταγράφουν οι συνεταιριστικές τράπεζες της χώρας, οι οποίες διαθέτουν ισχυρή βάση κεφαλαίων, αυξάνουν την πιστωτική τους επέκταση με υψηλότερο ρυ
Πορεία σταθερής ανάπτυξης, παρά την οικονομική κρίση, καταγράφουν οι συνεταιριστικές τράπεζες της χώρας, οι οποίες διαθέτουν ισχυρή βάση κεφαλαίων, αυξάνουν την πιστωτική τους επέκταση με υψηλότερο ρυθμό από τις εμπορικές και βελτιώνουν την κερδοφορία τους.

Ενδεικτικό των επιδόσεων που επικρατούν στον κλάδο είναι το γεγονός ότι η κεφαλαιακή βάση των συνεταιριστικών τραπεζών έχει αυξηθεί σε ποσοστό 8%, οι χορηγήσεις δανείων κατά 11% και τα κέρδη κατά 16%. Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε ο Πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδας Νίκος Μυρτάκης, σημειώνοντας ότι στο ίδιο χρονικό διάστημα στο συνολικό δίκτυο προστέθηκαν και 10 νέα καταστήματα.

Από την περιοχή της Ηπείρου, όπου και βρέθηκε με αφορμή τα εγκαίνια του καινούριου καταστήματος της συνεταιριστικής τράπεζας Ηπείρου στην Ηγουμενίτσα, ο κ. Μυρτάκης μίλησε για την πορεία του ιδρύματος την οποία χαρακτήρισε επιτυχή, εν μέσω, μάλιστα, της κρίσης και «με οικονομικά μεγέθη που δεν υπάρχουν σε κανένα άλλο Συνεταιριστικό πιστωτικό ίδρυμα της χώρας». Προκειμένου να στηρίξει με στοιχεία το χαρακτηρισμό του, παρουσίασε στατιστικά δεδομένα βάσει των οποίων οι χορηγήσεις από την Τράπεζα Ηπείρου αυξήθηκαν κατά 40%, όταν στο υπόλοιπο τραπεζικό σύστημα η αύξηση είναι μηδενική έως 2%. Όσον αφορά στις καταθέσεις η άνοδος που καταγράφεται είναι της τάξης του 31%, στο ενεργητικό φθάνει το 29%, ενώ στα κέρδη κινήθηκε στο 12%.

Στην παρέμβασή του ο πρόεδρος της συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου Κώστας Ζωνίδης τόνισε ότι μέσα στις σημερινές οικονομικές δυσκολίες το πιστωτικό ίδρυμα δίνει πνοή στον επιχειρηματικό κόσμο της περιοχής, ενώ αναφέρθηκε και στη συνετή πολιτική που ακολουθήθηκε εκ μέρους της διοίκησης, προκειμένου να επιτευχθούν οι υψηλές επιδόσεις της.

Αναφορικά με το υποκατάστημα της Ηγουμενίτσας επισημάνθηκε ότι το «άνοιγμα» υπαγορεύτηκε από την ανάγκη να στηριχθεί η επιχειρηματική κοινότητα του νομού, αλλά και τα μεμονωμένα νοικοκυριά. Έγινε επίσης γνωστό πως μέσα στο 2011 η Τράπεζα θα επεκταθεί και στο νομό Άρτας με τη λειτουργία τοπικού υποκαταστήματος, με σκοπό να καλυφθεί, από γεωγραφική άποψη, το σύνολο της επικράτειας της Ηπείρου.