Skip to main content

Κερδοφόρα η καλλιέργεια κάκτων και στην Ελλάδα

Την αγάπη του για τους κάκτους, οι οποίοι παρουσιάζουν μεγάλη ζήτηση στη χώρα μας κατά την καλοκαιρινή περίοδο, μοιράζεται ο αντιπρόεδρος του Ανθοκομικού Συνεταιρισμού Κεντρικής Μακεδονίας, Κώστας Κεχ
Την αγάπη του για τους κάκτους, οι οποίοι παρουσιάζουν μεγάλη ζήτηση στη χώρα μας κατά την καλοκαιρινή περίοδο, μοιράζεται ο αντιπρόεδρος του Ανθοκομικού Συνεταιρισμού Κεντρικής Μακεδονίας, Κώστας Κεχαγιάς, μιλώντας στη Voria.gr.

Ο κ. Κεχαγιάς καλλιεργεί περίπου 1.800 είδη κάκτων και παχύφυτων (ανήκουν στην οικογένεια των κάκτων και είναι φυτά που έχουν την ικανότητα να αποθηκεύουν μεγάλες ποσότητες νερού στους ιστούς τους) τα τελευταία 18 χρόνια σε μία έκταση έξι στρεμμάτων στο δήμο Εχεδώρου της Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Υψηλή ζήτηση παρουσιάζουν οι κάκτοι κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, καθώς «ο κόσμος αγοράζει τους κάκτους, τους βάζει στα μπαλκόνια και πάει διακοπές χωρίς να τους ποτίζει», όπως δηλώνει ο κ. Κεχαγιάς, συμπληρώνοντας πως οι κάκτοι- ανάλογα με το είδος- μπορούν να αντέξουν χωρίς νερό ακόμα και για τρεις μήνες. Ο κ. Κεχαγιάς πουλάει κάκτους στη χώρα μας, ενώ στόχος του είναι να επεκταθεί και στις αγορές του εξωτερικού. «Προσπαθούμε τον τελευταίο καιρό να εξαπλωθούμε στις Βαλκανικές χώρες», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, συμμετέχει κάθε χρόνο την 1η Μαΐου σε έκθεση που πραγματοποιείται στον Εύοσμο και στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης, τραβώντας τα φώτα της δημοσιότητας.

Οι κάκτοι... σε χειμερία νάρκη

Κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, προκειμένου οι κάκτοι να αντέξουν στις χαμηλές θερμοκρασίες της εποχής, ο κ. Κεχαγιάς τους «ρίχνει» σε χειμερία νάρκη. «Από το Δεκέμβριο μέχρι το Φεβρουάριο ρίχνουμε τα φυτά σε χειμερία νάρκη, χωρίς να τα ποτίζουμε καθόλου. Ο κάκτος που «κοιμάται», όταν τον «ξυπνήσουμε», έχει το διπλάσιο μέγεθος απ΄ ότι πριν».

Θεραπεία στομαχόπονου με κάκτο!

Ένα από τα πιο δημοφιλή είδη παχύφυτων είναι η αλόη, η οποία παρουσιάζει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες. Συγκεκριμένα, το φύλλο της αλόης έχει ένα είδος «ζελέ» το οποίο χτυπώντας το στο μίξερ και ανακατεύοντας το με μέλι- καθώς έχει πικρή γεύση- μπορεί να θεραπεύσει το στομαχόπονο! Η φαρμακευτική συνταγή που προτείνει ο κ. Κεχαγιάς είναι: ένα κουτάλι της σούπας πρωί και βράδυ για 10 ημέρες και...«το στομάχι γίνεται καλύτερα από ότι ήταν ποτέ!». Αξίζει να σημειωθεί πως πολλοί υποστηρίζουν την ικανότητα της αλόης να θεραπεύσει ακόμη και τον καρκίνο. «Έρχονται πολλοί και αγοράζουν αλόη μόνο και μόνο για να θεραπευτούν από τον καρκίνο», υποστηρίζει ο κ. Κεχαγιάς, ο οποίος ωστόσο δεν ασπάζεται αυτή την άποψη.

Κάκτος που τρέφεται με κουνούπια

Τα βλέμματα των επισκεπτών στις εκθέσεις κάκτων τραβάνε, όπως είναι φυσικό οι σαρκοφάγοι, οι οποίοι τρέφονται με κουνούπια, ενώ τα κουνούπια αποτελούν το αγαπημένο τους ορεκτικό!

Όπως μας εξηγεί ο κ. Κεχαγιάς, οι σαρκοφάγοι κάκτοι «έχουν φύλλα σαν δαγκάνες, τα οποία είναι πολύ ευαίσθητα και παράγουν μια συγκεκριμένη οσμή, προσελκύοντας τα κουνούπια. Μόλις ένα έντομο καθήσει στα φύλλα τους ευαισθητοποιούνται και κλείνουν παγιδεύοντας τα». Το συγκεκριμένο είδος έχει αναπτυχθεί σε ελώδη μέρη και δεν έχει άλλη τροφή.

«Αρχαίος» κάκτος

Ο κάκτος «λίθοψις» ανακαλύφθηκε από Αρχαίους Έλληνες και πήρε την ελληνική ονομασία.

Ένα ακόμη δημοφιλές είδος κάκτο είναι ο λεγόμενος «Κάκτος Πλούτου και Ευτυχίας», ο οποίος επιλέγεται συνήθως από λάτρεις του Φενγκ Σούι.

Για όσους εργάζονται πολλές ώρες στον υπολογιστή, ο κ. Κεχαγιάς προτείνει τον κάκτο «εχίνοψις», ο οποίος έχει την ικανότητα να τραβάει την εκπεμπόμενη μαγνητική ενέργεια.

Τα μεγέθη των κάκτων ποικίλλουν ανάλογα με το είδος, ενώ μπορούν να φτάσουν ακόμα και τα 50 μέτρα. Ο μεγαλύτερος κάκτος που διατηρεί ο Κώστας Κεχαγιάς αγγίζει τα 5 μέτρα. Όσον αφορά την τιμή ενός κάκτου, στο λιανικό εμπόριο, ο μικρός κάκτος πωλείται στο 1- 1,20 ευρώ και ο μεγάλος στα 2,50 ευρώ. Οι κάκτοι που καλλιεργεί ο κ. Κεχαγιάς προέρχονται κυρίως από την Ολλανδία, τη Νότια Αφρική, το Καναδά και το Μεξικό.

«Μεράκι για να πουλήσει»

«Όρεξη και μεράκι να τρέξει για να πουλήσει τους κάκτους», πρέπει σύμφωνα με τον κ. Κεχαγιά, να έχει ένας νέος καλλιεργητής που επιθυμεί να ασχοληθεί με τον συγκεκριμένο κλάδο. «Ένας νέος καλλιεργητής κάκτων δεν χρειάζεται να ξέρει πολλά πράγματα. Με λίγο πότισμα και ένα θερμοκήπιο μπορεί να γίνει η παραγωγή, η οποία είναι πολύ εύκολη. Δύσκολη είναι η διανομή, ενώ, εάν ο παραγωγός έχει όρεξη να το κυνηγήσει, αποτελεί μία πολύ κερδοφόρα επένδυση», υπογραμμίζει ο καλλιεργητής.

Αλέξανδρος Μητάκης