Skip to main content

Πρόστιμο-μαμούθ ύψους 647.000 ευρώ σε μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ για αισχροκέρδεια

Καμπάνα 647.000 ευρώ σε μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ, καθώς διαπιστώθηκε ότι λειτουργούσε με μεγαλύτερο μεικτό περιθώριο κέρδους

Διοικητικό πρόστιμο ύψους 647.000 ευρώ, επιβλήθηκε με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, σε μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ διότι σε έλεγχο που διενήργησαν ελεγκτές της Διϋπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) διαπιστώθηκε ότι πωλούσε με μεγαλύτερο μεικτό περιθώριο κέρδους κατά παράβαση του άρθρου 21 (παρ. 4β) της από 20/3/2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ Α’ 68) «Κατεπείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού Covid-19, τη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς και της δημόσιας διοίκησης».

Την επιβολή του προστίμου αυτού είχε προαναγγείλλει νωρίτερα σήμερα ο ίδιος ο υπουργός, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό North 98.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, «σήμερα θα υπογράψω τεράστιο πρόστιμο, το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει μπει ποτέ στην ιστορία του ελληνικού εμπορίου σε μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ, διότι σε σειρά προϊόντων που ελέγξαμε είχε μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους».

«Δεν μας επιτρέπει ο νόμος να λέμε το όνομα της αλυσίδας (σ.σ.: που διαπράττει κερδοσκοπία) διότι κάθε διοικητική πράξη μπορεί να προσβληθεί στο δικαστήριο. Αν εγώ πω το όνομα της αλυσίδας αλλά η δικαιοσύνη πει ότι το πρόστιμο δεν έπρεπε να μπει, για τους Χ λόγους που θα κρίνει το δικαστήριο, η εταιρεία αυτή θα μπορεί να κυνηγάει και εμένα και το κράτος στα δικαστήρια. Βάζουμε πρόστιμο και αν συνεχίσει θα ξανακάνουμε έλεγχο, το πρόστιμο διπλασιάζεται και μετά τριπλασιάζεται και μετά τετραπλασιάζεται. Μπορούμε να εξετάσουμε τη δημοσιοποίηση σε περίπτωση υποτροπής της ίδιας επιχείρησης», πρόσθεσε.

Σχετικά με όσα ειπώθηκαν στη Βουλή, ο ίδιος σχολίασε: «Τα νούμερα που ανέφεραν ως υπερκέρδη Τσίπρας και Βελόπουλος δεν θα τα σχολιάσω. Και μόνο το γεγονός ότι απέχουν 600 εκατομμύρια μεταξύ τους, λέει πολλά. Δεν μπορείς να ξέρεις ποια είναι τα κέρδη μιας επιχείρησης για το 2021 αν δεν δημοσιεύσει ισολογισμούς…».