Skip to main content

Κερέ: Πιθανή η χορήγηση νέων μακροπρόθεσμων δανείων στις τράπεζες

Ο Κερέ είπε ότι ένα νέο TLTRO είναι πιθανό και μπορεί να υπάρχει περιθώριο για αυτό, αλλά θα πρέπει να εξυπηρετεί «έναν σκοπό»

Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μπενουά Κερέ, δήλωσε ότι η ΕΚΤ συζητά την έκδοση νέων πολυετών φθηνών δανείων στις τράπεζες, οι οποίες αντιμετωπίζουν σε ορισμένες χώρες ένα κενό χρηματοδότησης το επόμενο έτος, όταν θα πρέπει να αποπληρώσουν προηγούμενα δάνεια που είχαν πάρει.

Ιδιαίτερα οι τράπεζες της Ιταλίας και άλλων νότιων ευρωπαϊκών χωρών θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν προβλήματα χρηματοδότησης, καθώς το πιο πρόσφατο πρόγραμμα στοχευμένων μακροπρόθεσμων δανείων (TLTRO) πλησιάζει στη λήξη του το 2020, τόνισε ο Κερέ σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ..

Μιλώντας στη Νέα Υόρκη, ο Κερέ είπε ότι ένα νέο TLTRO είναι πιθανό και μπορεί να υπάρχει περιθώριο για αυτό, αλλά θα πρέπει να εξυπηρετεί «έναν σκοπό», εννοώντας πιθανόν ότι πρέπει να βοηθήσει την ΕΚΤ να επιτύχει τον στόχο της για τον πληθωρισμό και όχι να βοηθήσει απλά τις τράπεζες.

«Είναι πιθανό, το συζητάμε. Θέλουμε, όμως, να είμαστε βέβαιοι ότι θα εξυπηρετεί έναν... σκοπό», είπε ο Κερέ, προσθέτοντας αργότερα: «Πιθανόν να υπάρχει περιθώριο για ένα ακόμη TLTRO».

Ο Κερέ, που θεωρείται ένας από τους πιθανούς διαδόχους του πρόεδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, η θητεία του οποίου λήγει στις 31 Οκτωβρίου, πρόσθεσε ότι η πρόσφατη επιβράδυνση της οικονομίας της Ευρωζώνης είναι πιο έντονη από ότι αναμενόταν, υπονοώντας ότι και η πορεία του πληθωρισμού θα είναι επίσης πιο αργή.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ συνεδριάζει στις 7 Μαρτίου και οι αξιωματούχοι της αναμένεται να χαμηλώσουν τις προβλέψεις για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, καθώς η Ευρωζώνη υφίσταται τη μεγαλύτερη επιβράδυνση την τελευταία πενταετία.