Skip to main content

Καιρίδης:Δεν αμφισβητώ τα τραγικά γεγονότα της Γενοκτονίας των Ποντίων

Αυτό που έθεσα στην πανεπιστημιακή μου διάλεξη ήταν το ζήτημα της πολιτικής διαχείρισης και εκμετάλλευσης αυτών των τραγικών γεγονότων, αναφέρει.

«Είναι απολύτως έξω από εμένα κάθε απόπειρα αμφισβήτησης των τραγικών γεγονότων της εξόντωσης και της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου» αναφέρει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Καιρίδης μετά τις ανακοινώσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων και της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

Σε δήλωσή του στο ΑΜΠΕ συνέχισε: «Αυτό δε, σε ό,τι με αφορά, ισχύει ακόμα παραπάνω εξαιτίας της Ποντιακής μου καταγωγής και της οικογενειακής μνήμης των διωγμών και της προσφυγιάς, με την οποία μεγάλωσα. Τρέφω απεριόριστο σεβασμό μνήμης προς τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα συμπατριωτών μας Ποντίων και μοιράζομαι βιωματικά και οικογενειακά τα τραγικά γεγονότα. Αυτό που έθεσα, στην πανεπιστημιακή μου διάλεξη, ήταν το ζήτημα της πολιτικής διαχείρισης και εκμετάλλευσης αυτών των τραγικών γεγονότων. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί αμφισβήτηση της ιστορικής πραγματικότητας της Ποντιακής γενοκτονίας. Πιστεύω σταθερά ότι τα ιστορικά γεγονότα όταν κρίνονται υπό το πρίσμα πολιτικών σκοπιμοτήτων όχι μόνο διαστρεβλώνονται αλλά και αδικούνται.

»Ειδικά στη σημερινή εποχή είναι κρίσιμο να διαφυλάξουμε το εθνικό αίσθημα από την παγίδα των fake news και της εύκολης λάσπης, όταν μάλιστα αυτά συνδέονται καθαρά με την πολιτική διαχείριση αντιπαραθέσεων και αναμετρήσεων. Σε κάθε περίπτωση, η πατριωτική μου ευαισθησία είναι δημοσίως καταγεγραμμένη και δεν μπορεί να βάλλεται στο βωμό πολιτικών σκοπιμοτήτων.

»Για του λόγου το αληθές και την πληρέστερη πληροφόρησή σας, σας επισυνάπτω ένα σύντομο απόσπασμα από την εκπομπή μου «Ω, τι κόσμος μπαμπά!» στον τηλεοπτικό σταθμό Action 24 της 8ης Μαρτίου 2019, όταν σε ανύποπτο χρόνο, αναφερθήκαμε διεξοδικά στη γενοκτονία των Ποντίων και προανήγγειλα ένα μεγάλο αφιέρωμα γι’ αυτήν τον προσεχή Μάιο.

Δείτε εδώ το βίντεο με τίτλο: Δημήτρης Καιρίδης: «Η Ποντιακή Γενοκτονία είναι ιστορική πραγματικότητα»

Ο σάλος δημιουργήθηκε με αφορμή δηλώσεις του καθηγητή στις 5 Μαΐου 2018 σε σεμιναριακό μάθημα του Ανοικτού Πανεπιστημίου της Πολιτιστικής Εταιρείας με θέμα «Η Ελλάδα στον κόσμο: Μύθοι και αλήθειες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής (Κύπρος-Αιγαίο-Μακεδονικό)», κατά τη διάρκεια του οποίου έκανε λόγο για «ξαφνική γενοκτολογεία και γενοκτολαγνεία» στην Ελλάδα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Ξαφνικά εμφανίζεται η ποντιακή γενοκτονία στα τέλη της δεκαετίας του '80 για πολύ συγκεκριμένους λόγους. Αποφασίζει το ελληνικό πολιτικό σύστημα και στη συνέχεια η Βουλή των Ελλήνων να αναγάγει τα δραματικά, τραγικά γεγονότα των Ελλήνων Ποντίων στη Μαύρη Θάλασσα σε γενοκτονία».

Δείτε το βίντεο που δημοσίευσε το Documento με τις επίμαχες δηλώσεις του καθηγητή:

Η αντίδραση της ΠΟΕ

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (ΠΟΕ) σε ανακοίνωση που συνυπογράφουν ο πρόεδρος Χρήστος-Δημήτριος Τοπαλίδης και ο γενικός γραμματέας Παύλος Γαλεγαλίδης τονίζει ότι «δεν αποτελεί έκπληξη ενός ακόμη αρνητή της Γενοκτονίας στο εγχώριο πολιτικό σύστημα». Αυτό που σημειώνεται είναι ότι οι απόψεις των αρνητών-αναθεωρητών ταυτίζονται απόλυτα με τις απόψεις του βαθέως τουρκικού κράτους.

Αυτό που ζητείται από όλα τα πολιτικά κόμματα είναι να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους πάνω στο ζήτημα της Γενοκτονίας, ενώ ειδικά από τη ΝΔ ζητείται η άμεση αποκατάσταση της προσβολής και η αποπομπή του Δημήτρη Καιρίδη. «Δηλώνουμε δε πως θα στεκόμαστε απέναντι σε κάθε αρνητή. Πεποίθηση μας είναι πως σε μία σύγχρονη δημοκρατία δεν έχει θέση σε κανένα κόμμα οποιοσδήποτε αρνείται εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», σημειώνεται.

Η αντίδραση της ΠΟΠΣ

«Κατάπτυστες, προκλητικές και ανιστόρητες» χαρακτηρίζει τις απόψεις του Δημήτρη Καιρίδη για τη Γενοκτονία των Ποντίων η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ), ζητώντας και αυτή από τον Κυριάκο Μητσοτάκη την άμεση απομάκρυνση του καθηγητή Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Πολιτικής από το ευρωψηφοδέλτιο, αλλά και την άμεση διαγραφή του από τα μητρώα του κόμματος.

«Στέλνουμε μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση πως δεν θα επιτρέψουμε διά της ψήφου μας σε οποιονδήποτε κατευθυνόμενο αρνητή της Γενοκτονίας, που προσβάλλει βάναυσα τη μνήμη των αδικοχαμένων προγόνων μας, να μας εκπροσωπήσει στο εθνικό και ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», καταλήγει η ανακοίνωση της ΠΟΠΣ που υπογράφεται από την πρόεδρο Χριστίνα Σαχινίδου.