Skip to main content

Κέρκυρα: Οι μπότηδες ξόρκισαν το κακό και τον... κορωνοϊό (φωτο+video)

Διαφορετικό φέτος το έθιμο στην Κέρκυρα αφού ο κόσμος δεν συγκεντρώθηκε ως είθισται κάτω από τα κτήρια - Μηνύματα για τον κορωνοϊό στις κανάτες.

Το έθιμο των «μπότηδων» τίμησαν και φέτος οι Κερκυραίοι, με λίγο βέβαια διαφορετικό τρόπο, αφού κάτω από τις «φανέστρες», τα μικρά μπαλκόνια των ψηλών κτηρίων της πόλης, δεν συγκεντρώθηκε κόσμος λόγω του περιορισμού για την πανδημία του κορωνοϊού.

Αυτή τη χρονιά, οι κανάτες των νησιωτών, ξόρκισαν όχι μόνο το κακό από το νησί, αλλά και από όλον τον κόσμο αφού επάνω στους «μπότηδες» δεν έλειψαν τα συνθήματα για τον ιό. «Στάχτι και μπαρούτι ο κορωνοϊός» έγραφε η μία κανάτα που εκτοξεύθηκε από μπαλκόνι (κεντρική φωτογραφία).

Το έθιμο κρατά από την Ενετοκρατία, όταν λόγω της απαγόρευσης των θρησκευτικών εκδηλώσεων κατά τις νυχτερινές ώρες, τους επιτρεπόταν να γιορτάζουν την Ανάσταση του Κυρίου, νωρίς το μεσημέρι.

Κατά τη θρησκευτική παράδοση, όταν ο Μητροπολίτης ψάλλει τον στίχο «Ανάστα, ο Θεός, κρινον την γην...» οι καμπάνες όλων των εκκλησιών της πόλης σημαίνουν χαρμόσυνα και από τα μπαλκόνια των σπιτιών οι κάτοικοι ρίχνουν παλιά πήλινα δοχεία, δηλαδή τους «μπότηδες» που είναι γεμάτοι με νερό. Οι «μπότηδες» έχουν στενό στόμιο και δυο χερούλια στο πλάι για τη μεταφορά τους, ενώ είναι δεμένοι με κόκκινες κορδέλες. Με το σπάσιμο τους εκδιώκονται τα «μολύσματα», τα κακά και μοχθηρά πνεύματα, ενώ σύμφωνα με τη θρησκευτική παράδοση, το σπάσιμο των «Μπότηδων αναπαριστά με τους κρότους, την οργή για τη προδοσία του Ιούδα. Οι παρευρισκόμενοι στο έθιμο, που σήμερα, παρά τα αυστηρά μέτρα της Αστυνομίας, ήταν αρκετοί Κερκυραίοι, έσπευσαν να μαζέψουν τα κομμάτια από τα σπασμένα πήλινα κανάτια και να τα πάρουν σπίτι για να τα φυλάξουν στο εικονοστάσι τους, καθώς σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση φέρνουν τύχη και ευημερία.

Δείτε φωτογραφίες από την Κέρκυρα του Σταμάτη Καταπόδη για λογαριασμό του πρακτορείου Intime:

Και τα βίντεο του ethnos.gr