Skip to main content

Κερμανίδης: Εργασία-ανάπτυξη-προϊόν το τρίπτυχο για την Κ. Μακεδονία

Συνέντευξη του δικηγόρου και υποψήφιου περιφερειακού συμβούλου για την Κεντρική Μακεδονία με τον συνδυασμό «Κοιτάμε Μπροστά», Γαβριήλ Κερμανίδη.

Για τους στόχους που θέτει για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και την επίμαχη Συμφωνία των Πρεσπών μιλά σε συνέντευξή του στη Voria.gr ο Γαβριήλ Κερμανίδης, δικηγόρος και υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον συνδυασμό «Κοιτάμε Μπροστά» με επικεφαλής τον Χρήστο Γιαννούλη.

Ο κ. Κερμανίδης χαρακτηρίζει την Τοπική Αυτοδιοίκηση «ένα μοναδικό σχεδόν πρωτοφανές πεδίο παραγωγής πολιτικών ιδεών, ανταλλαγής σκέψεων και προβληματισμών μεταξύ των συμπολιτών». Αακεί κριτική στον νυν Περιφερειάρχη και εκ νέου υποψήφιο Απόστολο Τζιτζικώστα, κάνοντας λόγο για «αποκαρδιωτική διοίκηση» και «αδιάθετα ευρωπαϊκά κονδύλια» αλλά και αντιπαραβάλλοντας την ανάγκη βελτίωσης «των διοικητικών θεσμών της Περιφέρειας».

Υπεραμύνεται τη Συμφωνία των Πρεσπών εξηγώντας γιατί κατά τη γνώμη του η χώρα μας βγαίνει κερδισμένη και εκτιμά ότι οι πολίτες σε ένα μεγάλο ποσοστό ανταποκρίνονται θετικά στη λύση του Μακεδονικού, προσδοκώντας ότι με την ψήφο τους θα δώσουν «ηχηρή απάντηση σε όσους επιχειρούν μέχρι και σήμερα να σκυλεύσουν την ιστορία μας».

Κύριε Κερμανίδη, γιατί αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και συγκεκριμένα με την Περιφέρεια;

Η συμμετοχή μου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ξεκινά το 2006 ,μιας και υπήρξα από τα ιδρυτικά μέλη της Πρωτοβουλίας του Γιάννη Μπουτάρη και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό, στις δημοτικές εκλογές του 2006 και του 2010. Όμως επειδή ασχολούμαι με την πολιτική σχεδόν από τα μαθητικά μου χρόνια είχα πάντοτε ενδιαφέρον όχι μόνο για τα γενικότερα πολιτικά ζητήματα αλλά και για τα προβλήματα του τόπου μου όπου γεννήθηκα και μεγάλωσα. Εξάλλου, η Τοπική Αυτοδιοίκηση για μένα αποτελεί ένα μοναδικό σχεδόν πρωτοφανές πεδίο παραγωγής πολιτικών ιδεών, ανταλλαγής σκέψεων και προβληματισμών μεταξύ των συμπολιτών μου ουσιαστικά ένα «σχολείο» δημοκρατίας που προάγει την ανάπτυξη, αναδεικνύει τον διάλογο, ασχολείται με την καθημερινότητα, στοχεύει στην αναβάθμιση της ζωής του πολίτη. Περισσότερο από ποτέ σε αυτή την συγκυρία που ελλοχεύει η άνοδος του Φασισμού είναι σημαντικό να επαναφέρουμε την Δημοκρατία στο προσκήνιο όχι μόνο ως υποψήφιοι αλλά και ως πολίτες που στο τρίπτυχο σχεδιασμός -υλοποίηση -απολογισμός, με τα δοθέντα εργαλεία για τοπικά δημοψηφίσματα ή έλεγχο μέσα από μοντέλα όπως αυτό του συμμετοχικού  προυπολογισμού, μπορούμε να αποτελέσουμε το νέο ηθικό πολιτικό παράδειγμα.

Η Περιφέρεια ως β’ βαθμός αυτοδιοίκησης αποτελεί ένα πλαίσιο ανώτερης θεσμικής Διοίκησης σε ευρύ Τοπικό Επίπεδο που δίνει την ευκαιρία μίας δημιουργικής συνεργασίας της πρώτης, με όλους τους πολίτες αυτής ώστε να αξιοποιούνται βέλτιστα οι αποφάσεις της Κεντρικής Διοίκησης λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις των φορέων, των οργανωμένων δράσεων και συμφερόντων αλλά και των πολιτών της τοπικής κοινωνίας.

Επομένως, η Περιφέρεια είναι η ευκαιρία όλων μας να διαχειριστούμε καλύτερα και αποτελεσματικότερα τα τοπικά μας συμφέροντα με ειδικούς και τεχνικούς όρους όμως και πάντα σε ένα πολιτικό πλαίσιο σεβόμενοι ο καθένας μας την διαφορετικότητα των πολιτικών μας απόψεων και θέσεων.

Εφόσον εκλεγείτε, πώς θα μπορέσετε να συνδυάσετε την απαιτητική καθημερινότητα της μάχιμης δικηγορίας με τα καθήκοντά σας ως περιφερειακού συμβούλου;

Η σημερινή μάχιμη δικηγορία εξελίσσεται σε αντίξοες συνθήκες. Μία βάναυση υπεραπαιτητική καθημερινότητα, μία διαρκής επιστημονική μάθηση, ένας στοχευμένος αγώνας οικονομικής επικράτησης ή επιβίωσης. Η ενασχόληση με την Τοπική Κοινωνία πρέπει να είναι εξίσου απαιτητική. Κάθε στόχευση για άμεσα και επαρκή αποτελέσματα απαιτεί σχολαστικότητα, επιμονή και πάνω από όλα διαθεσιμότητα χρόνου και σκέψης. Ένας  ενεργός πολίτης ,οφείλει και θέλουμε να είναι ένας πολύπλευρος άνθρωπος με επαγγελματική πορεία ,κοινωνικές ευαισθησίες, συμμετοχή στα κοινά απομακρυσμένος από το μοντέλο του επαγγελματία πολιτικού αλλά επαννοηματοδοτώντας  την πολιτική δράση κι άσκηση καθηκόντων ως μια συνολική στάση ζωής .

Ποιο το όραμά σας για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας; Ποιες είναι επιγραμματικά οι προτεραιότητες του συνδυασμού σας αλλά και πού πιστεύετε ότι μπορείτε προσωπικά να προσφέρετε;

Οραματίζομαι μία Περιφέρεια χρηστής και διαφανούς διοίκησης. Μία διοίκηση που θα αναδείξει την ικανότητα των πολιτών και των επιχειρηματικών φορέων της Κεντρικής Μακεδονίας, την ισονομία, τις ίσες ευκαιρίες, σ’ αυτούς.  Η Περιφέρεια πρέπει επιτέλους να αξιοποιήσει σε μέγιστο βαθμό κάθε είδους Πρόγραμμα Ανάπτυξης  -και να μην παραμένουν στα συρτάρια της αδιάθετα κονδύλια- ικανά σε κάθε άλλη περίπτωση να συνδράμουν στην ανάπτυξη της τοπικής Οικονομίας, να περιορίσουν την ανεργία, να ενισχύσουν τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, τον πνεύμονα ανάπτυξης για όλη την χώρα. Η Περιφέρεια οφείλει πλέον να αναπτύσσει δράσεις στην κατεύθυνση της κυκλικής οικονομίας και διάσωσης του περιβάλλοντος. Δεν νοείται κανενός είδους οικονομική ανάπτυξη και σε τοπικό επίπεδο χωρίς περιβαλλοντολογικούς όρους βασισμένη στο τρίπτυχο εργασία-ανάπτυξη-προϊόν. Σίγουρα στοίχημα και προτεραιότητα οφείλει να είναι το Brain gain και η συμβολή της Περιφέρειας μπορεί να επιτευχθεί και από την αναβάθμιση περιφερειακού μηχανισμού υποστήριξης κοινωνικής επιχειρηματικότητας ,η υποστήριξη των start ups (συμβολή της Αλεξάνδρειας ζώνης καινοτομίας).

Προσωπική επιλογή δεν υπάρχει. Αυτή ανήκει στον Περιφερειάρχη. Η προτίμησή μου αφορά την βελτίωση των διοικητικών θεσμών της Περιφέρειας και την εξωστρεφή της δραστηριότητα.

Ποια είναι η μεγαλύτερη υστέρηση της διοίκησης Τζιτζικώστα και ποιο είναι το θετικό που της αναγνωρίζετε;

Η Διοίκηση Τζιτζικώστα είναι αποκαρδιωτική. Την χαρακτηρίζει μία ανούσια διαχείριση των πόρων της Περιφέρειας και λυπάμαι που θα το πω πλήρης ανικανότητα αξιοποίησης των κονδυλίων και των προγραμμάτων ανάπτυξης των αρμόδιων Υπουργείων. Οι πολίτες δεν έχουν ανάγκη πλέον ούτε τις τηλεοπτικές φιέστες ούτε τις πολιτικές κληρονομικότητες. Οι πολίτες και οι επιχειρηματίες της Κεντρικής Μακεδονίας απαιτούν εγρήγορση, σχεδιασμό, στελέχωση των υπηρεσιών, αξιοκρατικές δράσεις, διακοπή των πελατειακών σχέσεων, καθίδρυση δημοκρατικών θεσμών και διαδικασιών πραγματικής συμμετοχής και λόγου όλων. Η τελευταία Διοίκηση της Περιφέρειας της Κεντρικής Μακεδονίας επέδειξε μία συνεργασιμότητα με την Κεντρική Κυβέρνηση. Αυτό οφείλει να πράττει κάθε Περιφερειάρχης.

Κατά τις περιοδείες του συνδυασμού στην Κεντρική Μακεδονία έχετε γίνει αποδέκτες αποδοκιμασιών για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ποια η θέση σας για τη Συμφωνία, πώς σχολιάζετε τις αντιδράσεις και κατά πόσο πιστεύετε θα επηρεάσει αυτή η Συμφωνία την ψήφο των πολιτών;

Οι αποδοκιμασίες πολιτών για τη συμφωνία των Πρεσπών ήταν μεμονωμένες και αν όχι όλες, οι περισσότερες υποκινούμενες από γνωστούς εθνικιστικούς και σκοταδιστικούς κύκλους που επιζητούν έναν νέο Εθνικό Διχασμό. Αποδέχομαι κάθε διαφορετική άποψη ή ιστορική προσέγγιση για ένα τόσο σοβαρό μείζων θέμα. Αρνούμαι όμως το ανιστόρητο των θέσεων και πάνω από όλα κάθε είδους βία ως μέσο επιβολής ή επικράτησης απόψεων. Στην κοινωνία μας θα έλεγα, η δημοκρατία  έχει ανάγκη διαφορετικών πολιτικών  παραδοχών ή ακόμη και συγκρούσεων πάνω στην ερμηνεία και καταγραφή των ιστορικών γεγονότων που σχετίζονται με Εθνικά θέματα όπως το λεγόμενο Μακεδονικό. Επομένως, οι αντιδράσεις στην εν λόγω συμφωνία είναι θεμιτές μόνο στο μέτρο που αγνοούν τους βασικούς κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, τις σχετικές προγενέστερες ενδιάμεσες διεθνείς συμφωνίες, αλλά και λεπτομέρειες μίας νέας πολιτικής συγκυρίας στην γείτονα χώρα. Ας αποφασίσουμε λοιπόν, εάν θέλουμε μία ειρηνική και συνεργατική ζώνη των βαλκανικών χωρών που υποβοηθά την ανάπτυξη και συνεργασία των λαών και καταργεί μίση και εθνικισμούς του ιστορικού και πολιτικού παρελθόντος.

Οι ηγέτες των δύο γειτονικών κρατών θεμελίωσαν με την συγκεκριμένη συμφωνία σχεδόν το αυτονόητο. Απέδωσαν την ιστορικότητα της Αρχαίας Μακεδονίας των Ελληνιστικών χρόνων στην χώρα μας, επαναδιατύπωσαν την απόφαση του ΟΗΕ του 1977 σχετικά με το γλωσσολογικό θέμα με όρους επιστημονικούς, καθιέρωσαν την χρήση του γεωγραφικού προσδιορισμού στην νέα ονομασία των Σκοπίων μέσω της σύνθετης ονομασίας που ήταν διαχρονική απαίτηση όλων των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων της μεταπολίτευσης, απέτρεψαν δια παντός την χρήση του όρου Μακεδονία από τους βόρειους γείτονές μας.

Η συμφωνία αυτή θέλει χρόνο εμπέδωσης και κυρίως διάλυσης των εντυπώσεων που δημιουργούνται για λόγους αντιπολίτευσης. Εκτιμώ ότι οι πολίτες σε ένα μεγάλο ποσοστό ανταποκρίνονται θετικά στην λύση και συμφωνία του Μακεδονικού και θα δώσουν με την ψήφο τους ηχηρή απάντηση σε όσους επιχειρούν μέχρι και σήμερα να σκυλεύσουν την ιστορία μας.