Skip to main content

Καιρός: 27.000 κεραυνοί, χαλάζι, αλλά και «καλοκαίρι» στην Κρήτη

Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις εκδηλώθηκαν κι εξακολουθούν να εκδηλώνονται σε πολλές περιοχές. Που έπεσε η περισσότερη βροχή.

Σχεδόν 27.000 κεραυνοί καταγράφηκαν την Παρασκευή σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με το σύστημα ανίχνευσης κεραυνών «ΖΕΥΣ».

Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις εκδηλώθηκαν κι εξακολουθούν να εκδηλώνονται σε πολλές περιοχές, ενώ χαλάζι έπεσε και στην Αττική, ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας.

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, τα μεγαλύτερα ύψη βροχής καταγράφονται στην Ιθάκη με 86 χιλιοστά και στην Ξάνθη με 83 χιλιοστά.

Η έντονη βροχόπτωση προκάλεσε μεγάλα προβλήματα σε χωριά της Κεφαλονιάς, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στη Θεσσαλία, τεράστιες καταστροφές έχουν υποστεί καλλιέργειες σε χωριά του κάμπου, των δήμων Τρικκαίων και Φαρκαδόνας, από ισχυρή χαλαζόπτωση που σημειώθηκε τα ξημερώματα. Στα ορεινά της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, οι καταστροφές από τις καταιγίδες εντοπίζονται σε καταπτώσεις βράχων.

Προβλήματα στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο έχει προκαλέσει η έντονη βροχόπτωση και στον νομό Ιωαννίνων, από χθες βράδυ. Από θαύμα γλίτωσε 80χρονος, που απεγκλωβίστηκε από συγχωριανούς του, καθώς κατέρρευσε το οδόστρωμα στον Κάτω Ζάλογγο, τη στιγμή που βρισκόταν στο σημείο της κατολίσθησης με το αυτοκίνητό του.

Εντυπωσιακή, πάντως, ήταν η θερμοκρασιακή διαφορά μεταξύ της Βόρειας Ελλάδας και του Νοτίου Αιγαίου τις μεσημεριανές ώρες. Στη Βόρεια Ελλάδα, μετά τη διέλευση του ψυχρού μετώπου, η θερμοκρασία παρουσίασε σημαντική πτώση, ενώ στο Νότιο Αιγαίο οι νοτιάδες διατήρησαν τις θερμοκρασίες σε πολύ υψηλότερα επίπεδα. Ιδιαίτερα στη Βόρεια Κρήτη, οι νότιοι άνεμοι έδρασαν ως καταβάτες, εκτοξεύοντας τη μέγιστη θερμοκρασία στα Χανιά στους 37,6 βαθμούς Κελσίου.