Skip to main content

Καισάρεια και Μουταλάσκη κάνουν τουριστικό άνοιγμα στη Θεσσαλονίκη

Η πρώτη κίνηση της Καισάρειας για άνοιγμα στη διεθνή τουριστική αγορά, γίνεται στη Θεσσαλονίκη. Οι προοπτικές συνεργασίας στον τουριστικό τομέα.

Άνοιγμα στη διεθνή τουριστική αγορά, με πρώτο σταθμό τη Θεσσαλονίκη, κάνουν η Καισάρεια και η Μουταλάσκη, η γνωστή κάποτε ως "Βερσαλλίες της Καππαδοκίας".

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο βράδυ της Δευτέρας στο ξενοδοχείο the ΜΕΤ και στο πλαίσιο συνεργασίας του ξενοδοχειακού ομίλου Χανδρής με τον χιονοδρομικό κέντρο Αργαίος (Erciyes), παρουσιάσθηκε η περιοχή η οποία έρχεται να διεκδικήσει μερίδιο της αυξανόμενης τουριστικής κίνησης στην Ανατολία και προς την Καππαδοκία.

Η Καισάρεια, πρωτεύουσα της Καππαδοκίας και η γειτονική Μουταλάσκη, που βρίσκεται σε απόσταση μόλις 7 χλμ., δέχονται περί τα 1,5 εκατομμύρια ξένους τουρίστες στο χρόνο.

Η περιοχή που έχει σημαντική βιομηχανική και οικονομική ανάπτυξη, έχει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης και στο τουρισμό, ενώ η άνοδος του βιοτικού επιπέδου, στρέφει τους ντόπιους κατοίκους προς προορισμούς του εξωτερικού.

Καισάρεια παρουσίαση

Όπως είπε ο διευθυντής της νομαρχιακής υπηρεσίες τουρισμού και πολιτισμού, Ισμέτ Ταϊμούς, Καισάρεια και Μουταλάσκη ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη συνεργασιών στον τομέα του τουρισμού, καθώς η Θεσσαλονίκη με το ξεχωριστό πολιτισμικό της παρελθόν μπορεί να προσελκύσει μεγάλο αριθμό Τούρκων επισκεπτών.

Όμως και η Καισάρεια, μετά από μεγάλες επενδύσεις που έχουν γίνει στο ξενοδοχειακό κλάδο, αλλά και στη συντήρηση χριστιανικών μνημείων και παλιών ελληνικών συνοικιών, ελπίζει στην προσέλκυση Ελλήνων περιηγητών.

Άλλωστε, στις περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Χαλκιδικής, της Καβάλας, του Κιλκίς, εγκαταστάθηκαν οι περισσότεροι από τους Έλληνες Καππαδόκες που ήρθαν σαν πρόσφυγες από την Τουρκία.

Σε αυτή την πρώτη παρουσίαση στη Θεσσαλονίκη, συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των αρμοδίων υπηρεσιών της νομαρχίας Καισάρειας και του δήμου Μουταλάσκης, του χιονοδρομικού κέντρου Erciyes, του σημαντικότερου της Τουρκίας, ξενοδοχειακών μονάδων της περιοχής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα η Καισάρεια έχει πληθυσμό 1,2 εκατομμυρίων κατοίκων, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη βιομηχανική πόλη της κεντρικής Ανατολίας ( μετά την Άγκυρα), με δύο βιομηχανικά πάρκα και εξαγωγές, του νομού, που ανέρχονται στα 22 δισ. δολάρια.

Είναι μία αναπτυσσόμενη ταχύτατα περιοχή, με τέσσερα πανεπιστήμια η οποία επενδύει σοβαρά και στον τουρισμό, έχοντας στο δίκτυο των τουριστικών επιχειρήσεων και 80 τουριστικά γραφεία, ενώ στη Μουταλάσκη έχει συσταθεί τοπική ένωση τουρισμού- πολιτισμού, που προωθεί την περιοχη έχοντας αποκτήσει σύνδεση και με Μουταλασκιώτες όπως και Καισαριώτες που έχουν εγκατασταθεί και ζούνε στην Ελλάδα.

Την εκδήλωση υποστήριξε το μέλος του δ.σ. του Ελληνο- Τουρκικού Επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδος, Στέφανος Χατζημανώλης