Skip to main content

Κεσσόπουλος: Η νέα εικόνα στην TV100 και στον FM100

Άρθρο του Γενικού Διευθυντή της ΔΕΠΘΕ Γιάννη Κεσσόπουλου για όλα όσα άλλαξαν μέσα σε έναν χρόνο στα δημοτικά ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης

του Γιάννη Κεσσόπουλου*

Πριν από ένα χρόνο ξεκίνησα να εργάζομαι στα δημοτικά ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης, τον FM100, τον FM100,6 και την TV100. Ήταν η πρώτη φορά που οι διευθυντές της ΔΕΠΘΕ επελέγησαν με δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος και όχι με απευθείας ανάθεση.

Η θητεία αυτή, μέχρι στιγμής, ταυτίστηκε πλήρως με την πανδημία και τις πρωτόγνωρες δυσκολίες που αυτή προκαλεί. Τέσσερις μέρες μετά εμφανίστηκε το «κρούσμα μηδέν» στη Θεσσαλονίκη. Παρ’ όλ’ αυτά, με την καλή συνεργασία με το σύνολο σχεδόν των συναδέλφων (δημοσιογράφων, τεχνικών, διοικητικών) αλλά και του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΠΘΕ καταφέραμε να διαχειριστούμε την κρίση και σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να αλλάξουμε πλήρως την «εικόνα» τόσο της τηλεόρασης όσο και του ραδιοφώνου. Αυτή είναι η πραγματικότητα και μπορεί κανείς να το διαπιστώσει εάν ακούσει το ραδιόφωνό μας ή παρακολουθήσει έστω λίγο την τηλεόρασή μας -είναι ο καλύτερος τρόπος.

Το πετύχαμε ΧΩΡΙΣ να έχουμε περισσότερα χρήματα, διαχειριζόμενοι έναν εξαιρετικά σφιχτό προϋπολογισμό. Παραλαμβάνοντας μια επιχείρηση με τεχνικό πρόγραμμα που οι ανάγκες του ξεπερνούσαν το 1 εκατ. ευρώ! Σε μια επιχείρηση με έλλειψη προσωπικού που ανέρχεται στο 40% (!),λειτουργήσαμε με αξιοκρατία, δικαιοσύνη και πολλή δουλειά, αξιοποιώντας στελέχη της Εταιρείας και δείχνοντας εμπιστοσύνη σε όλους τους συνεργάτες, σε όποια ευθύνη ανέλαβαν.

Προχωράμε καλά χάρη στη δύναμη της ομάδας, για την οποία συχνά μιλώ, μιας και πιστεύω ότι γενικώς αλλά και ειδικά στο δικό μας αντικείμενο είναι ο μόνος τρόπος για να καταφέρουμε να ξεφύγουμε οριστικά από τη μετριότητα.

Αν έπρεπε να αναφέρω ενδεικτικά τις πιο σημαδιακές κινήσεις, θα πω:

Ανοίξαμε τα δημοτικά ΜΜΕ στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης με συνεργασίες με φορείς όπως το Μέγαρο Μουσικής, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ), η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, η Συμφωνική και η Φιλαρμονική Ορχήστρα τού δήμου Θεσσαλονίκης, αλλά και με θεσμοθετημένες συνεργασίες, όπως με το Κρατικό Ωδείο ή με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, την Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ή την Ομοσπονδία Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΑΜΕΑ) και με την fb ομάδα φωτογράφων ThessalonikiArts and CulturePhotos. Μπορεί αυτές οι συνεργασίες να φαίνονται αυτονόητες αλλά δεν είναι –οι περισσότερες πριν από ένα χρόνο απλά δεν υπήρχαν.

Η ΔΕΠΘΕ έγινε μέλος του ευρωπαϊκού δικτύου δημόσιων περιφερειακών τηλεοράσεων Circom.

Μετά από πολλά χρόνια, αρχίσαμε να επικοινωνούμε όσα κάνει η τηλεόραση και το ραδιόφωνο για την πόλη μέσα από δελτία Τύπου και socialmedia γιατί απλά θέλουμε το κοινό κοντά μας.

Αλλάξαμε το δελτίο ειδήσεων και το ανοίξαμε σε προσωπικότητες της πόλης και της χώρας.

Δημιουργήσαμε 14 νέες, μοντέρνες και φρέσκιες, τηλεοπτικές εκπομπές (η πανδημία είναι εμπόδιο αλλά προχωράμε) και έπονται κι άλλες.

Αυξήσαμε το ζωντανό ραδιοφωνικό πρόγραμμα από 7 ώρες σε 18 (η πανδημία μας περιόρισε ξανά, αλλά θα επανέλθουμε σε αυτό όταν οι συνθήκες και η πολιτική προστασία το επιτρέψουν)

Αλλάξαμε το τηλεοπτικό στούντιο αντικαθιστώντας εξοπλισμό 32 (!) ετών με ψηφιακές οθόνες.

Αλλάξαμε την κονσόλα μετά από 32 χρόνια (!)και γενικώς αναβαθμίστηκε το ραδιοφωνικό στούντιο.

Συντηρήσαμε το κεραιοσύστημα του ραδιοφώνου μετά από 10 και πλέον χρόνια.

Προχωρήσαμε στο rebranding ανανεώνοντας και φρεσκάροντας την εικόνα των δημοτικών ΜΜΕ.

Επιχειρήσαμε βελτιωμένη προσέγγιση της τοπικής αγοράς για άντληση πόρων με προτάσεις για κάθε ανάγκη και καταφέραμε να κλείσουμε το έτος -αυτό το έτος με την κλειστή αγορά!- όχι όνο διατηρώντας τα έσοδα αλλά αυξάνοντας τον τζίρο κατά 15%!

Διαχειριστήκαμε με υπευθυνότητα το θέμα της πανδημίας και επειδή για εμάς η υγεία των ανθρώπων μας, των εργαζομένων της ΔΕΠΘΕ, είναι το «α» και το «ω», πραγματοποιούμε προληπτικά rapid test κάθε εβδομάδα (από το Νοέμβριο) στο σύνολο όσων εργάζονται αλλά και τακτικές απολυμάνσεις σε όλους τους χώρους εργασίας -η ΔΕΠΘΕ είναι covid clear από το ξεκίνημα του 2ου lockdownχωρίς να έχει σταματήσει τη λειτουργία της ούτε μία μέρα.

Εργαζόμαστε σε πολλά επίπεδα (καθορισμός εσωτερικών διαδικασιών, ψηφιακό οργανόγραμμα, πνευματικά δικαιώματα, ασφάλεια και υγεία εργαζομένων, προσωπικά δεδομένα κ.ά.) και σύντομα θα έχουμε κι άλλα πολλά να πούμε. Μεταξύ αυτών να βρούμε λύσεις σε όσα δύσκολα -εξαιρετικά δύσκολα- κληρονομήσαμε.

Αποδείξαμε, λοιπόν, πρώτα στους εαυτούς μας και μετά σε όλους τους άλλους ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν κι αλλιώς. Μπορούν να γίνουν και καλύτερα. Πολύ καλύτερα!

Παρά τις δυσκολίες και τις τρικλοποδιές, εμείς προχωράμε!

Ο Γιάννης Κεσσόπουλος είναι Γενικός Διευθυντής της ΔΕΠΘΕ